Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Ćuprija

Ćuprija

Zdravstvene dinastije, porodične i druge kalkulacije, radna mesta naslednog karaktera...

 

Opšti haos u Opštoj bolnici

 

U poslednjoj deceniji nema nijednog zdravstvenog ili bolničkog centra u Srbiji koji nije dopao u ruke malih i velikih klanova, ali i čitavih porodica. Takvo je stanje i u ćuprijskoj bolnici. Oni koji traže zaposlenje u ovoj ustanovi, a nemaju nekoga od rodbine "unutra", treba da zaborave svaku nadu da će ga naći

 

Mersiha Hadžić

 

Kad je mlada doktorka Anđela Savić odlučila da se javi na oglas Opšte bolnice u Ćupriji, uverena da su joj stručnost i lekarska diploma dovoljna preporuka za upražnjeno radno mesto lekara, naišla je na jednu neobičnu prepreku - diskriminaciju po socijalnoj pripadnosti kandidata!

Upravo jedan takav termin je upotrebila mlada doktorka Savić kad je, kao "odbijeni kandidat", napisala pismo povereniku za informacije od javnog značaja, u kome je optužila direktora Opšte bolnice u Ćupriji dr Predraga Drenovakovića da sprovodi jednu takvu vrstu diskrimincije.

 Šta ustvari znači "diskriminacija po socijalnoj pripadnosti kandidata" najbolje govori sama žrtva ove segregacije, u samo jednoj rečenici pisma upućenog povereniku za informacije od javnog značaja:

"...U Ćupriji gde živim nemam nikakve šanse da se zaposlim, jer mi roditelji nisu lekari i nemam uticajnu rodbinu". A da je to zaista tako, treba samo pogledati kako izgleda "klasna suština" izabranh kadrova...

Prema oglasu od 21. oktobra 2010. godine, u radni odnos, na određeno vreme, primljena je doktorka Tijana Nedeljković iz Paraćina, kćer dr Ljube Nedeljkovića, ginekologa iz Ćuprije.

Prema oglasu od 1. novembra 2010. godine, u radni odnos na određeno vreme, primljen je dr Marko Lazić, sin dr Slobodana Lazića iz Ćuprije.

 

A moral?

 

Odmah potom, takođe, po oglasu od 27. decembra 2010. godine, ova dva lekara su primljena u radni odnos na neodređeno vreme. Oglasom od 11. januara 2011. godine primljen je dr Miloš Nedeljković iz Paraćina, sin prijatelja dr Predraga Drenovakovića. Taj prijatelj je ostavio dubok trag u karijeri doktora Drenovakovića, jer ga je baš on svojevremeno zaposlio u ćuprijskoj bolnici!

Opet po oglasu od 19. januara 2011. godine primljena je u radni odnos dr Maja Nikolić iz Ćuprije, inače kćer dr Anke Nikolić, kardiologa iz Ćuprije, a po oglasu od 28. januara 2011. godine, u radni odnos je primljen dr Nikola Vezmar, sin specijaliste ORL, dr Vezmara iz Ćuprije...

Idući unazad ovim redom, bilo bi još zanimljivije...

Ali, i u ovom i u mnogim drugim slučajevima, direktor Drenovaković i njegova pravna služba u Opštoj bolnici u Ćupriji nisu našli za shodno da daju makar približne kriterijume izbora i rangiranja kandidata kako bi se znalo ko odgovara zahtevima ove zdravstvene ustanove a ko ne. Umesto toga, pravna služba se poziva na neko diskreciono pravo direktora, što je idealan teren za korupciju. Uostalom, izvori u ćuprijskoj bolnici ne kriju da je Drenovaković i javno saopštio da su mu prioritet "deca lekara"! Doktorka Savić u svom obraćanju onoj istoj vladinoj instituciji kaže:

"...Kod upisa na Medicinski fakultet, koliko znam, ne postoji uslov da potičeš iz porodice lekara, ali je kod zapošljavanja u Ćupriji to jedini kriterijum. Znam da nema posla za sve, ali postoji minimum moralnih principa koje svi moramo da poštujemo!"

Postoji li, zaista, taj minimum moralnih principa u okolnostima kad je minimum prava na jednake uslove i zakonom ukinut? I sama doktorka Savić kaže da je nekada postojala rang lista čekanja u ondašnjem Zavodu za zapošljavanje, što je makar delimično uticalo na izbor kandidata.

No, kad je već reč o diskrecionom pravu jednog čoveka da utiče na sudbine visokoobrazovanih ljudi i njihove buduće karijere, treba reći da u demokratskim društvima postoji i sud javnosti o tako istaknutim ličnostima. U manjim sredinama poput Ćuprije, za očekivati je da mediji ćute, ali ne i narod. Izvori Tabloida u Opštoj bolnici u Ćupriji (i u samoj opštinskoj administraciji), jasno govore da je dr Predrag Drenovaković čovek sa "više dimenzija".

 

Zbijanje šala

 

Naime, tokom njegovog mandata, Zdravstveni centar Ćuprija "izrastao" je u Opštu bolnicu Ćuprija, a u međuvremenu je nanizao brojne afere...

Između ostalog, to je čovek protiv čijeg se kadra iz dnevne bolnice (koja je bila u sastavu psihijatrije) vodi krivični postupak, zbog lažnih faktura (Suzana Mladenović), što je rezultiralo zatvaranjem dnevne bolnice u Ćupriji! A kao zamenica predsednika upravnog odbora bolnice, ta je gospođa ubacila svoga supruga kao snabdevača ove bolnice za higijenu i dezinfekciju. Šta je Drenovaković imao sa tim, još ga niko od nadležnih nije pitao.

Takođe, to je čovek koji je, na očigled mnogih prolaznika na bolničkom krugu, fizički nasrnuo na svog radnika, medicinskog tehničara Srećka Antića, koji je istovremeno i na čelu jednog sindikata.

I to zato što je postavio pitanje, kako je dr Drenovaković dodelio na korišćenje stan (koji je, inače, u vlasništvu bolnice, prim. aut.), svojoj "prijateljici", medicinskoj sestri Slavici Kukobad, sa adresom u ulici Užičke republike. Antić je zbog toga podneo tužbu protiv doktora Drenovakovića, a Drenovaković se, kako je i bilo za očekivati, ne odaziva na sudske pozive.

Čaršija ćuprijska zna da zbija šale, pa priča kako je ta medicinska sestra sigurno neki "deficitaran" kadar!

Ali, i doktor Drenovaković je retka pojava u struci! To je lekar sa najdužim specijalističkim stažom u istoriji ove bolnice, gde je u dugom periodu usavršavao kadrovske i organizacione nauke.

Danas se Drenovaković otvoreno hvali da je njemu zagarantovana fotelja direktora i da mu niko ništa ne može, jer je on dobar prijatelj sa sekretaricom Ministarstva zdravlja gospođom Nevenom Karanović. A to kakav je on ustvari menadžer Opšte bolnice i kako se zakonito postupa u njoj, govore i brojni izgubljeni sudski sporovi, zbog kojih su plate radnicima umanjivane kako bi se teret plaćanja raznih odšteta "ravnomerno raspodelio".

 

 

 

 

Dva glasa pre oglasa

 

I doktorka Anđela Savić ima roditelja, koji nije lekar, ali... Verovatno zato što dobro poznaje Ćupriju i njene običaje, njena majka je odlučila da se pismom obrati svima redom, počev od onih koji su glavni u ovdašnjoj Opštoj bolnici, preko ministra zdravlja pa sve do kabineta predsednika Republike. Jednostavnim rečenicama, majka doktorke Anđele ispisuje čitavu društvenu hroniku ovoga grada i prikazuje njegov moralni glib, ali i lažnu elitu koja našla načina da "porodičnim kadrovanjem" samu sebe brani od konkurencije...

"...I ranije su zapošljavana deca lekara, ali su uz njih primali i decu običnih smrtnika, pa to nije izazivalo veliki revolt kod ljudi. Nemam ništa protiv lekara, ali ovo nije privatna bolnica, niko od lekara, pa ni dr Drenovaković nisu izvadili pare iz džepa da kupe bolnicu, kako bi zapošljavali samo svoju decu.

Kako nisam uspela nikako da dođem do Vas, jednom ste imali novinare, drugi put ste bili odsutni, a treći put su zahtevali da dođem lično do sekretarice pa da zakažem... Moja ćerka je nekoliko puta dolazila do vas u vezi posla, a i moj bivši suprug, i uvek ste ih ispraćali rečima da prate oglase. I mene je dr... ispratio rečima da će biti posla ali da treba biti rođen pod "srećnom zvezdom".

Kasnije sam shvatila šta to znači da moje dete nije rođeno pod "srećnom zvezdom".

Moja ćerka ni sada nema posao, a sin dr Svetlane Miljković je radio dok je još bio na stažu, a u međuvremenu mu je zaposlena i žena u Domu zdravlja! Isto tako zaposlen je i sin dr Vezmara, a sada ćete uposliti i ćerku dr Ljube ginekologa, sina i snahu dr Vojvodića, ćerku dr Anke sa kardiologije, sin dr Lazića i tako u krug...

Znam da je i njima potreban posao, ali su oni posle moje ćerke diplomirali i njihovi su roditelji sa mnogo većim platama od naše, pa im izdržavanje dece ne pada teško kao nama.

Vaša me preporuka da pratimo sajtove dovela u dilemu da pomislim da postoji neki "skriveni sajt" samo za doktorsku decu (jer sam kod frizera saznala, i to od vaših saradnika da će primiti sina doktor Vezmara, i to pre nego je oglas izašao)..."

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane