https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Epizoda (45)

Epizoda (45)

 

Nismo mi od jue

 

autor: Zoran Milojevi

 

Ne mogu da utim! Nemam vremena da se svaam sa Srbima, imam prea posla, ali ne mogu da Srbe ne podsetim da je dr. Vojislav eelj vie od osam godina u zatvoru.

Kao pisac istorijskih romana imam pravo da pozovem srpske intelektualce zbog utanja.

Zar hoemo jo jedno hako "sudsko ubistvo", kakovo je izvreno nad Slobodanom Miloeviem?

Zar ste toliko morala izgubili da vas ne zanima sudbina srpskog doktora nauka? Zar se toliko bojite svojih gospodara? Ako stalno vee konja gde ti gazda kae, na kraju postaje magarac! Ne, ne mogu da utim! Razbuktavaju se pripreme za izbore.

I Duan Mihajlovi hoe da se vrati u politiku, kau da je ostao bez para. Razlika izmeu potenog politiara i leteeg tanjira je da je letei tanjir ve vien!

Drake bakalin se moli: "Ne da Boe rata do marta, dok se ne ratosiljamo zime!" Na to e Mia Negotinac: "Otkako je poela zima, svakog jutra na tramvajskoj stanici sreem nekog iu koji stoji satima i neto eka. Petog jutra se odvaim i pitam ga koga eka na ovoj hladnoi. A on e: ekam slobodu za Srbe! uje ga neki mladi, pa viknu: ia idi kui, nije ovo stanica za to to eka. ia ga pogleda: Ne razume ti to sinko, ti ima dva razliita pogleda na svet. Mladi iznenaeno: Otkud ti to? Tako, sinko, samo slepac ne vidi da si razrok."

"Tito jae na elu kolone", a i njegovi saradnici (jote ivi) su "na konju". Titov lini srboubica Jovo Kapii uao u edinu stranku. Drake bakalin se vajka: Partizani su jedini pokret koji je ubijao svoje ljude. Nadam se da Jovo Kapii nije zadrao stare navike svog pokreta. Zamislite da bude na vlasti, pa on bi stvorio "srpski Goli Otok" za komunistiku decu i ake. ta bi uinio Ljubinim Bocom, Mirosinkinim Mlaom, Slobinim Ivicom, Vidakovim Vukom, malim od ankovih, Tominim Vulinom, Mirinim eljkom i ostalima, ne smem ni da mislim. ta su deca kriva za zloine svojih roditelja?"

Gleda Tia kafedija sliku u novinama sa koje mu se smei razgoliena pevaica, pa kae: "to bi rekla biva braa Crnogorci, dabogda se na tebe ne dreile muke gae!"

Cale Bugarin gleda istu sliku, pa konstatuje "Sve lepe i slatke ene imaju malu petu, a ovim pevalkama pete kao slavski kolai."

Razni "umetnici" svoju "umetnost" grade na spletkama, lanim ljubavima, neproverenim glasinama i prostituciji. Jo gori su novinari koji hleb zarauju afirmiui nemoralne nakaze koje stvaraju nemoralnu nekulturu! "Ako moe, to mora uiniti! To im je logika pod kojom piu. To je pria o crvu koji radi dok ljiva truli. Crva je sve vie, ljiva sve manje. Oj, Srbijo, zemljo me' ljivama! Trulim!"

eda dramaturg, "evropejski Srbin" se savetovao sa Dobricom osiem, "komunistikim Srbinom" i Matijom Bekoviem, "crnogorskim Srbinom", ta nam valja initi. Bojim se da dramaturki zaplet ove predstave ne ponu "junaci socijalistikog rada" koji pevaju "Drugarska se pesma ori", a da rasplet bude u visinama planine gde spava "najmudrija srpska glava". Drake bakalin razmilja: "Srbija mora bez dramaturgije, sa istinom o komunistikim vremenima i ljubavlju Srba iz Crne Gore koji e voleti Srbiju iz Podgorice, a n e iz Beograda, da stane pred sopstveno ogledalo i glasno kae onoj koju u ogledalu vidi: nema meni bez tebe, ni tebe bez mene!"

Na Kosovu nita novo! A ja sanjam da idem preko gvozdenog mosta na Ibru, u severni deo Mitrovice (preko Ibra!). Kae mi Drake bakalin: "Kada bude sanjao da iz severnog dela ide u juni, e, tada e na Kosovu biti neto novo!"

Sauvajte osmeh na svom licu, jer e vas on prevesti preko rodnog mosta i vratiti vas na njega da pogledom zagrlite rodnu reku i svoje detinjstvo.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane