Natrag

Na licu mesta

 

Na licu mesta

Novi Sad: Kriminalna suenja - avanzovanje uz sramne presude

 

Mora li svaki sudija da ima svoj le

 

Kada u Srbiji zloin poini neko koga tite strukture vlasti, na robiju se alju nevini, a sudije koje donose takve presude karijeru nastavljaju u Specijalnom sudu. Za viu platu, razume se.

 

Milan Malenovi

 

Stevan Stankovi iz Novog Sada je 14. aprila 2008. imao 19 godina i taj e dan zauvek da promeni njegov ivot. Pomenutog dana, u veernjim satima, u Futogu je organizovana ferka izmeu navijaa Vojvodine i Partizana kojima je pripadao i Stevan.

ta se i kako tano deavalo na tui nikada nije do kraja rasvetljeno, ali je epilog poznat: na licu mesta je ostao mrtav dvadesetsedmogodinji Dejan Dimitrijevi, dok je iz vatrenog oruja teko ranjen i tada maloletni S. B., obojica navijai Vojvodine.

Po reima svedoka, tuu su zakazali Milan Majki, navija Vojvodine, i Nemanja Jovanovi, Stevanov prijatelj i navija Partizana. U zakazano vreme na dogovorenom mestu okupio se veliki broj prijatelja i jednog i drugog uesnika. U jednom trenutku, od ferke "jedan na jedan" nastala je opta tue.

Onda su se u mraku zauli pucnji. Niko ne moe sa sigurnou da kae koliko je hitaca ispaljeno. Navijai i jedne i druge strane su se posle ovoga razbeali.

Nekoliko dana kasnije se Stevan na nagovor porodice sam prijavio policiji priznajui da je jedan od uesnika tue. Jedino je za njega odreen pritvor, jer je neko odluio da je on ubica, ostalih dvadesetak identifikovanih uesnika je puteno da se brane sa slobode.

DNK analiza aura pronaenih na licu mesta utvrdila je da Stevan nije bio u kontaktu sa njima. Jedan od svedoka, Dejan Hrubik, pod zakletvom je izjavio: "Stevan i ja smo zajedno bili iza jedne kuice kada se zaulo pet ili est pucnjeva. Nemogue je da je Stevan pucao, niti sam video da je imao neto u rukama."

Ni jedan jedini svedok nije teretio Stevana, niti su postojali bilo kakvi dokazi da je on poinilac zloina koji mu se stavlja na teret. I pored toga, sudija Zoran Drecun je bez premiljanja mladog Stevana osudio na - 15 godina robije.

Apelacioni sud je, na Stevanovu sreu, imao neto vie razumevanja za zakonsku regulativu, pa je pomenutu presudu oborio i predmet vratio prvostepenom sudu na novo suenje. Stevan je, ipak, jo uvek u pritvoru.

Porodica ovog momka je sigurna: i policija i tuilatvo znaju iji su pitolji i ko je pucao, ali je taj pod neijom zatitom. Zato Stevan mora da bude osuen da bi se prikrio pravi izvrilac.

Da neto zaista nije u redu u ovom predmetu, pokazuje i to da je osoba koja je bacila bombu u dvorite porodine kue Stevana Stankovia osuena na samo tri meseca uslovno. Bombakom napadu je prethodio pokuaj iznude novca od Stevanove porodice u zamenu za utanje bombaa u vezi sa navodnom Stevanovom krivicom.

Poto su Stankovii odbili da plate, kao opomena im je poslata runa bomba. Tuilatvo i sud su imali sve dokaze protiv bombaa, raunajui i njegovo priznanje, ali je on osuen samo uslovno. Opomena u dravnoj reiji mladom Stevanu da nikoga ne tereti.

Uprkos tome, Stevan je odluio da na ponovljenom suenju odustane od odbrane utanjem i da ispria sve to zna o spornom oruju. Pitolji su, po njegovim tvrdnjama, pripadali Nemanji Jovanoviu.

Novi sudija u ovom postupku pred Viim sudom u Novom Sadu je Darko Tadi, jer je prethodni Drecun avanzovao u sudiju Specijalnog suda. Valjda kao nagradu to je osudio nekoga bez dokaza.

Identini karijerni pomak je imala i Radmila Dragievi-Dii, koja je svojevremeno na kaznu zatvora od deset godina osudila tada dvadesetpetogodinjeg D. LJ. iz Beograda u postupku u kome takoe ni na koji nain nije mogla da bude dokazana njegova krivica za ubistvo. Meutim, poto je u sve bio upetljan i jedan tadanji aktivni pripadnik SDB-a, moralo je da bude pronaeno neko rtveno jagnje.

Tadanji Vrhovni sud je ovu presudu ukinuo i naloio putanje osumnjienog iz zatvora. Za mladog D. LJ. je ova satisfakcija stigla prekasno. Optereen onim ta je sve proiveo za dve godine boravka u zatvoru, on je u stanju nervnog rastrojstva izvrio samoubistvo.

Za ovakve fatalne pravosudne greke niko nikada u Srbiji nije odgovarao. Naprotiv, sudije koje zarad prikrivanja od vlasti zatienih poinilaca na robiju alju nevine, bivaju nagraeni napredovanjem u Specijalni sud. Da li se i sudija Darko Tadi nada ovakvoj karijeri ili e, ipak, da sudi po zakonu i pravdi?

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane