Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Robert Gejts, državni sekretar za odbranu SAD

Robert Gejts, državni sekretar za odbranu SAD

Pred nama je sumrak NATO-a

 

(11. april 2011) NATO savez suoèava se sa "mutnom, ako ne i turobnom" buduænošæu ukoliko evropski saveznici ne poveæaju svoje vojne troškove i ne postanu "ozbiljni i sposobni" partneri, rekao je amerièki sekretar za odbranu Robert Gejts.

Šef Pentagona doveo je u pitanje opstanak NATO rekavši da su èlanovi Alijanse cicije i nemaju politièku volju, zbog èega bi SAD mogle da odluèe da prekinu svoju podršku Savezu, prenele su agencije.

"Buduæi amerièki politièki lideri, oni koji nisu formirani u vreme Hladnog rata, kao što sam bio ja, možda neæe misliti da je amerièko investiranje u NATO vredno novca", rekao je on na kraju jedanaestodnevne posete Evropi.

Gejts nije krio svoju frustraciju NATO birokratijom i ogromnim restrikcijama koje su evropske vlade uvele u svom uèešæu u ratu u Avganistanu i pozvao ih da obezbede više snaga za ratna dejstva.

Amerièki ministar odbrane je ocenio da NATO ne ispunjava svoje obaveze i previše posla prepušta SAD, kao i da obe sadašnje vojne operacije Alijanse - i u Avganistanu i u Libiji - ukazuju na slabosti i neuspehe Saveza.

"Realnost je da u amerièkom Kongresu i meðu amerièkim politièarima ima sve manje strpljenja i želje za poveæanjem fondova u korist država koje su, po svemu sudeæi, nespremne da izdvoje neophodne resurse ili sprovedu neophodne promene kako bi bili ozbiljni i sposobni partneri u sopstvenoj odbrani", naveo je on.

Ne imenujuæi nijednu zemlju posebno, Gejts je evropske partnere optužio da su "spremni da sve veæu cenu bezbednosti prepuste da plaæaju amerièki poreski obveznici smanjujuæi sopstvene budžete".

Prema njegovim reèima, rat u Avganistanu, koji se vodi pod okriljem NATO, prvoklasni je primer amerièke frustracije nemoguænošæu Evropljana da obezbede neophodne resurse".

"Uprkos prisustvu više od dva miliona uniformisanih vojnika, ne raèunajuæi vojsku SAD, NATO se muèio, ponekad i oèajnièki, da izdrži razmeštanje izmeðu 25 i 40 hiljada vojnika, ne samo u vidu fizièkog prisustva vojnika na terenu, nego i u pomoænim sredstvima kao što su helikopteri, transportni avioni, obaveštajni podaci, nadzor, izviðanje i još mnogo toga", rekao je Gejts koji se 30. juna povlaèi sa mesta ministra odbrane gde je proveo èetiri godine i gde æe ga naslediti sadašnji šef CIA Leon Paneta.

Mnogi Amerikanci smatraju da je NATO proizvod vremena koje je prošlo i èija je svrha postojanja dovedena u pitanje nestankom Sovjetskog Saveza.

"Ja vidim realnu moguænost da æe buduænost transatlantske alijanse biti maglovita i tmurna. Ovakva buduænost je moguæa, ali ne i neizbežna. Dobra vest je da èlanice NATO, i individualno i kolektivno, imaju moguænost da zaustave i promene ove trendove i umesto toga stvore veoma drugaèiju buduænost", rekao je Gejts.

On je izrazio uverenje da æe NATO opstati uprkos sadašnjim nedostacima i neuspesima, ali je upozorio i na moguænost da se SAD više okrenu svojim partnerima u Aziji i na Pacifiku, gde Kina postaje sve ozbiljnija pretnja.

Da bi ilustrovao zabrinutosti koje izaziva evropski nedostatak ambicije za izgradnjom sistema odbrane, Gejts je ukazao na poteškoæe sa kojima se NATO susreæe u operacijama u Libiji.

"Najmoæniji vojni savez u istoriji se nalazi tek 11 nedelja u operaciji protiv slabo naoružanog režima u retko naseljenoj zemlji, a mnogim saveznicima veæ poèinje da nedostaje municije, što SAD dovodi u situaciju da ponovo preuzme vodeæu ulogu", rekao je on.

"Da bi se izbegla veoma realna moguænost da se postane irelevantan na vojnom planu, države èlanice moraju razmisliti o novim pristupima za poboljšanje svojih borbenih moguænosti", dodao je on.

Gejts je ukazao i da je NATO centar za vazdušne operacije osmišljen tako da može da obavi više od 300 letova dnevno, ali da se danas muèi da protiv Libije izvede i manje od 150 letova dnevno.

Prema njegovom mišljenju, problem sa kojim se Alijansa suoèava u Libiji na politièkom nivou je još veæi.

"Iako je svaka èlanica Alijanse glasala za pokretanje misije u Libiji, manje od polovine njih uèestvuje, a manje od treæine njih je pokazalo spremnost da uèestvuje u ofanzivnoj misiji. Iskreno, mnogi od ovih saveznika sede po strani, ne zbog toga što ne žele da uèestvuju, nego jer nisu u stanju. Jednostavno nemaju vojne moguænosti", rekao je on.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane