Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Rusija

Rusija

Ide li Rusija putem Egipta

 

Podelite bogatae sa siromanima, dobiete temperaturu u Rusiji

 

Sve ee se u Rusiji uju pozivi na pobunu, na odmazdu prema predstavnicima vlasti i dravnim slubenicima. Rusija je utonula u korupciju. Kako e se to zavriti, strano je i pomisliti. Ali, svi trae izlaz iz duboke krize vlasti

 

Viktor Hlistun,

dopisnik iz Moskve

 

Dananji tekst e biti neobian. Problem je u tome to je moj prijatelj Jurij Gejko napisao otvoreno pismo Valentinu Jumaevu. Onom Jumaevu koji je veoma mnogo uinio da na vlast dou, prvo Boris Jeljcin, a zatim i Vladimir Putin. Sada Jumaev ivi u inostranstvu, pria se da je svio dom u Londonu. U inostranstvu ima i nekretnine. U Rusiji se ne pojavljuje. Svoju prvu enu je ostavio i oenio se Jeljcinovom erkom Tatjanom. Sve u svemu, to se novca tie, on je dobro obezbeen, ne ivi u siromatvu.

Zato u siromatvu ivi Rusija! Sve ee se u Rusiji uju pozivi na pobunu, na odmazdu prema predstavnicima vlasti i dravnim slubenicima. Rusija je utonula u korupciju. Kako e se to zavriti, strano je i pomisliti. Ali, svi trae izlaz iz duboke krize vlasti. Upravo o tome govori pismo koje je Jurij Gejko poslao Valentinu Jumaevu, koji, sva je prilika, i sada iz senke utie, ili moe da utie, na predstavnike ruske vlasti.

Prvo nekoliko rei o mom prijatelju Juriju Gejku. On je astan ovek i novinar. Zajedno smo radili u novinama Komsomolskaja pravda. Evo jednog interesantnog detalja: kada je Jura doao kod mene u Beograd 1988. godine (tada sam bio dopisnik Komsomolske pravde) odmah smo napisali lanak u kojem smo kritikovali ruskog ambasadora. Rezultat tog lanka bio je da su ambasador i nekoliko inovnika bili smenjeni. Jura je u svojim tekstovima uvek kritikovao vlast. Sada je nastupio u drugom anru - napisao je otvoreno pismo oveku, koji, po miljenju mog prijatelja, moe neto korisno da uini za Rusiju, moe da utie na predsednika i premijera. Zato ba pismo Jumaevu? Zato to je Valentin, takoe, radio u Komsomolskoj pravdi. Pismo je veoma otvoreno i otro, ali sam i ja spreman da se potpiem ispod svake rei u tom pismu. Uostalom, kao i mnogi drugi Rusi.

 

Ne mogu da utim

 

"Zdravo, Valja,

ne iznenauj se, pisao sam ti ovo pismo mnogo godina. Pisao u mislima, kod kue, na poslu, dok sam vozio auto. Pisao, prebirajui u umu stotine, hiljade rei. I odjednom, posle decembarskih dogaaja na Manjenom trgu (o tome smo pisali u Tabloidu - prim. aut.), seo sam i napisao ti pismo za jednu no. Organizam je shvatio da nema vie povlaenja. Zato ti piem?

Mi smo mnoge godine zajedno radili u Komsomolki. Zatim su se nai putevi razili, tebe je sudbina odnela ka visinama vlasti, a ja sam ostao novinar. Ali, nemoj me aliti - srean sam, Valja. Ja sam istinski srean, to i tebi iskreno elim. Iako si ti od mene mlai devet godina, i tvoj i moj ivot je stigao u fazu finia, mnogo smo proiveli i preiveli, mnogo razmiljali. Mnoge stvari smo i shvatili. Zato to sam prema tebi uvek gajio nena i iskrena oseanja (i ti si, izvesno je, oseao isto), ne mogu da utim gledajui kako tvoj tim vodi u propast, moju i tvoju, Valja, voljenu zemlju.

Zna li zato sam odluio da ti se obratim? Zato to niko osim mene to nee uiniti. Znai da je to moja dunost i obaveza - kao asnog oveka, novinara i graanina, onog koji ne uzima mito i ne ivi od prihoda od sumnjivih poslova - da to napiem.

Odluio sam da napiem pismo upravo tebi, jer si ti jedan od glavnih tvoraca dananje Rusije i za to snosi odgovornost. Znam da si ti pametan, ve i po tome to se lino ne predstavlja u javnosti meu bogataima i oligarsima i ne daje intervjue - mislim da je to zato to, u dubini due, osea svoju krivicu. I tebi ponekad bude strano. Pogodio sam? Pogodio, naravno. Ti osea dolazeu opasnost, stvorio si za sebe i porodicu "odstupnicu" u inostranstvu kao i mnogi tvoji saradnici.

A ta sa Rusijom, Valja?"

 

Ko je bio vlast

 

"Ti si faktiki rukovodio zemljom negde od 1994. do 2001. godine. Ti si sa svojim timom stvarao dananje oligarhe, koji su se obogatili ne stvorivi nita, ivei na nedrima nae zemlje, na nafti, zlatu itd., preprodajui, prevozei, uzimajui mito i podmiujui. Vi ste smislili da Boris Jeljcin da ostavku kako bi garantovano predao vlast svom nasledniku, vi ste redigovali sramni Jeljcinov ukaz od 1. januara 2000. godine O garancijama porodici (specijalan ukaz o tome da Jeljcinova porodica posle njegove ostavke nastavi da ivi bogato), upravo ste vi i doveli Jeljcina na ruski presto. Ti, tvoja sadanja ena, Berezovski. Malo je, pria se, pomogao i ubajs.

Valja, ja ne znam razume li ti mene ili ne, bojim se da me sada vie ne razume: vlast i veliki novac menjaju ljude. (Da, Valja, sudei po tvom ratnom intervjuu u MK povodom Jeljcinovog jubileja (pismo je bilo objavljeno nedavno, u ast Jeljcinovog 80 roendana), ti si se veoma promenio i ne znam da li shvata, zna, osea da u zemlji raste socijalni bunt.)

Ali, ne piem ti zato da bih razobliio tebe i tvoj tim - toga mi je dosta. Piem ti samo zato to niko osim tebe, Valja, ne moe da promeni situaciju. U Putinovom okruenju ne vidim ljude koji bi osetili pribliavanje propasti - njih sve obmanjuje VCIOM (vodea ruska organizacija za istraivanje javnog mnjenja) i, verovatno, Federalna sluba bezbednosti.

Ti, ini mi se, moe. ak i sad. I upravo je to sad od ivotne vanosti. U suprotnom, sledi nam katastrofa."

 

Za novac Berezovskog

 

"U Komsomolki je radio dobar deko i novinar, Valentin Jumaev. Kapetan popularne rubrike za kolarce Crveno jedro. Glavni urednik Genadij Nikolajevi Seleznjev iz nekog razloga nije ga mnogo voleo i zato je Valentin Jumaev postao rukovodilac deska u popularnom i u to vreme smelom asopisu Ogonjok. I upravo je u Ogonjok stigao zahtev od jedne zapadne TV kompanije za scenario o Jeljcinu koji je tada bio u nemilosti. Zahtev je stigao do zamenika glavnog urednika Lava Guina. Lav nije novinar, ve omladinski funkcioner, i zato je dao ovaj zahtev tebi, oveku od pera. I ti si savesno poeo da priprema scenario. Pozvao si Jeljcina koji je u tom trenutku trolejbusom iao na rejonsku polikliniku na pregled, i napisao si ne samo scenario ve i prvu knjigu o buduem predsedniku Ispovest na zadatu temu. Evo je preda mnom - tanuna broura na loem papiru i loe odtampana - to je prvi tira od pola miliona. Ko ju je izdao? Ko je platio tampanje? I ko je dan pred Jeljcinov izbor pustio na svojoj televiziji tvoj film o njemu? Sve je to uraeno od novca gospodina Berezovskog. A zato si se ba njemu obratio u tom, za Rusiju vanom, trenutku? Zato to je g. Berezovski sponzorisao tvoj Ogonjok. Taj avo u ljudskom telu ima njuh za sve na emu moe da se zaradi, i ne samo novac ve i uticaj. Novac koji je Berezovski uloio u tvoja dela, jasno je, morao si da odradi.

Seam se naeg davnog razgovora. Ve si osam godina bio u Jeljcinovoj blizini, ve tada si mnogo mogao. Neu ovde da citiram ceo razgovor, ve samo njegov deo. Sea se da sam te pitao:

- Zato si doveo u Kremlj Borisa Berezovskog, tog nitkova, zato si mu pomogao da postane oligarh? Dok tebe nije sreo imao je samo jednu fabriku automobila, a posle susreta i druenja s tobom postao je vlasnik Aeroflota, Sibnjefta, rudnika aluminijuma. Zato si ga doveo u Kremlj?

Tvoj odgovor me je iznenadio - pribliio si mi se na pola koraka i zapitao:

- A ta misli o Putinu?

I u trenutku sam, tada, shvatio po tvojoj iskrenosti, po sjaju u oima, da je Putin tvoja tvorevina.

I onda si nestao."

 

Cilj je jedan - napuniti depove

 

"A sea li se, Valentine, lanka u Komsomolskoj pravdi koji sam napisao s Olgom Kukinom, prvim perom naih novina. Naslov je bio Nepoznati Jumaev, objavljen je u novembru 1998. godine. Ve tada smo te smatrali faktikim vladarem zemlje. U tekstu smo ti postavili nekoliko pitanja, a objavili smo i nekoliko zakljuaka koji su bili oigledni. Citirau deo: 'Valentine, visoko te je podigao sluaj - shvata li koliko veliku odgovornost ima? Valentine, kako va tim moe da upravlja dravom ako niste mogli da se dogovorite u kui na Jesenskoj? Sea li se te poznate kue? U rano prolee 1994. u nju se uselio ceo va tim: Jeljcin, ernomirdin, Gajdar, ahraj, Korakov, Graev, Barsukov, Tarpiev, Suhanov, Jumaev. Bili ste komije u toj kui, stanovali ste jedan preko puta drugog, jedan ispod drugog, jedan iznad drugog. Gde su sada drugovi? ak i u tom detalju sve se videlo kao u kapi vode. Kakav profesionalizam? Odmah je bilo jasno da neete ostati prijatelji do smrti, da se u politici dogaaju i da moraju da se dogode promene i smene.

Iskreno govorei, Valja, drukije sam zavrio tekst, ali je urednik promenio kraj. Ja sam napisao: "Zar vam nije jasno da u politici nema prijatelja, jer doe vreme kada ih morate dati, predati, prodati?"

 

Putina je promovisao Jumaev

 

"Valja, nemam pretenzije prema Putinu. Pre ka Medvedevu. Zato to su oni - savesni nastavljai dela koje ste zapoeli: Jeljcin, ti, va tim. Pre svega, re je o punjenju depova, pljaki Rusije i njenom pretvaranju u gigantski Honduras. Ako oni taj cilj nemaju, ve jednostavno na taj nain vide kapitalizam i trine odnose, onda su oni profesionalno beskorisni.

Tvoja greka, greka tvog tima, Valja, je u tome to niko od vas nije mogao da rauna da ni u potpukovnikim mozgovima kagebeovaca (to je na raun Putina), ni u mozgovima tog smenog u svojim delima pravnika (to je na raun Medvedeva), nije moglo da se rodi saznanje o jedinstvenom, pravom, dalekosenom putu Rusije. Da, Rusiji je potrebna vrsta vlast, ali bez krae, bez pljakanja zemlje i naroda. Bez te uasne bede, korupcije, bezakonja, do kojih je naa zemlja dovedena za 20 godina. Vaa greka je u tome to ste izabrali naslednika mislei na vae line, sebine interese, na mogunost bogaenja bez prepreka, a ne mislei na interese drave i naroda. Da ste se u potrazi za naslednikom rukovodili interesima zemlje i naroda, onda bi vaa obaveza bila da za predsednika izaberete linost! Za rukovoenje Rusijom posle Jeljcina imali ste obavezu da izaberete dravotvorca. Zato to lideri zemlje postaju upravo linosti koje su prole kroz sito i reeto ivotnih uspona i padova. Linosti koje umeju da misle, analiziraju, predviaju, koje umeju da procene ljude, ali i koje iskreno razgovaraju s ljudima. Linosti koje umeju da saoseaju s drugima, koje tua muka boli. Jednostavno, predsednik velike zemlje ne moe da bude samo zanimljiv ovek.

A koga si nam ti naao, Valja? Potpukovnika?! I, verovatno, potpukovnika koji nije bez greha? Shvatam da niste mogli da izaberete linost. Zato to je linost za vas opasna - nju ne moete kontrolisati tako da mnoge godine ivite bezbedno. ak i kada bi se za nju moglo nai neto to je kompromituje. Jer to joj nee smrtno nakoditi - ona e to dovesti u ravnoteu. Istina, danas je Putin drugi ovek - prekaljen, pun iskustva. Ali, sudei po njegovoj samouverenosti i iskrenoj veri u sopstvenu bezgrenost za 10 godina vladanja, on je u dui ostao potpukovnik. A ta nam je dao?

ta e od sebe napraviti njegov, ne naslednik, ve zamenik, njegova senka, Valja? ta on povremeno donosi u svojim govorima?! Njega, osim klovnom, drukije i ne zovu. ta emo s tom karikaturom od oveka? Njemu i Rusiji se ceo svet smeje."

 

Zato vas mrze

 

"Znate li vi tamo, na vrhu, kako vas svi oni ispod vas mrze?

Moe li da zamisli ti, Valentine, zbog ega vas mrze?

Zbog toga to 14 odsto stanovnika Rusije ivi sa mesenim primanjima manjim od 3.400 rubalja (100 evra). Ta gradacija naziva se ekstremna beda. Zbog toga to se 30 odsto Rusa nalazi u zoni bede, tj. imaju od 3.400 do 7.400 rubalja meseno. I zbog toga to se 40 odsto Rusa nalazi u kategoriji siromatva: od 7.400 do 17.000 rubalja.

Ovo je zvanina statistika! Razume?

Saberi procente, Valja. Saberi ih zajedno s Abramoviem ili Putinom, ili tvojim roakom, oligarhom Deripaskom. Nije vam strano? A to to objavljuju vai statistiari - da je prosena plata u zemlji 20 hiljada - to saberite abramovie sa deripaskama, zajedno sa beskunicima, i podelite sa stanovnitvom zemlje pa ete dobiti prosenu temperaturu u bolnici.

Vi verujete u te cifre?

Novac, plate, stanovi, kue, okunice, ekonomija tih 85 odsto stanovnika Rusije postali su vai i vaeg tima - bogatstvo, bankarski rauni, nepokretnosti. I ne samo vai, ve i vaih roaka, bliih i daljih; vaih prijatelja i poznanika, njihovih roaka, prijatelja i poznanika; deputata, senatora, ministara, gubernatora; generala i pukovnika Federalne slube bezbednosti, Ministarstva unutranjih poslova, njihovih roaka, bliih i daljih.

Industrija Rusije je unitena, Valja, cela. Seoska domainstva, takoe. Armija die na slamicu i mrzi svog ministra. Uniten je (do debilnosti doveden) kolski sistem, koji je donedavno bio najbolji na svetu. Na fakultetima se seminarski i diplomski radovi prepisuju s interneta, a pred ispite studenti skupljaju novac za mito profesorima. Vlast je srasla s kriminalcima: FSB, policija, sudovi, tuilatvo, poreska sluba, kontrola narkotika, gradske vlasti, inovnici svih nivoa, sve je na prodaju, gde god da takne sve je trulo, svugde vladaju korupcija i bezakonje. Svi koji su na vlasti imaju istu devizu: Bogati se! I oni se bogate proporcionalno stepenu svoje vlasti.

Korupcija poinje od vrha, Valja, od prvih linosti drave. Ako su oni poteni, onda ili korupcija umire, ili potene ubijaju.

Ali, sa monom podrkom nacije koja je neizbena ako borba protiv korupcije pone da se sprovodi u praksi, a ne na reima, asni vladari imaju anse da zavedu red u zemlji. Ali, gde su oni, gde su asni vladari, Valja?

Oduzeli ste nam mogunost uticaja na situaciju u zemlji: uveli ste takav sistem, da ako na izbore izae samo dva oveka, oni e se smatrati legitimnim, broj protiv svih, izbore regionalnih vlasti (njih postavlja predsednik), bezobzirno falsifikujete bilo koje izbore u svoju korist itd. Doputate da se obogate i rukovodioci glavnih sredstava masovne komunikacije, nainivi od njih lojalne, autocenzurisane novinare. A slobodne i asne guite. Ne moete da ivite bez uvoenja cenzure na internet (koja ve postoji). Zar iskreno mislite da u doba interneta i digitalne komunikacije moete da obmanjujete milione? Da napravite budalama jedan broj njih, to moete, ali da obmanjujete sve - ne moete.

 

Ne elim da ivim u Rusiji

 

"Na pitanje Da li biste emigrirali iz Rusije jo pre 15-17 godina, 18-20 procenata ispitanika je odgovaralo potvrdno. Danas, potvrdno odgovara skoro 75 odsto. Pogaa li zato? Zato su svi talentovani, ne u potoiima, ve u rekama, pobegli u inostranstvo ili tamo alju svoju decu? Zato to svi vide, shvataju: tandem Putina i Medvedeva nee pasti, oni su obezbedili sebi vlast minimum do 2014. godine (ili dok cena nafte ne padne jo jednom). Ljudi ne vide nikakvu perspektivu i nemaju ta da rade u ovoj zemlji.

Alkoholizam, narkomanija, primorski partizani (nezvanini naziv grupe od est osoba koje su okrivljene za teke prestupe u Primorskoj oblasti, u periodu od februara do juna 2010). Pogaa li, Valja, otkud sve te pojave? Od beznadenosti, od toga to se izlaz ne vidi.

Na Manjenom trgu se nisu bunili ni nacionalisti, ni faisti, ve oni kojima je dosadilo apsolutno bezakonje, pohlepa, i to to je vlastima sve dozvoljeno. Oni imaju 18-20 godina, to je generacija koju je teko zaustaviti i zastraiti. S njima neete uspeti da se nosite.

Oni ne ele da ive u zemlji u kojoj vlada apsolutno bezakonje. To ponieni odgovaraju bezakonjem na bezakonje vrha. I odgovarae jo snanije. I vi tamo, na vrhu, verujete da e takva vaa vlast da istraje? Verujete. Verujete, ali se plaite.

To se vidi po tome to protiv nas spremate policiju. (Evo, samo to je donet novi zakon, gde se milicija menja u policiju i poveavaju joj se plate.) I armiji su, takoe, obeali dostojnu platu. Zato to su i redovnu vojsku (!), a ne samo vojsku ministarstva unutranjih poslova, poeli da snabdevaju tehnikom (koja se, izmeu ostalog, koristi i za razbijanje demonstracija). Uplaena egipatskim scenarijom, vlast je poela grozniavo da se umiljava armiji, na primer, obeanjima da e ve sledee godine porunik imati platu 50.000 rubalja. Vlast je shvatila da lojalnost armije predstavlja zalog za zaustavljanje nezadovoljne mase.

Ne pomae, Valja. U Rusiji to nee proi. To i kai svojima. Na narod je tih, miran i bezgranino trpeljiv, zbog toga je mogue ne potovati ga ili ak i ne voleti ga. Ali on je takav zato to je mnogo vekova verovao u pravednog cara i to je zastraen. On nije dizao glas protiv cara, ve za njega. Protiv bojara. Kada vaa vlast padne (a pre ili kasnije to e se dogoditi), va tim e odgovarati za krivina dela, ne mogu svi da se sklone u inostranstvo, daleko od svih, ak i ako uspeju da se dokopaju svojih nekretnina i bankarskih rauna."

 

Hou da ti pruim ruku

 

"Ponavljam, ne piem ti ovo zato da bih te kritikovao i raskrinkavao - toga mi je dosta. Veoma mi je teko da inim neto to e biti bolno za tebe, Valja - ja znam tvoju samilosnu duu. Seam se kako si bio oseajan. Piem zato to imam tri sina, dva unuka i to elim da oni i njihovi potomci ive u Rusiji. U mojoj voljenoj Rusiji.

Smatram da izlaz iz ove situacije postoji, Valja. Ali, bojim se da vlast taj izlaz ne vidi - ona je u orsokaku koji skupo moe da nas kota. Jednom reju, izlaz vidim u - revoluciji. Ali, sa vrha. Prouite iskustvo singapurskog uda Li Kvan Jua i shvatiete da bi ak i Putin koji je ogrezao u korupciji mogao u konanom zbiru da postane, ne prokletstvo Rusije, ve njen spasitelj. Samo, za to su potrebni mozak, znanje i pokajanje.

Revoluciju iz baze - ne dao nam bog!

Dajem ti i nacionalnu ideju, monu nacionalnu ideju koja e objediniti 140 miliona Rusa (manje onih nekoliko desetina hiljada koji su do grla ogrezli u korupciji): Borba protiv korupcije - istinska i odmah.

Za godinu dana su izbori, razume me?

Dozvoli da citiram deli iz mog neobjavljenog teksta pisanog 2003. godine s naslovom Moja verzija Putina.

"Po mom miljenju, stvar je u tome da je VVP (V. V. Putin) kao Sviftov Guliver tek na kraju svog prvog mandata poeo da se pomera i malo-pomalo oslobaa od kanapa i koia jeljcinovske porodice. A sva bratija, koja se razbakarila na porodinim jaslama, putem svojih sredstava masovne komunikacije, na sva zvona je oglasila: "Diktatura, kau, dolazi!" (To je povodom hapenja Hodorkovskog - J. G.)

Diktator ili ne, ali Rusiji je, kao vazduh, potreban veoma vrst i mudar vladar. Vladar koji ne pije, koji od sebe nee praviti spomenik, koji se nee prodati i nee krasti, kao to su to, praktino, inili njegovi prethodnici. Ipak, ini mi se, ima osnova verovati da je, do sada nepoznati nam Vladimir Putin, dovoljno mudar da shvati da e njegovo predsednikovanje imati samo dva ishoda: ili e postati prokletstvo Rusije, ili veliki ovek od koga poinje preporod Rusije. Izbor je na njemu."

Valja, ne elim da te ponizim, iskompromitujem, ovo je vapaj moje due koji ne mogu da uguim. Nemam prava.

Ako bude eleo, javi se. Moda se i sretnemo, porazgovaramo.

elim, veoma elim, da ti pruim ruku."

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane