Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Uništavanje građevinarstva ima i kriminalne korene

Uništavanje građevinarstva ima i kriminalne korene

 

Napred se gura nazad

 

Uništavanje i danas uspešnog preduzeća "Napred" traje od kako je na njegovo čelo dospeo Dobroslav Bojović, sa svojim pomagačima Aleksandrom Šćekićem i Jovanom Vučkovićem

 

Milan Malenović

 

 

Akcije građevinskog preduzeća Napred AD iz Beograda prodaju se na berzi od 1999. godine. Nominalna vrednost jedne akcije tada je iznosila 100 nemačkih maraka, a danas je jedva 20 evra. U međuvremenu je direktor te kompanije Dobroslav Bojović proglašavan i za menadžera godine, verovatno u grupi "najuspešniji muljatori".

Bojović se u vlasničkoj strukturi Napreda pojavljuje 2004. kada je imao samo 3,25 odsto akcija. Ubrzo otkupljuje još 21,82 odsto akcija od Irve, preduzeća u vlasništvu više nego kontroverznog Đorđija Nicovića. Tada kreće kampanja rukovodstva preduzeća da radnici svoje akcije prodaju firmama Faktoring i Utma, iza kojih je direktno ili indirektno stajao Bojović, ali i njemu lično.

Sa radnicima koji su pristajali na prodaju samo u zamenu da im ostane radno mesto, Bojovićevi ljudi su sklapali fiktivne ugovore o pozajmici za koju su navodno kao garancija polagane akcije, koje bi u trajno vlasništvo poverioca prelazile sudskom odlukom zbog nevraćanja pozajmice. Sve se, dakle odvijalo, mimo berze.

Bojović se tako besplatno domogao akcija koje su mu omogućile da već na skupštini akcionara 2006. figurira kao većinski vlasnik Napreda sa 51 odsto vlasništva. Većinski vlasnik nije i jedini vlasnik, ali u korporativnoj nesvesti naših samoniklih biznismena to su sinonimi. Shodno tome, Bojović se od tada i ponaša kao da osim njega u Napredu nema više vlasnika.

Sistem manipulisanja i prevara je već više puta viđan i u drugim primerima. Od kako je 2006. Bojović postao većinski, dividende na akcije se više ne isplaćuju, već se taj kapital protivzakonito koristi da bi pljačkaška klika na vrhu firme za svoje potrebe otkupljivala akcije Napreda, ali i nekih drugih firmi kotiranih na berzi.

Bojović, koji je danas i generalni direktor Napreda i predsednik njegovog Upravnog odbora, pojavljuje se i u vlasničkoj strukturi Senzala, brokerske kuće kojoj su radnici, mali akcionari, svojevremeno poverili svoje akcije ne znajući ko se iza nje krije. On je u vlasnik Utma komerca, preduzeća koje danas ima 58,5 odsto akcija Napreda.

Isti čovek je danas i jedini vlasnik preduzeća Faktoring, čiji je vlasnik nekada bio Jovan Vučković, danas član UO Napreda, koga je na tu funkciju doveo lično Bojović. Faktoring se ranije pojavljivao u berzanskim špekulacijama kada je trebala da bude obarana cena Napredovih akcija već dobro poznatom manipulacijom koja se sastoji od sinhronizovanog delovanja povezanih lica.

Bojović danas lično kontroliše 17,65 odsto akcija Napreda. On je imao i preko jedne trećine vlasništva u finansijskom fondu New Age, čije se delovanje inače vezuje za istoimenu američku sektu. Ovaj fond je kod nas registrovan 2005. godine i kupovao je, između ostalih i akcije Napreda.

Odskora umesto fonda New Age u vlasničkoj strukturi Napreda se pojavljuje ništa manje opskurni investicioni fond Glenmark, koji poseduje 1,91 odsto Napredovih akcija. Glenmark, Utma i Bojović lično zajedno kontrolišu 77,7 odsto Napreda i sinhronizovano deluju, tako da je više nego jasno da se radi o povezanim licima.

Kontrola CHROV-a, agencije za praćenje berzanske trgovine, upadljivo zatvara oči pred ovom činjenicom. Zato je više nego očigledno da Bojović ima podršku republičke vlasti u pljačkanju Napreda.

Da bi uspešno sproveo otimanje Napreda, preduzeća koje sve ove godine uspešno posluje i čiji se osnovni kapital iz godine u godinu povećava, Bojović se odlučuje na revalorizaciju nominalne vrednosti akcija. Umesto da se tada izvrši procena vrednosti cele kompanije, koja bi pokazala da jedna akcija ne vredi manje od 300 evra, radi se prosta revalorizacija, na kraju koje ispada da jedna akcija vredi tek 40 evra. Ni to Bojoviću i njegovim saizvršiocima nije dovoljno, pa oni cenu još jednom obaraju na samo 2070 dinara!?

Sve je moguće izračunati, kada se mafija domogne olovke i hartije.

Da bi ostvario ovu matematičku besmislicu, Bojović je kao generalni direktor, predsednik UO i faktički većinski vlasnik Napreda progurao ideju da se osnuje novo preduzeće - Napred razvoj - na koje se prebacuju svi prihodi, dok Napred AD ostaju svi rashodi i gubici. Već viđena prevara.

Ovih dana opljačkani mali akcionari vode svoju poslednju bitku za zaštitu interesa. Ako već ne mogu da ostvare realnu knjigovodstvenu vrednost za svoje udele, koja bi iznosila 300 evra po akciji, oni pokušavaju da većinskog nateraju da im bar isplati 100 evra po akciji, dok im Bojović nudi 2400 dinara. Malim akcionarima je jasno da se bore protiv vetrenjača, jer Bojović ne samo da ima podršku vlasti, već su u njegovoj ruci i nož i pogača. Kao direktor i većinski vlasnik on može da nastavi sa planskim uništavanjem Napreda za račun svoje nove firme Napred razvoja.

 

 

 

 

Bojović je, kao generalni direktor, predsednik UO i faktički većinski vlasnik Napreda, progurao ideju da se osnuje novo preduzeće na koje se prebacuju svi prihodi, dok Napred AD ostaju svi rashodi i gubici. Već viđena prevara.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane