Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Rusija

Rusija

Ko nije video Rusiju, taj nita nije video: Mnogi stranci poinju da shvataju zato odmor u Rusiji obeava mnogo neoekivanog i interesantnog

 

Krv najbre prokljua na Severnom polu

 

Viktor Hlistun

dopisnik iz Moskve

 

Kaku su slepi Rusi! Uhvatili su se nafte koja donosi mnogo novca i nita drugo od nje ne vide. Na primer, turizam. A dovoljno je samo pogledati geografsku kartu i shvatiti da je ova zemlja prebogata atraktivnim turistikim destinacijama. Da je treba videti! ini mi se da se poslednjih godina situacija ipak menja nabolje kada je o turizmu re. U Rusiju, na odmor, dolazi sve vie inostranih turista. Pa i mnogi Rusi, umesto u inostranstvu, odmor provode u domovini.

 

Imid nije na visokom nivou

 

Primeujem da se broj stranih turista (to jest onih koji ne dolaze zbog biznisa, nego na odmor), u Rusiji ve meri ne stotinama hiljada nego milionima. Odnos prema Rusiji se menja, makar i sporo. Ali, zato je on tako negativan? Evo ta o tome misli Natalija Mantelj, biva Ruskinja, a sada saradnica nemake turistike agencije koja alje grupe iz Evrope u Rusiju:

- Imid Rusije kod Evropljana bih nazvala negativno-zagonetnim. On je negativan zato to sva sredstva masovnih komunikacija prenose samo loe vesti iz Rusije. Takvom namernom irenju predrasuda i negativnog uticaja nije izloena nijedna druga zemlja, izuzimajui Belorusiju koju nazivaju poslednjom evropskom diktaturom. Neprijateljsku sliku od vremena Drugog svetskog rata i hladnog rata zamenila je slika unitene socijalistike imperije sa osobinama divljeg kapitalizma. O ruskoj naciji sklonoj alkoholu i ruskoj mafiji sa zadovoljstvom i uivanjem raspravljaju sva sredstva masovnog informisanja i filmovi: od ozbiljnih izdanja i dravnih televizija do bulevarske tampe. Pria se o navodno neprestanim teroristikim akcijama (a gde ih nema), o katastrofama i prirodnim kataklizmama (od kojih nije poteena nijedna zemlja na svetu), o propasti industrije itd. Na kraju, zapadna sredstva masovnog informisanja neprestano raspredaju o finansijskim i politikim problemima Rusije, o postojanju korupcije i drugih negativnih primera. Ali, kaite, gde nema takvih problema? U Egiptu? U Turskoj? Naravno da i tamo postoje, ali se tamo trude da o tome "ne udaraju" na sva zvona. Dodajte ovome i to da do dana dananjeg u Evropi novu Rusiju porede sa SSSR-om, u kome su svakog turistu pratili radnici KGB-a. I jo dodajte i predrasude da je u Rusiji stalno zima (kratko polarno leto sa belim noima i duga, duga zima koja traje i do osam meseci sa silnim snegom i temperaturom do minus 50), da vlada glad, zbog ega se pogreno smatra da Rusiju hranom snabdeva itav svet. Zapadni novinari ne primeuju ak ni to da se, na primer, u evropskim i amerikim restoranima ve odavno ruska kuhinja smatra bogatom i delikatesnom. Dovoljno je samo da, na primer, probate knedle sa lososom (kako je to ukusna riba) - i sve e vam biti jasno.

 

Zagonetke na svakom koraku

 

- Moram da kaem i to da je sa pojavom interneta odnos evropskih turista prema Rusiji poeo da se menja na bolje. Negativan odnos menja se u zagonetni - tako bih nazvala dananji odnos mnogih Evropljana prema Rusiji - produava Natalija Mantelj. - U Rusiji, zaista, na svakom koraku moete da sretnete neoekivano i misteriozno. To i nije tako teko objasniti. Pre svega, Rusija je ogromna zemlja, njena teritorija se protee na dva kontinenta, Evropu i Aziju. To znai da u zemlji postoji velika raznovrsnost razliitih nacionalnih kultura, koje se, pri tom, esto prepliu stvarajui "koktel" kakav nigde na svetu ne postoji.

Drugo, na tom ogromnom prostoru mogue je videti takve prirodne lepote kakvih nema na kugli zemaljskoj. Jedna je tajga - nepregledne etinarske ume koje se prostiru na hiljade kilometara! Jedinstveno je, najvee u Evropi i najdublje jezero na svetu - Bajkal! Da ne govorim o Kamatki, najistonijem delu Rusije. Uverena sam da turisti ne mogu da "zatvore usta" kada putuju po Kamatki. Tu se moe videti kako iz zemlje izbijaju fontane vrele vode u Dolini gejzira - pravo udo prirode. A kupanje u vruoj, a potom hladnoj reci - zar se to ne bi dopalo ljubitelju pravih uzbuenja.

Tree, za mnoge strance nereena zagonetka ostaje specifinost ruske due. Moda e Evropljanima biti neto jasnije ako posete imanje Lava Tolstoja ili dom u kojem je iveo Fjodor Dostojevski. Oni su napisali tako mnogo o ruskoj dui.

etvrto, Rusi mogu da zadive svakog turistu svojim neobinim, bolje rei neoekivanim doekom. Posebno je to vano za one koji vole aktivni, ak ekstremni oblik turizma. Naravno, i za obian, miran odmor Rusija ima mnogo da ponudi - poseta drevnim gradovima "Zlatnog prstena", razgledanje Sankt-Peterburga, Moskve, Ninjeg Novgoroda, Muroma, plivanje u najiroj reci na svetu, Volgi itd.

I, na kraju, peto, u Rusiji ima tako mnogo ekoloki istih mesta, to je svakom putniku privlano i korisno.

 

Ne bojte se zime

 

Ne jednom sam, kao novinar, boravio na Severnom polu i pisao odatle reportae. Jednom sam, u kampu, iz atora, na santi leda koja se kretala morem, a kojoj su polarni istraivai dali neobino ime Borneo, video staricu od 70 godina. ustro se kretala izmeu ledenih breuljaka i delovala veoma zadovoljno. Ispostavilo se da je ova ena (nikako je ne biste mogli nazvati staricom) - turistkinja iz Nemake koja je ovde dola u aranmanu ruske agencije. Ni zima, ni vetar, ni savrena bela tiina, nita je nije moglo zastraiti. Malo smo popriali i shvatio sam da ekstremni turizam nije namenjen samo mladima, ve i onima koji se oseaju mladi u dui, kojima je interesantno da vide ono to niko nikada nije video. Saznao sam jo neto: ini se da ruske turistike agencije ve 15 godina organizuju turistike marrute za Severni pol, do koga moe da se stigne na skijama, na sankama koje vuku psi ili helikopterom, i gde moe da se otvori i popije flaa dobrog ampanjca direktno na najsevernijoj taki na svetu.

Zanimljivo je primetiti i da su ruski polarni istraivai jedinstveni na svetu po tome to se stalno nalaze na nekoj od santi koje se sve vreme kreu oko Severnog pola. Druge zemlje alju brodove za nauna istraivanja na krae vremenske rokove, a Rusi su tamo stalno. Naravno, to je teko i opasno. Jednom sam, kao novinar, leteo sa spasiocima koji su evakuisali ruske polarne istraivae sa pokretne sante koja se prelomila na pola. Na sreu, niko nije poginuo. Ali, govorim to zbog neeg drugog: zbog toga to ruski polarni istraivai ne samo da se bave svojim poslom, ve ponekad primaju i turiste. Jasno je da su uslovi na Severnom polu teki, moe se rei vie nego ekstremni, ali je turistima sigurnost garantovana, jer su uvek u pripravnosti spasilaki helikopteri ili avioni.

 

Planinske vode

 

Ovaj vid turizma najvie lii na ekstremne sportove. Re je o splavarenju kajacima ili gumenim amcima po planinskim rekama. Mnogim turistima predstavlja zadovoljstvo da "krote" planinske reke. A mesta za splavarenje planinskim vodama u Rusiji ima koliko ti dua hoe. Na Kavkazu, u Kareliji, na Uralu, na Dalekom Istoku, u Sibiru... Oni koji se boje ekstremnog sputanja niz reke, tu su iroke, spore reke u kojima se spokojno moe plivati, loviti riba, kuvati riblja orba, odmarati na obali i uivati u netaknutoj prirodi, na primer Sibira ili dalekog istoka, Jakutije. U netaknutost prirode ovih krajeva i sam sam se uverio. Jednom me je sudbina odvela na severnu reku po imenu Olenjek. Lokalni stanovnik, po nacionalnosti Even, stavio me je na motorni amac i povezao ovom rekom do svog stada irvasa, udaljenog oko 100 kilometara. Kada sam mu rekao da sam edan, dao mi je au i pokazao mi da zahvatim iz reke. I tako sam napunio au vodom iz reke Olenjek (ova reka je irine otprilike kao Sava u Beogradu) i popio najukusniju i najistiju vodu. Blaenstvo!

A 500 km od Moskve imao sam sreu da upoznam, vidim i osetim na svom telu, svu istou ruske prirode. Tamo je jedan domain napravio hotel na velikom jezeru. Najznaajniji objekat u hotelu bila je ruska banja (ruska sauna). Utisak je neopisiv. Prvo se preznojavate u sauni, udarate se brezovim granicama, grejete se, a zatim skaete u hladnu i istu jezersku vodu.

 

Ekoturizam

 

Ovaj vid turizma u Rusiji se veoma brzo razvija. Na Bajkalu, na Uralu, u Gornjem Altaju, turistike kompanije se odriu automobila i motocikala i menjaju ih konjima i biciklima. Putovanje na konjima po visokim grebenima Altaja nije samo putovanje vrhovima. To je upoznavanje i saivljavanje sa ivotom kojim lokalno stanovnitvo ivi vekovima.

Ali, ekoturizam se ne sastoji samo u tome da se boravi na istim mestima i da se prevozi "istim" transportom. Na mnogim mestima u Rusiji pojavljuju se tzv. ekoloki iste farme koje sa zadovoljstvom primaju goste. O emu je tu re? Naveu primer takve farme, koju vodi bivi stanovnik grada, a sada farmer, Aleksandar Konovalov. Zajedno sa porodicom on se preselio u selo udaljeno od Moskve oko 120 km i tamo je napravio udo od imanja. Savremena oprema (krave se ovde, na primer, muzu uz tihu, umirujuu muziku) uopte nije smetala domainu da svoje imanje pretvori u ekoloku, organsku farmu. Nijedan gram hemijskih sredstava, otrova, ne pada ni na zemlju, niti se stavlja u hranu ivotinjama. Proizvodi, vazduh, jezerce sa ribama, u potpunosti su ekoloki isti.

Sama farma podsea na savremeno seoce sa malim hotelom u kojem odsedaju gosti i turisti. Osim toga, tu se nalazi parking za automobile, prijatne drvene kolibe sa svim potrebnim komforom i kaminom, tu je i porodina kapela. Na farmi se nalaze i vrt sa batom, konice, staklene bate, jezerce sa istom vodom gde moe da se kupa, suna, lovi riba (aran, pastrmka, tuka, linjak, kara). Na obali jezerceta izgraena je viefunkcionalna sauna u kojoj se loi kedrovina; kada izaete iz saune, moete odmah da se bunete u jezerce. Za aktivan odmor turista tu su jo i sportska igralita za mali fudbal, tenis, badminton, odbojku, koarku, kao i kompleks za igranje dece; blizu se nalazi uma bogata gljivama i jagodama.

Na ekofarmi Konovalov nije poenta samo u ekolokom odmoru i organskoj hrani, ve i u tome to svaki gost moe sam da proba da, na primer, ispee hleb u ruskoj pekari, skuva i ili bor. Pomoi e mu supruga ili deca ili sam domain koji je majstor svih zanata.

 

 

 

elja autora

 

Ne bih eleo da itaoci shvate ovaj tekst kao reklamu za turizam u Rusiji. Iako, moram da primetim, Rusi ne reklamiraju mnogo svoje lepote, kako prirodne, tako i one stvorene ljudskom rukom. Znam samo da je turizam budunost ove zemlje. U Magadanskoj oblasti, na primer, prave se marrute za turiste koji ele da idu da trae zlato. U Tabloidu sam jednom pisao o tome kako sam traio taj plemeniti metal i kako sam zbog toga isprao planine peska. Naao sam, ako se seate, 900 miligrama zlata. U Jakutiji za turiste spremaju putovanje na kome e ii za stadima irvasa. Na Sahalinu e turisti moi da idu u lov na rakove. Nemogue je navesti sve to e vas zadiviti u Rusiji. Zato, pourite u Rusiju, gospodo.

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane