Natrag

Evropa

Evropa

ekajui potop: Najcrnji pesimizam preplavio je do jue najvee optimiste

 

ah, mat - rat

 

Osim najpoznatijih analitiara, sve je vie i evropskih politiara koji najavljuju skori krah Evropske unije, ako se hitno neto ne promeni. Evroskepticima se sada pridruio i Mario Soare, politiar koji je Portugaliju uveo u evropsku porodicu tvrdei tada da Evropa nema alternativu. Danas je promenio miljenje

 

Fridrih Emke

dopisnik iz Frankfurta

 

 

Derald elente je Amerikanac italijanskog porekla i jedan od najpoznatijih svetskih analitiara. Njegove prognoze smo i ranije objavljivali, a svetsku slavu je stekao detaljnom najavom izbijanja aktuelne ekonomske krize.

Doskora je elente, analizirajui kretanja na finansijskom tritu, prognozirao produbljenje krize u 2012, a u meuvremenu je korigovao svoj stav: ako se ovako nastavi, ve u drugoj polovini ove godine doi e do istorijskog kraha svetskog finansijskog trita, visoke nezaposlenosti, gladi i pobuna siromanih i u najbogatijim zemljama sveta.

"U sluaju izbijanja super-krize doi e do sveopteg rata. Ratovae svako protiv svakog: jedna drava protiv druge, razne etnike grupacije u okvirima iste drave dii e se jedna na drugu, dok e siromani u okvirima iste etnike grupe i drave da se bore protiv bogatih", tvrdi elente.

Ovaj analitiar u svom najnovijem izvetaju u okviru informativne slube The Trends Journala pokazuje da su dosadanje prognoze bile isuvie optimistike. Naslov njegovog lanka u prevodu glasi "Prvi veliki rat 21. veka - pripremite se za borbu za preivljavanje".

 

Gore nego pre obeanja

 

elenteova analiza se zasniva na neminovnim posledicama politikih koraka. Jedna od osnova njegovih prognoza je i nedavni izvetaj o kretanju na amerikom tritu rada. Pri dolasku na vlast sadanjeg predsednika SAD Baraka Huseina Obame u celoj zemlji je procenat nezaposlenih iznosio 4,7 odsto. Nezaposlenost meu belcima je iznosila 4,2 odsto, a meu crncima 8,1 odsto. Obama je posebno crnakom stanovnitvu obeao smanjenje nezaposlenosti. Danas, meutim, 15,5 odsto crnih Amerikanaca nema posao, to je duplo vie nego u vremenu kada je Obama davao svoja predizborna obeanja.

Da bi skrenuo panju sa domaih problema, smatra elente, Obama je krenuo u ratne avanture u severnoj Africi. Agresija na Libiju nije samo pokuaj zaustavljanja kineskog uticaja u Africi, ve i dimna zavesa iza koje bi trebalo da se sakriju domai problemi. Ogromna veina Amerikanaca bi, da je upoznata sa realnou, rado pristala da ivi u Libiji pod Moamerom Gadafijem, koga je i sam vrh amerikih politiara koliko jo 2009. nazivao "vernim saveznikom u borbi protiv terorizma" i "afrikim mirotvorcem".

Sledei vojni angaman NATO-a ve je isplaniran, tvrdi elente, i bie usmeren protiv ruskog saveznika na Bliskom Istoku - Sirije. Ovaj rat bi, meutim, doveo do eskalacije nasilja na celom Bliskom istoku i do razarajuih posledica po celokupnu svetsku privredu.

Agresija na Libiju dovela je do privremenih nestaica goriva u EU. Za vreme uskrnjih praznika je cena benzina klase super na pojedinim pumpama u Nemakoj, zbog nestaice, na trenutak dosegla i neverovatne cene od preko pet evra za litar, dok je na jednoj pumpi koncerna ESSO u blizini tutgarta postavljen rekord od 9,99 evra za litar. U meuvremenu su se cene stabilizovale na istorijskom maksimumu od 1,65 evra za litar supera, sa tendencijom daljeg rasta.

Cena goriva neminovno utie na cene ostalih proizvoda, najvie hrane, koja je ve sada preskupa i u najrazvijenijim zemljama sveta. Eksplozija nasilja na Bliskom istoku i u severnoj Africi dovee do jo viih cena i veih nestaica hrane u Evropi, jer e biti preseeni neki od trgovakih puteva, a i sirova nafta e skokovito poskupeti.

Ukoliko do ovoga doe, neminovne su pobune sirotinje ak i u EU i SAD, a ako politike elite ne nau mirno reenje za te pobune, neminovno dolazi do raspada kako Unije tako i SAD, prognozira elente. U ovom trenutku, koliko moe da se primeti, nema ozbiljnih naznaka pokuaja mirnog reavanja kriza ni kod kue ni u inostranstvu.

Jedno drugo miljenje je jo razornije za evropsku budunost. Njega je nedavno u intervjuu TV kanalu Euronews izneo penzionisani portugalski politiar Mario Soare: "Ve su svi shvatili da Evropa, ako ne doe do promene kursa, nema budunost i da e dugorono postati privezak Azije".

Soare bi trebao da zna o emu govori. Kao premijer Portugalije on je 1977. postavio formalni zahtev da njegova zemlja ue u tadanju Evropsku ekonomsku zajednicu (preteu dananje EU), da bi zatim, takoe kao premijer, 12. juna 1985. potpisao akt o pristupanju. Kada ovakav jedan politiar postane evroskeptik, jasno je da sa EU neto nije u redu.

 

Ovo nije ta Evropa

 

Trita, a posebno ona hartijama od vrednosti i valutama, potpuno su poludela, tvrdi Soare. Njima vladaju monstrumi, kako ih on naziva, a poslovni interesi su zasenili politike. Ovo postaje dramatino, jer Evropa nije uspela da nae zajedniki odgovor na narastajue pretnje, poto se Nemaka i njena kancelarka Angela Merkel postavljaju kao evropski zapovednici.

"Gospoa Merkel veruje da zemlje koje imaju para, kao to je sluaj sa Nemakom, mogu da komanduju ostalima i u tome duboko grei", upozorava Soare u svom intervjuu.

Francuska samo prati Nemaku i niko pouzdano nije upoznat sa politikim ciljevima Sarkozija. Hiljade izbeglica iz severne Afrike ne samo da ugroavaju evropsku bezbednost, ve naruavaju i evropsko jedinstvo zbog novoproklamovanog stava Brisela da svaka zemlja mora sama da nae izlaz iz krize. Pri tome se mislilo na Italiju, koja je najvie trpela zbog priliva emigranata iz Afrike.

Zbog toga je Soare pledirao da se nau odgovorni za novonastalu krizu, a onda zakljuuje: "Moramo da naemo odgovorne i da saznamo ko to kontrolie Evropu i krizu iri po celom svetu. ivimo, meutim, u naopakom svetu. Krivci zadravaju svoje pozicije u bankama i dalje upravljaju novanim tokovima. Banke ak dobijaju pare od drava kako bi se spasle bankrota."

Finansijska alavost nee progutati samo Portugaliju, ako evropske institucije brzo ne reaguju. Soare veruje da bi time neminovno dolo do kraja evropskog projekta, to bi sa svoje strane dovelo do "snanih reakcija graana EU", kako se izrazio nekadanji portugalski politiar.

Pobune nisu samo severnoafriki ili arapski model iznalaenja izlaza iz kriza. I u Evropi bi uskoro moglo da doe do slinih deavanja jer, kako tvrdi Soare: "Ljudi e se odupirati ovakvoj Evropi. Jer, ovo i nije Evropa."

 

 

 

 

 

Soare zna ta govori

 

 

Mario Soare (puno ime Mario Alberto Nobre Lopes Soares) roen je decembra 1924. godine. Socijalistiku partiju Portugalije osnovao je 19. aprila 1973. godine, a ve sledee godine postaje ministar inostranih poslova.

Premijer Portugalije bio je u periodu od 1976. do 1977, zatim ponovo 1978. i konano od 1983. do 1985. godine.

Predsednik Portugalije bio je u dva mandata: od 1986. do 1991. i od 1991. do 1996.

U periodu od 1999. do 2004. bio je poslanik u Evropskom parlamentu.

 

 

Pripremite se za bekstvo

 

Derald elente (Gerald Celente) je roen 1946. u Njujorku. The Trends Research Institute, koji je izdava The Trends Journala, osnovao je 1980. Sedite ove organizacije je danas u Kingstonu, savezna drava Njujork, SAD.

Novembra 2008. elente je na kablovskoj televiziji Fox Business Network najavio ekonomsku krizu koja e zaista nedugo zatim i da izbije. Istovremeno je predvideo da e doi do pobuna nezadovoljnih poreskih obveznika, ali i do sukoba zbog hrane, ime je zapanjio tada site amerike gledaoce. Korektno i tano je najavio i finansijsko-politiki slom 2010. godine, kao i mnoge druge dogaaje.

Graanima koji bi eleli da preive od njega najavljenu optu krizu i haos u drugoj polovini ove godine, elente poruuje: "Kupujte ve sada plemenite metale, stvarajte zalihe hrane i vode i naoruajte se. Ali, na prvom mestu se pomirite sa tim da ete uskoro morati da se borite za svoj i ivot svojih roaka."

Pripadnicima verskih i nacionalnih manjina u Evropi, koji e prvi biti na udaru razgnevljene mase, ali i svima ostalima koji to mogu, elente preporuuje da ve sada razrade planove za bekstvo u sigurne delove sveta.

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane