Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Kako je to biti dete koje æe "ionako uskoro umreti"

 

Kad se vrati Tomica sa Balija

 

Nepokretno dete u Srbiji ne može da dobije ni invalidska kolica, a u Smederevu ni BSG vakcinu, pod monstruoznim izgovorom da æe ionako uskoro umreti

 

Igor Milanoviæ

 

Jasmina Tomiæ ima 33 godine, i živi u Smederevu sa svoja tri sina i mužem. Svi zajedno meseèno na raspolaganju imaju samo 20.000 dinara. Od tih para treba obezbediti i lekove za dvojicu mlaðih sinova koji boluju od progresivne mišiæne distrofije.

Još dok je u stomaku nosila najmlaðeg sina - ni Jasmina, ali ni svi lekari koji su pregledali nju i sinove, nisu znali da je njen srednji sin oboleo od opake bolesti koja može imati i smrtne posledice. U osmom mesecu trudnoæe Jasmina je bila na pregledu u Klinici za decu i omladinu u beogradskoj Subotiæevoj ulici, gde je dr Ivan Drndarski uzeo krv na analizu i od majke i od srednjeg sina.

Pošto su u to vreme vladale boginje, a klinika nije bila opremljena posebnom prostorijom za zaštitu pacijenata od zaraze, oboje su otpušteni istog dana, a na rezultate su èekali dve nedelje. Na sledeæem pregledu u biohemijskoj laboratoriji utvrðeno je da su i majka, i njen srednji sin i još neroðena beba - zdravi.

Izgleda da te 2004. godine niko nije razumeo laboratorijske nalaze, mada ni danas situacija ne deluje mnogo bolje. Genetika je u Srbiji tek u povoju. Kada je rodila najmlaðeg sina doktorka Mišiæ je Jasmini gotovo ironièno rekla: "Rodila si još jedno bolesno dete".

Novoroðenèe je prebaèeno na Institut za majku i dete, odakle je otpušteno posle dve nedelje sa nejasnim dijagnozama. Srednjem sinu u to vreme postajalo je sve lošije, prestao je da hoda, i tada poèinje majèina oèajnièka borba za izleèenje dvojice sinova. Po njenim reèima, u Domu zdravlja èak su odbili da bebu vakcinišu, pod izgovorom da æe - ionako uskoro umreti...

Zrak nade pružio joj je dr Miodrag Stojkoviæ iz Leskovca, koji ju je besplatno posavetovao da pokuša sa matiènim æelijama. Problem je što u Srbiji nema struènjaka za tako nešto, a porodica Tomiæ nema para za operaciju u inostranstvu. Jedno leèenje u Padovi koštalo bi 10.000 evra.

Kako se naša država odnosi prema bolesnoj deci najbolje pokazuje èinjenica da ni srednjem sinu, koji je danas veæ nepokretan, niko nije hteo da nabavi invalidska kolica. Èak je bilo problema i da bude upisan u osnovnu školu, kada su simptomi bolesti postali oèigledni - iako bolest nije zarazna, a dete je psihièki sposobno da pohaða nastavu.

Jasmina Tomiæ se u svom oèajanju pismeno obratila i ministru zdravlja Tomici Milosavljeviæu, ali ni posle više meseci od njega nije dobila nikakav odgovor. Da joj je makar poslao pismo utehe, da se barem opravdao èinjenicom da ni on sam nije u bog zna kako dobroj materijalnoj situaciji, jer još otplaæuje operaciju kième u Nemaèkoj! Možda se ministar Tomica seti ovog sluèaja kada se vrati sa zimovanja koje zajedno sa suprugom provodi na Baliju, i naðe sredstva da se bolesnoj deci obezbede bar najnužnija pomagala?

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane