Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Leskovac

Leskovac

Vanredno stanje u mnogim javnim preduzećima na jugu Srbije

 

Nemaju, a i to im pokradu

 

Zbog milionske pljačke, ceh platila šefica računovodstva Vesna I., ali je "javna tajna" da se u  Toplana godinama kralo, baš kao i u mnogim drugim javnim preduzećima na jugu Srbije, koja grcaju u velikim teškoćama

 

Danilo Kocić

 

 

Leskovačko Javno komunalno preduzeće "Toplana" mesecima je u centru "čaršijskih priča", ali je tek posle jedne anonimne prijave upućene policiji pritvorena šefica računovodstva te firme Vesna I. (49).

Ubrzo se ispostavilo da je iz blagajne JKP "Toplana" za manje od godinu dana nestalo 1,28 miliona dinara. To je utvrdila i specijalna komisija Toplane, ali u samoj firmi mnogi veruju da je u pitanju tek početak prave akcije na razotkrivanju brojnih slabosti koje prate ne samo ovaj kolektiv, nego i gotovo celi "javni sektor" Leskovca.

Sumnja se da je za tri godine iz kase Toplane odneto oko pet miliona dinara! Postoje "čvrsti dokazi" da je samo, na primer, 2009. godine nestalo tri miliona, a godinu dana ranije milion dinara. Nažalost, puna istina nikada neće biti dokučena zbog - požara decembra 2009. godine!

Posle saslušanja dvadesetak radnika Toplane, koliko je bilo na "informativnom razgovoru", razotkriven je "lanac pronevere". Građani Leskovca su, naime, namirivali svoje obaveze, priznanice su "putovale" do blagajne, ali su tamo nestajale, a deo novca je završavao u džepovima pojedinaca. U pomenutoj anonimnoj prijavi - tu ocenu iznosi i jedan od članova komisije koja je ispitivala poslovanje - "krađa u firmi bila je javna tajna". Na nepravilnosti su povremeno reagovali pojedini rukovodioci, koliko da im "savest bude čista", ali to nije imalo nikakvog odjeka. Razotkrivanje pune istine je pod velikim znakom pitanja, jer nema mnogih pisanih tragova posle pomenutog požara koji je nenadano izbio u prostorijama knjigovodstva i blagajne u jednoj decembarskoj noći 2009. Direktor JKP Toplana Miomir Jovanović je posle požara izjavio novinarima da je je do vatrene stihije došlo zbog neispravnih instalacija, ali su stručnjaci utvrdili da pravi razlog leži na drugoj strani - da je, verovatno, zatajio subjektivni faktor!

Posle otkrivanja "krađe decenije" u Toplani, saopšteni su i neki drugi detalji poput onog da ovo javno preduzeće godinama dobija manje količine uglja od ugovorenih, jer jednostavno nestaje na putu od železničke stanice do stovarišta Toplane.

Uprava leskovačke policije je, inače, podnela krivičnu prijavu protiv direktora JKP Toplana Miomira Jovanovića zbog "zloupotrebe službenog položaja", odnosno zbog izbora dobavljača mazuta i ulja koji nije u saglasju sa odlukom tenderske komisije. Sam direktor se, međutim, branio da sa tim nema nikakve veze, jer je izbor dobavljača "posao posebne komisije" JKP Toplana.

Radomir S. (47) iz Vlasotinca, blagajnik u JKP Vodovod, lišen je slobode zbog osnovanih sumnji da je protivpravno pribavio imovinsku korist od preko 1,2 miliona dinara - saopštava PU Leskovac. Sumnja se, naime, da je Radomir S. izvršio zloupotrebu službenog položaja, proneveru, poslugu i falsifikovanje službenih isprava, da je u periodu od 2007. do 2010. godine, između ostalog, novac za utrošak vode u iznosu od oko 700.000 dinara prisvojio, jer ga nije proknjižio kroz dnevnik blagajne i uplatio na žiro račun preduzeća. Priznanice od inkasanata je uništavao i bez odobrenja Komisije preduzeća za ispravku računa izvršio storniranje iznosa od oko 500.000 dinara i unosio lažne podatke na računima o zaduženju građana Vlasotinca.

Dok se u pojedinim javnim preduzećima "krade preko svake mere", Leskovčani za komunalije i neplaćenu struju duguju tri milijarde dinara, a polovina duga, odnosno 1,5 milijarde dinara odnosi se na neizmirivanje obaveza prema Elektrodistribuciji. U ovom kraju tzv. virmanski potrošač električarima duguju 300 miliona dinara, a pred sudom Elektrodistribucija traži naplatu dugovanja u iznosu od 150 miliona dinara.

U pojedinim leskovačkim kolektivima utužuju korisnike svojih usluga tek posle nekoliko opomena i reprogramiranja dugovanja, jer je praksa pokazala da su suđenja dugotrajna i skupa. Takva praksa postoji u JKP Toplana, Vodovod, PWW i drugim komunalnim firmama.

Zbog besparice koja je prisutna u pojedinim leskovačkim firmama čiji se rad delimično finansira iz budžeta grada, kao što je, na primer, slučaj sa obrazovnim organizacijama, dogovoreno je da javna preduzeća ne vode sudske sporove i ne blokiraju njihove račune, jer na kraju ceh svih nesporazuma mora da se naplati iz zajedničke kase, odnosno budžeta grada.

Najugroženiji pojedinici i porodice u Leskovcu dobiće jednokratnu novčanu pomoć iz budžeta Republike Srbije u iznosu od 1,4 miliona dinara, ali je to dovelo do neopisivih gužvi.

Posle Kraljeva, koji je pogođen zemljotresom, grad na Veternici je dobio najviše para. Pored Leskovca, u tzv. drugoj kategoriju su Tutin, Vlasotince, Crna Trava.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane