Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Takovo osiguranje: Kako se javno, bezočno, neodbranjivo i genijalno pljačkaju desetine hiljada vlasnika automobila 

 

Tako banditski, a tako sigurno

 

Tabloidov insajder ukazuje na višemilionsku prevaru građana Srbije od strane vlasnika osiguravajućih društava, a konkretan primer je Takovo osiguranje iz Kragujevca

 

Insajder F- 4

 

Kao što je svima poznato, prilikom redovne registracije svako vozilo se mora obavezno osigurati. Pošto Takovo osiguranje ima mali broj svojih (u vlasništvu) "tehničkih pregleda" ili punktova za prodaju polisa, prinuđeni su da polise prodaju preko drugih lica, odnosno privatnih agencija i privatnih tehničkih pregleda.

Kako bi osigurali priliv sredstava u firmu, odnosno "ubedili" agencije da prodaju baš njihove polise, počinju da dižu provizije licima koja prodaju njihove polise. Provizija za prodaju polisa je u ovom trenutku dostigla i celih 40 odsto od vrednosti prodate polise. Sve bi to, međutim, bilo lepo, sjajno i beznačajno da Vlada Srbije nije ograničila provizije za prodate polise na - 11,5 odsto. Znači, osiguranja moraju da se dovijaju na različite načine da "operu" ostatak novca koji bi utrošila na "crne" isplate zastupnicima i za zadovoljenje svojih ličnih potreba.

Takovo osiguranje to radi na sledeći način. Njihova poslovnica u Smederevu je glavna za pranje para. Direktor njihove poslovnice u Smederevu Erne Balaž dogovorio se sa više malih, često fiktivno napravljenih firmica koje "nisu u sistemu PDV-a", da prebacuje novac na njihov račun na osnovu fiktivnih ugovora i računa za nekakav navodni marketing, marketinške usluge, "istraživanje tržišta" i slično. Novac koji leže na račun takve firme, vlasnici podižu u gotovini i vraćaju novac Balažu uz proviziju od 10 odsto, proviziju koju vlasnici tih firmi zadržavaju kao nadoknadu za takvu uslugu.

Odlična ideja. Nema PDV-a, nema ni kontrole - male sume puno puta. Nema plaćanja ni poreza ni doprinosa. Idealno oprane pare.

Čim se na firmu prebaci suma od četiri miliona dinara, vlasnici otvaraju novu firmu. Novac koji mu je vraćen, Balaž deli Takovo osiguranju, plaća "crnu" proviziju zastupnicima i deo zadržava za sebe. Balaž je od 2006. godine prebacivao ogromne sume za navodne marketinške usluge na puno firmi. Neke od tih su Sirijus (PIB 104610857), Frigoterm (PIB 103423986), Mara (PIB 101406556), Marbo Plus (PIB 101406556) i mnoge druge, iskorišćavajući ljude koji su u teškoj materijalnoj situaciji, nagovarajući ih na pranje novca, ljude koji često ne znaju šta znači reč marketing, a potreban im je svaki dinar kako bi preživeli, ne pitajući za posledice takvog čina. Deo opranog novca daje zastupnicima, dok veći deo zadržava za sebe, pošto on određuje visinu provizije koju zastupnici dobijaju.

U tom periodu Balaž kupuje više automobila, stan i kuću i da bi bio što neupadljiviji, novac ulaže u inostrane banke kupujući gomilu raznih akcija na Slovenačkoj berzi.

"Matematika" je sledeća: poslovnica Takovo osiguranja u Smederevu godišnje proda oko 25.000 polisa, što za pet godina iznosi oko 125.000 polisa. Prosečna cena polise je oko 100 evra. To znači da je promet koji je napravljen samo u toj poslovnici bio oko 12,5 miliona evra. Dozvoljena provizija od 11,5 odsto je 1.450.000 evra, dok je stvarno isplaćena iznosila oko 5.000.000 evra, odnosno moralo je da se "opere" oko 3,5 miliona evra! Na sav taj novac nisu plaćene ni odgovarajuće dažbine i uglavnom su pare završile u privatnim džepovima. Gde je šteta po građane Srbije? Građani su uredno plaćali nerealno skupe polise kako bi vlasnici osiguravajućih kuća nelegalan profit sklanjale ili trošile novac na samo njima poznat način (Takovo, odnosno njegov vlasnik, ima nekoliko hotela i jahti, a poverljivi ljudi kao što je Balaž iz Kovina, milionski konto u inostranim bankama).

Ne treba biti puno pametan pa izračunati kolika je suma kojom sutećeni građani u pitanju. Broj registrovanih vozila puta prosečna vrednost polise (oko 100 evra) pa od te sume izdvojiti razliku od zakonom propisane provizije od 11,5 odsto za prodatu polisu, za koju Vlada Srbije smatra da je dovoljna za izvršavanje osiguranja, i stvarno isplaćene "crne" provizije od 40 odsto, za koju bi realno trebalo smanjiti cenu polise, dobiće se milionska cifra od koje se zavrti u glavi, a koju građani Srbije realno nije trebalo da plate.

Ovo su činjenice i istina. Sve je Balaž vešto upakovao u fiktivne ugovore o marketingu, kao na primer ugovor po kome plaća mesečno 5000 evra za poster Takovo osiguranja, koji stoji u spavaćoj sobi vlasnika jedne od navedenih firmi. Takođe, vlasnici firmi sa kojima Balaž sarađuje nikada nisu prijavili ni dinar poreza, mada se kompletna suma koja im je uplaćena tretira kao prihod, jer nemaju nikakve troškove.

Sve to mogu da potvrde i najobičniji izvodi iz banaka pomenutih firmi.

Ostaje da se vidi da li će nadležni organi "videti interes" da se nepravda ispravi.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane