Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za garavicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za garavicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne koe
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadravanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kaalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spaava ivot Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Robert Gejts, dravni sekretar za odbranu SAD

Robert Gejts, dravni sekretar za odbranu SAD

Pred nama je sumrak NATO-a

 

(11. april 2011) NATO savez suoava se sa "mutnom, ako ne i turobnom" budunou ukoliko evropski saveznici ne poveaju svoje vojne trokove i ne postanu "ozbiljni i sposobni" partneri, rekao je ameriki sekretar za odbranu Robert Gejts.

ef Pentagona doveo je u pitanje opstanak NATO rekavi da su lanovi Alijanse cicije i nemaju politiku volju, zbog ega bi SAD mogle da odlue da prekinu svoju podrku Savezu, prenele su agencije.

"Budui ameriki politiki lideri, oni koji nisu formirani u vreme Hladnog rata, kao to sam bio ja, moda nee misliti da je ameriko investiranje u NATO vredno novca", rekao je on na kraju jedanaestodnevne posete Evropi.

Gejts nije krio svoju frustraciju NATO birokratijom i ogromnim restrikcijama koje su evropske vlade uvele u svom ueu u ratu u Avganistanu i pozvao ih da obezbede vie snaga za ratna dejstva.

Ameriki ministar odbrane je ocenio da NATO ne ispunjava svoje obaveze i previe posla preputa SAD, kao i da obe sadanje vojne operacije Alijanse - i u Avganistanu i u Libiji - ukazuju na slabosti i neuspehe Saveza.

"Realnost je da u amerikom Kongresu i meu amerikim politiarima ima sve manje strpljenja i elje za poveanjem fondova u korist drava koje su, po svemu sudei, nespremne da izdvoje neophodne resurse ili sprovedu neophodne promene kako bi bili ozbiljni i sposobni partneri u sopstvenoj odbrani", naveo je on.

Ne imenujui nijednu zemlju posebno, Gejts je evropske partnere optuio da su "spremni da sve veu cenu bezbednosti prepuste da plaaju ameriki poreski obveznici smanjujui sopstvene budete".

Prema njegovim reima, rat u Avganistanu, koji se vodi pod okriljem NATO, prvoklasni je primer amerike frustracije nemogunou Evropljana da obezbede neophodne resurse".

"Uprkos prisustvu vie od dva miliona uniformisanih vojnika, ne raunajui vojsku SAD, NATO se muio, ponekad i oajniki, da izdri razmetanje izmeu 25 i 40 hiljada vojnika, ne samo u vidu fizikog prisustva vojnika na terenu, nego i u pomonim sredstvima kao to su helikopteri, transportni avioni, obavetajni podaci, nadzor, izvianje i jo mnogo toga", rekao je Gejts koji se 30. juna povlai sa mesta ministra odbrane gde je proveo etiri godine i gde e ga naslediti sadanji ef CIA Leon Paneta.

Mnogi Amerikanci smatraju da je NATO proizvod vremena koje je prolo i ija je svrha postojanja dovedena u pitanje nestankom Sovjetskog Saveza.

"Ja vidim realnu mogunost da e budunost transatlantske alijanse biti maglovita i tmurna. Ovakva budunost je mogua, ali ne i neizbena. Dobra vest je da lanice NATO, i individualno i kolektivno, imaju mogunost da zaustave i promene ove trendove i umesto toga stvore veoma drugaiju budunost", rekao je Gejts.

On je izrazio uverenje da e NATO opstati uprkos sadanjim nedostacima i neuspesima, ali je upozorio i na mogunost da se SAD vie okrenu svojim partnerima u Aziji i na Pacifiku, gde Kina postaje sve ozbiljnija pretnja.

Da bi ilustrovao zabrinutosti koje izaziva evropski nedostatak ambicije za izgradnjom sistema odbrane, Gejts je ukazao na potekoe sa kojima se NATO susree u operacijama u Libiji.

"Najmoniji vojni savez u istoriji se nalazi tek 11 nedelja u operaciji protiv slabo naoruanog reima u retko naseljenoj zemlji, a mnogim saveznicima ve poinje da nedostaje municije, to SAD dovodi u situaciju da ponovo preuzme vodeu ulogu", rekao je on.

"Da bi se izbegla veoma realna mogunost da se postane irelevantan na vojnom planu, drave lanice moraju razmisliti o novim pristupima za poboljanje svojih borbenih mogunosti", dodao je on.

Gejts je ukazao i da je NATO centar za vazdune operacije osmiljen tako da moe da obavi vie od 300 letova dnevno, ali da se danas mui da protiv Libije izvede i manje od 150 letova dnevno.

Prema njegovom miljenju, problem sa kojim se Alijansa suoava u Libiji na politikom nivou je jo vei.

"Iako je svaka lanica Alijanse glasala za pokretanje misije u Libiji, manje od polovine njih uestvuje, a manje od treine njih je pokazalo spremnost da uestvuje u ofanzivnoj misiji. Iskreno, mnogi od ovih saveznika sede po strani, ne zbog toga to ne ele da uestvuju, nego jer nisu u stanju. Jednostavno nemaju vojne mogunosti", rekao je on.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane