Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila                                        

Antidržavna snoviđenja ministarke pravde Snežane Malović

 

Pravosudne bajke i basne naroda i narodnosti Srbije

 

  Ministarkina poštapalica: Ja sam duboko uverena u... podseća me na Kaligulu koji je bio duboko uveren da mu je konzul konj, kaže u osvrtu na lik i delo Snežane Malović Tabloidov urednik Josip Bogić, bivši pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a 

 

Josip Bogić

 

Reforma pravosuđa počela da pokazuje rezultate, ali se njeni puni efekti očekuju u narednom periodu - rekla je ministarka pravde Snežana Malović za B92. Govoreći o opštem izboru sudija, ona očekuje da će zakoni koji su usvojeni krajem prošle godine doprineti otklanjanju svih sumnji na postupak opšteg izbora.

Ostvareni su ciljevi koji su u pravosuđu postavljeni, i to proističe iz šestomesečnih rezultata rada koji su pokazali da se mnogo efikasnije postupa na nivou privrednog sudstva radi ostvarenja ciljeva zaštite investicija. Mnogo efikasnije se postupa i u krivičnom delu pravosuđa.

Evo statističkih podataka zašto je privredno sudstvo tako postalo uspešno ove godine: počela je primena novog Zakona o stečaju pa je NBS objavila spisak 10.000 firmi koje su u blokadi preko tri godine. Donosi se 10.000 rešenja o pokretanju prethodnog postupka stečaja. Rok za uplatu troškova stečajnog postupka je 60 dana. U roku je uplaćeno za oko 25 odsto primljenih predmeta, dok je u ostalim predmetima doneto rešenje da se pokreće i zaključuje postupak stečaja. Zaključak koji sledi je da je u roku od 60 dana procesno okončano 7.500 predmeta. Parnični postupci i dalje traju koliko su trajali, privredni prestupi se uopšte ne sude, naplativost u postupcima izvršenja je tri odsto, a istovremeno su primljena i obaveštenja o firmama koje su više od dve godine u blokadi, ali nisu zavedeni kao predmeti već će biti zavedeni početkom ove godine da bi rezultati kroz statističke izveštaje mogli da budu prikazani kao uspeh reforme. Dakle, ili su ministarku slagali njeni saradnici ili ona svesno iznosi neistine.

"Sve radimo zbog građana Srbije!" Ako je mislila i na lopove, jer su i lopovi građani Srbije, ministarka je u pravu, jer njihovo poverenje da mogu nekažnjeno da rade svoj posao svakoga dana sve je veće. Aktuelna vlast sve više koristi propagandu i marketing u borbi protiv raznih karakondžula, te ponavljanjem laži pokušava da povrati poverenje u sudstvo.

 

Kao nekada

 

O kakvom poverenju govori ministarka kada u jednom osnovnom sudu od septembra traje potraga za podneskom u predmetu koji je star 22 godine. Nestao, pa šta? Kažu, ponovite!? O upisu u zemljišne knjige da i ne govorimo. Ima zahteva još od 2008. godine koji nisu rešeni, a donet je Zakon o katastru koji je ukinuo zemljišne knjige i odredio rokove o prelasku na drugi sistem. Naravno, rokovi nisu poštovani. Kako takvim stanjem da se privuku strani investitori da grade po Srbiji?

Meni se posebno vratilo poverenje u sudstvo kada su onu dvojicu osudili na polovinu najmanje zaprećene kazne za napad na Teofila Pančića, kao i u proces koji se vodi za ubistvo Tatona. Kod jednog "biznismena" u garaži u Novom Sadu pronađeno je toliko eksploziva da je mogao da sruši pola grada, a pušten je na slobodu nakon saslušanja. Videli smo pre neki dan kako se povratilo poverenje u pravosuđe u slučaju Veselina Vukotića, koga je Viši sud u Novom Sadu pustio na slobodu. Osuđeni se slobodno šeta po Srbiji, policija ga uhapsila, a reformisani sud ekspresno pustio na slobodu. Pri tome se Terziću sudi za bezazleniju stvar!? Nije li i gospođa Dolovac došla na najvišu tužilačku funkciju iz Novog Sada? A da ne govorimo o ostalima koje, kao, hvataju, a oni, kao, beže u Crnu Goru.

Velika reformatorka, gromada srpskog amaterizma i neznanja u pravosuđu, izjavljuje da je država jača od mafije? Sada očekujemo i glas Homena, koji stalno potencira da Srbija neće biti sigurna kuća kriminalcima, i premudrog zamajavača Tomu.

Samo se u Srbiji, zemlji privida demokratije, moglo dogoditi da se reforma pravosuđa poveri anonimusu u pravnoj struci, bez imalo iskustva u pravosuđu ili organizaciji državne vlasti. Ministarki je ministarsko mesto praktično prvi posao u životu! Reforma je zato skandalozna u svakom segmentu, personalnom, organizacionom, ali i u normativnom. Porazna je činjenica da je gospođa ministarka, u stvari, pripravnica, čija se praksa sastoji u vežbanju na pravosudnom sistemu jedne države!

Pravosuđe je danas gore nego u vreme turske okupacije, kada je važilo pravilo: kadija te tuži, kadija ti sudi. Mnogi građani imaju više poverenja u Titovo i Miloševićevo pravosuđe nego u ovo!

Ministarka nema kontakt sa realnošću, jer da je imala posla sa našim sudovima kao stranka, a ne kao ministarka, videla bi da se ništa nije primenilo, i to bi trebalo da je zabrine. Umesto svega toga, na njoj vidimo malo renoviranu frizuru s novim loknama i neizbežnim šiškama. Toliko o renoviranom pravosuđu!

Kako se boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije, da učinimo pravosuđe efikasnijim, da zaštitimo investicije kroz privredno sudstvo, ako imamo nestručne ili nedostojne sudije? Te nestručne ili nedostojne još uvek plaća država, iako nije dokazano da su nestručni i nedostojni. To što ih država plaća upravo je dokaz da je neko pogrešio, a da oni nisu krivi!

Da li su sve neizabrane sudije, stručna javnost, profesori pravnih fakulteta i celokupna Evropska unija zalutali u pravosuđe ili je gospođa Malović jedina na svetu koja poznaje Ustav, zakon i ostale podzakonske akte! Nameće se logično pitanje da li je to taj student generacije na Pravnom fakultetu u Beogradu, kada je za samo godinu dana pokazala ovoliku količinu neznanja. Dotična gospođa ističe da je problem reizbora proceduralne prirode i da će se to otkloniti retroaktivnim zakonima koji su ekspresno doneti. Međutim, Evropska komisija je istakla da je prilikom izbora sudija bio prisutan politički uticaj vodećih stranaka, da kriterijumi nisu bili jasni, da je sastav VSS i DVT bio problematičan, da postoje mnoge povrede Ustava, međunarodnih konvencija, da je skupština birala sudije na tri godine. A ona tvrdi da sada ne postoje kvote za sudije između DS-a i SPS-a! Kao nekada?

Ministarka izjavljuje da je duboko uverena u ovo ili ono. Toliko je unazadila pravosuđe svojim in vivo eksperimentima da će decenije proći dok se stepen poverenja građana ne vrati makar na onaj iz 2009. godine, iako ni tada pravosuđe nije uživalo naročito poverenje građana. "Reforma" pravosuđa je pala i na procedurama zbog neuvažavanja stručnih mišljenja sudija i tužilaca. I kada je reč o proceduri, odredbe Ustava i zakona Srbije koje je namerno prekršila brojne su. Ustav Republike Srbije, Ustavni zakon za sprovođenje Ustava, Zakon o Visokom savetu sudstva u mnogim suštinskim odredbama su prekršeni, a najdrastičnije odredbe su one koje se odnose na zabranu diskriminacije, pravo na pravno sredstvo, stalnost sudijske funkcije, nepremestivost sudije, ukupan broj članova VSS i broj i struktura izbornih članova VSS, kao i pravo na žalbu protiv odluke VSS, što je potvrđeno stavovima Ustavnog suda od 25. marta 2010. godine. Kada je to Ustavni sud potvrdio i kada im ta odluka nije bila po volji, sada menjaju zakone ne da bi ispravili greške, već da bi pokazali i dokazali kako su opet u pravu.

 

Slučaj jedne kobasice

 

Sudstvo i dalje radi po nalogu udbaša i ostalih "bisnismena". Dok su Evropljani lustrirali svoje štazije i sekuritatee, u Srbiji su udbaši lustrirali sudije. U ovim evropskim državama najpre su raspustili sve tajne službe, pa su tek tada krenuli u reforme sistema, dok je kod nas obratno, sve drugo je uništeno, a te i takve službe suštinski su ostale netaknute. U Srbiji se i dalje nezakonito prisluškuju novinari kao da će "udbaši" slušanjem nešto spektakularno otkriti. Samo se bojim da će izvesti (namerno) pogrešne zaključke iz onoga što su snimili kako bi otkrili nepostojeće unutrašnje neprijatelje. A reformisani sudovi sve to tolerišu umesto da kontrolišu. Problem leži u paralelnim strukturama zla i moći prošloga vremena i režima u ljudima iz državnih struktura koji su preživeli 5. oktobar, a koji i dalje kao saradnici tajnih službi sede u državnim strukturama Srbije i svim partijama i dele savete šta treba da se radi.

U prirodi ljudi je da veruju u sve i svašta. Neki veruju u bajke, basne, neki u srpsko pravosuđe. Poverenje u partijske sudije, suđenja koja traju po više godina (do zastarevanja), presude po diktatu, oslobađanje okorelih kriminalaca, svedoci saradnici (pri tome su vođe tih bandi), nedodirljivi tajkuni i korumpirani političari... Uz to se ne stiče poverenje. A ministarkina poštapalica: Ja sam duboko uverena u... podseća me na Kaligulu koji je duboko bio uveren da mu je konj konzul!

Sve ono što je navedeno kao razlog donošenja novih zakonskih rešenja, bilo je podnosiocima jasno još i pre pokretanja ovakve reforme. Najpre je trebalo da temeljno prouče stanje u zakonodavnoj oblasti, da predlože da se donesu zakoni, propišu procedure o izboru i da tek tada krenu u reforme. Ali šta očekivati od nekoga ko je od "sekretara" postao ministar pravde? Ovde je sve naopako postavljeno. Ušlo se u reformu, a da pri tome nisu bila propisana pravila "igre". Redosled poteza je suprotan od onoga kakav bi trebalo da bude. To me podseća na onaj vic o Muji, kada je došao u obilazak mesne industrije i kada mu rukovodilac objašnjavao kako se prave kobasice od vola. "Najpre se", kaže, "vo zakolje, pa se tranšira na delove, sve to se ubaci u mašinu i na kraju izađu gotove kobasice". A Mujo gleda zadivljeno i upita: "A da li to, bolan, može obrnuto, da ubaciš kobasicu, a da s druge strane izađe vo?" Na to će rukovodilac: "To je pošlo za rukom samo tvom babi!"

Sudeći po pričama o "reformisanom sudstvu", i babi ministarke Malović.

 

 

 

 

"Sve radimo zbog građana Srbije!" Ako je mislila i na građane lopove, njihovo poverenje u ovu državu svakoga dana je sve veće.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane