Natrag

In memoriam

In memoriam

 

Branči

 

Pre tačno godinu dana, ubio se Branislav Nikolić Branči, čovek koji je najbolje godine svog života proveo boreći se za dolazak demokratije a protiv mračnih falangi režima iz devedesetih.

Bio je jedan od vođa vojvođanskog ogranka organizacije Otpor i kao takav stalno na meti tadašnje vlasti i svih njenih instrumenata izluđivanja. To je ostavilo traga na njemu. Kad je konačno stigla toliko željena demokratija i kad je Slobodan Milošević otišao u istoriju, Branislav Nikolić Branči se radovao, ali kratko.

Jer, ubrzo će upoznati lopovsku narav novog režima i njegove nečasne namere u svakoj sferi života. Nastavio je po starom, da javno kritikuje vlast, da iznosi opasne istine i neopisivu prljavštinu koja je izbijala ispod fasada novog doba. Došao je na nišan porodice Dulić, Jožefa Kase, Miodraga Kostića Koleta...

Otpor je bio već razmontirana organizacija, jer pobednicima oktobarskog prevrata 2000. godine nije bio potreban takav neko, da ih posmatra, kritikuje i da podiže narod na noge. Zato je Branči bio usamljena figura na pozornici koju su već svi odavno napustili. Podržavali su ga  preostali poznanici u Subotici, i prijatelji iz ovog magazina. Vrlo svesno je napustio ovaj svet, a u pismu koje je ostavio, zamolio je prijatelje da mu plate poslednju stanarinu, a da naš magazin to pismo objavi, što smo i učinili.

Neka počiva u miru. Pošteni ljudi ga neće zaboraviti.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane