Natrag

Epizoda 49

Epizoda 49

 

Mi nismo od juče

 

Autor: Zoran Milojević

 

Kako koji april osvane na obalama Save i Dunava, tako iz oblaka osveštanog belinom izleti pogled iznad Beograda kroz koji Dada Vujasinović čežnjivo lebdi u nespokoju vremena koje joj je ugasilo pogled. Voleo sam njenu misao!

Na svetski dan Roma, američka ambasadorka Meri Vorlik delila pomoć Romima proteranim sa Kosova. Tako to radi Amerika, prvo te bombarduje pa ti deli pomoć. Drakče bakalin širi ruke: "Sve bih dao da dočekam da se Atlantski i Tihi okean spoje u Kanzasu!"

Sadašnja vlast se plaši da će, ako izgubi izbore, sadašnja opozicija (buduća vlast?!) vešati po Terazijama. Sadašnja opozicija (buduća opozicija?!) da će ih, ako izgubi izbore, nova (stara?!) vlast vešati po Terazijama. Oni se plaže jedni drugih, a ne plaše se naroda. A narod nema argumente koje su imali Nemci kad su četrdeset prve vešali po Terazijama. Nemci su vešali rodoljube!

U Zrenjaninu zabranjen rad kioscima posle ponoći kako bi sprečili maloletnike da kupuju alkohol, duvan i druge poroke. A niko da pita roditelje šta njihova maloletna deca traže na ulicama posle ponoći? Jedan mi priča: "Ne popijemo i ne popušimo sve do jutra, ostavimo količinu da nam se nađe za školu".

Voja i Toma sklopili "sporazum o nenapadanju". Šahovski rečeno: igraju na međusobni remi. Onako okruženi pionima, imaće konje kao najaktivnije figure. U završnici sa konjima ide se u večiti šah! Narodu ostaje samo "da kibicuje pacere", koji nemaju talenat za šah.

Žali se jedan roditelj: "Moj sin, đak trećeg razreda, crta jagode na drveću". Drugi priča: "Moja ćerka, đak četvrtog razreda, videla veliko vime na kravi pa pitala baku da li su kravi ugrađeni silikoni!" Dok njihovi učitelji štrajkuju, deci je najbolje: sva znanja su im pohranjena u kompjuter. Budale pamte, a pametni sve nađu na kompjuteru.

Velike reči se lako izgovaraju. Primenjeno na Srbiju one glase: "Srbija će do kraja godine dobiti status kandidata za ulazak u EU!" Drakče bakalin se vajka: "Sve mi se čini da velike reči i služe kako bi se narod spreda - radi reda, a otpozadi - reda radi!"

Titov Joška je Srbima u lice srušio da su ih partizani "malo pobili i da ih je trebalo pobiti više". Niko kao komunisti ne voli svoje žrtve! Rado i sa nostalgijom ih se sećaju. Odani su svojim žrtvama i uvek su spremni da svoje žrtve - ponovo ubiju.

Tića kafedžija čita prisutnima da novine pišu o britanskim istraživanjima po kojima "treba piti manje, jer oni koji piju ne razumeju šalu". "Budale britanske", viknu Mića Negotinac ispijajući gutljaj, "piti ili ne piti nije pitanje za Srbe, već je pravo pitanje koliko piti. A i to je jasno - ja pijem dok ima para!" Svi se grohotom nasmejaše.

Na Kosovu ništa novo! Iz koverte američkog ambasadora izvadili ime kosovskog predsednika. Žena! Atifete Jahjaga! Bezimeno bezlična osoba, kao i "država im".

Sačuvajte osmeh na svom licu, ali da bude po srpskom novogovoru: "opasno ukusan" i "užasno lep".

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane