Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Različiti aršini za Veličkoviće

 

Zloupotreba ubistva

 

Da li je puštanje Radosava Savatijevića Keneta uz nanogicu neka vrsta poruke svedocima ili neka vrsta upozorenja kako treba da svedoče ili kako ne smeju da svedoče, analizira Tabloidov urednik Josip Bogić, bivši pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a

 

Josip Bogić

 

Bivši član UO Elektroprivrede Srbije Radosav Savatijević Kene pušten je iz pritvora i njemu će nakon sudijskog rešenja biti stavljena narukvica za elektronski nadzor. Ovo je iznenadilo mnoge, jer se ovaj biznismen dovodi u vezu s najvećim malverzacijama u zemlji, čija ukupna vrednost prelazi čak 135 miliona evra. Sve Kenetove afere mogu se podvesti pod: 1. malverzacije u izgradnji puteva u vrednosti od pet miliona evra; 2. pljačku Rudarskog basena Kolubara u vrednosti od 130 miliona evra; 3. nabavka džipa za lidera NS Velimira Ilića u vrednosti od 124 hiljade evra; 4. poklon od SO Lazarevac u vrednosti od četiri miliona dinara.

Sada je sve svima jasno: Velja mu drug, Palma mu kum, poslove mu davao DSS-ov direktor, šta ćete bolje? Pri tom, besmislen sistem, jer ako neko sedi u istražnom zatvoru duže od 48 sati, to je s razlogom, da ne može uticati na svedoke. Ako pustite nekoga, ne treba da mu kačite to na nogu, jer on može da utiče na svedoke i bez narukvice! I po kom osnovu neko ko nije osuđen može da nosi modni hit ove sezone? Ne znam koji je to mehanizam - pustiti nekoga za koga se zna da će uticati na svedoke?

Institucije države trebaju da vode računa da li su svi građani jednaki pred zakonom. Očigledno je da postoje dvostruki aršini, negde zbog politike, negde zbog novca. Ipak je koalicioni sporazum jači i od Ustava i zakona kao i ministarke pravde gospođe Malović.

 

Nenapadanje

Zabrana napuštanja stana ili mesta boravišta regulisana je čl. 136 ZKP-a, najnovijim izmenama od 2009. godine. Sve što je urađeno, urađeno je u skladu sa važećim ZKP-om! Ko je menjao ZKP sigurno je imao na umu buduće akcije i ličnosti. U stavu 10. i 11. koji su dodati novim izmenama stoji da sud može da prema okrivljenom, kome je određena jedna ili više mera, primeni elektronski nadzor radi kontrolisanja poštovanja ograničenja koja su okrivljenom određena, pod uslovom da to neće škoditi zdravlju okrivljenog. Uređaj za lociranje okrivljenog (odašiljač) na zglob ruke ili noge okrivljenog, odnosno na drugi način, pričvršćuje stručno lice, koje pri tom okrivljenom daje detaljna uputstva o načinu rada uređaja. Stručno lice rukuje i uređajem kojim se daljinski prati kretanje okrivljenog i njegov položaj u prostoru (prijemnik). Elektronski nadzor obavlja organ unutrašnjih poslova, BIA ili drugi državni organ. Mere se mogu odrediti i kao samostalne mere, ako su potrebne u cilju zaštite oštećenog ili svedoka, sprečavanja da okrivljeni utiče na saučesnike ili prikrivače, ili ako postoji opasnost da okrivljeni dovrši započeto krivično delo, ponovi krivično delo, odnosno učini krivično delo kojim preti.

Kako su oni koji su odredili ovu vrstu mere kućnog pritvora mislili da kontrolišu da li neko okrivljenom dolazi "na noge" i u kom svojstvu? Svi potencijalni "gosti" mogu donositi kao i odnositi "korisne poruke" mnogima koji su učestvovali u raznim malverzacijama u Kolubari. Da li je manji uticaj na svedoke u kućnom pritvoru ili u Bačvanskoj? Da li je ovom merom postignuta svrha zbog koje je ona izrečena ili je u pitanju nešto drugo? Izgleda da je ovo poruka da se neće ići prema vrhu i da je Kene nivo do koga će se ići, a da ostali mogu spokojno da spavaju. U svakom slučaju svima je jasno da Kene, ni da je hteo nije mogao da bude sam vrh ledenog brega. Izgleda da je u pitanju disciplinovanje koalicionih partnera i da je opet proradio sveti zakon iznad svih zakona - koalicioni sporazum o nenapadanju!

Ceca

Da u Srbiji nisu svi isti govori i primer presude estradnoj zvezdi koja za zloupotrebu službenog položaja od 1.500.000 evra dobija kaznu kućnog zatvora od osam meseci, nanogicu i da plati državi dug u roku od dve godine. Za nekoliko miliona dinara, u Leskovcu sledi 10 godina robije čak i pomagačima, a u Beogradu za nekoliko miliona evra narukvica i godina dana kućnog zatvora! Viši sud u Beogradu potvrdio je da je prva od ukupno tri rate uplaćena, preko Cecinog računa. Od prodaje singla "Šteta za mene" Svetlana Ražnatović je prikupila oko 450.000 evra, a ostatak je obezbeđen od prodaje albuma. Drugu ratu sestre moraju da plate u roku od šest meseci, a treću u roku od dve godine. Koliko sam video, sud je Ceci dao idealne uslove plaćanja na rate, čak povoljnije od uslova koje daju sve banke. Sud je postao institucija koja daje beskamatne kredite! Kakav uspeh reforme pravosuđa.

 

Gojko i družina

 

Jedan drugi slučaj koji je nedavno procesuiran u Leskovcu, može se slobodno reći, zaprepastio je i stručnu i "nestručnu" javnost. Viši sud u Leskovcu osudio je bivšeg predsednika opštine Gojka Veličkovića na deset godina zatvora zbog takozvane afere "socijalna pomoć". Osuđeni su i saradnici bivšeg predsednika opštine koji su učestvovali u ovoj aferi na ukupno 62 godine zatvora. Prvostepeno veće Višeg suda u Leskovcu donelo je 24. juna ove godine presudu kojom su optuženi Gojko Veličković, bivši načelnik finansija Božidar Stojanović, Veličkovićeva sekretarica Jelena Mitić i bivši šef službe za opšte poslove Bratislav Popović, oglašeni krivim zbog zloupotreba službenog položaja i osuđeni na kaznu zatvora od po deset godina. Marina Đokić i Slađana Đuričić, koje su takođe učestvovale u aferi kao radnice opštinske uprave, zbog zloupotreba službenog položaja u pomaganju osuđene su na po osam godina zatvora. Optužena Marina Arsić, takođe iz Leskovca, osuđena je na kaznu zatvora od šest godina zbog krivičnog dela prevarе.

"Postupak je pokrenut još 2005. godine zbog sumnje da su svi oni rešenjima o dodeli jednokratne materijalne pomoći oštetili budžet tada Opštine Leskovac za više miliona dinara tako što su sredstva namenjena za dodelu materijalne pomoći stanovništvu nezakonito prisvojili za sebe i omogućili drugima sticanje protivpravne koristi", rekao je sudija Miomir Aleksić.

Kazne su drakonske. Sudija je sudio kao da sudi za ubistvo. Da li je možda stigao nalog da se eliminiše Gojko, a da se to ne bi primetilo, drakonske kazne su dobili i saučesnici. Presuda nema veze ni sa pravom ni sa pravičnošću. Da li je možda stigao ferman iz Beograda da se "beskompromisno i odlučno razračunaju sa korupcijom!?" Biće, ipak, da je ovo je samo međusobni obračun bivših i sadašnjih čelnika, koji nisu uspeli da se nagode pa su u sve uključili i nezavisno reformisano pravosuđe! Inače, maksimalna kazna zatvora u Srbiji za zloupotrebu službenog položaja iznosi - 12 godina! Jeste da je dinar ojačao u odnosu na evro u poslednje vreme, ali nije ojačao 10 puta! Otkud tolika razlika u izrečenim kaznama.

 

Manjkavi sporazumi o izručenju

 

I baš kada smo pomislili da je konačno nešto pokrenuto u regionu u cilju uspešne borbe protiv svih vidova kriminala, pojavi se jedan manijak koji rasprši iluzije o tome da je konačno postignut pravni okvir za to. Nije se još osušilo mastilo na sporazumu o izručenju kriminalaca između republike Srbije i Hrvatske, kad ono - nešto tu nedostaje. Kao i u mnogim drugim stvarima kada pravni okvir "kroje" partijske radne grupe, a ne oni koji to znaju, pokaže se da to nije dobro skrojeno. Kriminalcima ništa nije sveto pa ni zakoni države čije državljanstvo imaju, a tek ne onima koji imaju čak i tri i više državljanstava. Tek kada glavom plati jedna nedužna žrtva koja je tek počela svoj ovozemaljski život, razni "mudroseri" shvate da je "njihov" pravni okvir nedovoljan za manijake i da ih on, ustvari, štiti. Oni se sada prepucavaju ko će biti nadležan za suđenje o ovakvim stvarima i ne mogu da se dogovore, a sa druge strane razne barabe i manijaci nesmetano rade li rade. Čak je i bivši Bravar bio fleksibilniji u poimanju prava od diplomaca iz Donje Livadice. Čuvena njegova rečenica, da "pravnici ne treba da se drže prava kao pijan plota" to najbolje ilustruje. Ovi čuveni pravnici nisu stigli ni do plota!

 

Zatvorska briga o radnicima

 

Najnoviji je predlog Vlade, Unije poslodavaca i drugih da se po ugledu na Hrvatsku uvedu krivične sankcije za privatne poslodavce koji kasne u isplatama plata više od tri meseca. Ovo bi se postiglo izmenom Krivičnog zakonika, u kome bi se predvidelo krivično delo za ovakve slučajeve. To predlažu kako bi navodno pomogli radnicima. Da je ovaj kao i mnogi drugi predlozi besmislen navešću samo neke dileme. Zbog čega moramo od naših komšija da kopiramo razne gluposti i da se sa njima takmičimo ko će od nas da bude gori? Ovakvim predlogom postići će se suprotan efekat od onoga o čemu predlagači pričaju. Poslodavac će u tom slučaju otpustiti određeni broj radnika i tako neće zapasti u docnju sa isplatama zarada. Pri tome predlagači nisu istražili šta je to poslodavca nateralo da ne isplaćuje redovno plate. Da li je uticaj na mala i srednja preduzeća možda imala i svetska ekonomska kriza, kao što je imala na javni sektor? Da li su krediti banaka možda krivci zašto ova preduzeća ne mogu normalno da posluju? Da li je možda i država krivac za ovakvo stanje, jer je ona najveći dužnik i za svoje dugove ne odgovara nikome? Pri tome se vrši neviđen pritisak na ova preduzeća da plaćaju poreze, doprinose i druge dažbine pa su prinuđena da podižu skupe kredite kod banaka i tako zapadaju u sve veću dubiozu.

Ako se usvoji ova suluda ideja, da se represijom nateraju poslodavci da isplaćuju plate, time će se mala i srednja preduzeća još više ugroziti u poslovanju. Pametnije bi bilo da se njima omoguće manje dažbine, povoljniji krediti i druge pogodnosti kako bi se rasteretili skupih davanja. Represijom se neće ništa postići. Represija je odraz nemoći! Sada neki pokušavaju da vode računa o radnicima. Izgleda da su izbori na vidiku!   

 

 

 

 

 

Preventivna nanogica

 

Koliko deluje preventivno ova mera kućnog zatvora svedoči i činjenica da se narukvica ceca prodaje na Fejsbuku! Na ovoj društvenoj mreži otvorena je stranica putem koje možete da poručite narukvicu za nogu koja je slična onoj koju nosi u kućnom pritvoru Svetlana Ražnatović! Da stvar bude još bolja, narukvica se pravi u devet boja (crna, bela, braon, žuta, roza, plava, crvena, zelena i narandžasta), a cena 990 dinara. I to sve pod sloganom "Hajde svi da budemo ona".

Da li će ministarka pravde Malović sada reći kako je ovo krucijalno dostignuće reformisanog pravosuđa i kako na nju niko ne može da vrši pritisak i "ako se to bude desilo ona će podneti ostavku". Ona je u jednom u pravu. O tome kakvu će ko kaznu dobiti odlučuje neko mnogo moćniji od nje i nju ne pita za mišljenje. Na ova pitanja odgovore bi mogli dati i Homen kao i uvek odrečni Tomo Zorić, koji je ovaj put ostao bez glasa!

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane