Natrag

RTV Sveta

RTV Sveta

 

Šta radite bre

 

Rajko Roki Dvizac

 

Kao zrno istine, kao kap zdravog razuma, mrva satire i podsmeha nadobudnosti, lakomislenosti, bezgraničnoj neodgovornosti i permanentnoj laži svojevremeno se na RTS-u pojavila emisija "Šta radite, bre". Gotovo da je bila jedina svetla tačka, jedini svetionik prave demokratičnosti u kojoj je jasno rečeno lopovu da je lopov, a lažovu da je lažov.

Od početka emitovanja ta emisija je bila trn u oku vlasti, jedina šansa opoziciji i nada običnom narodu da bar tu čuje reč-dve istine. Da, istine koja nije lakirana od strane nadobudne mašinerije vlasti. Prosto da čovek ne veruje da je moguće da se takva emisija slobodnog uma i duha uopšte pojavila na državnoj televiziji. Jedino ona je koliko-toliko opravdavala limunada slogan RTS-a Vaše pravo da znate sve. U ostalim emisijama jedino se pojavljivala vlast, vlast, vlast i njene marionete. Tek tu i tamo, da se Vlasi ne dosete, pojavila bi se u određenom i unapred režiranom trenutku i opozicija. Glas naroda, naravno, nigde se nije mogao čuti. Pardon, čuo se kada bi u publici, kao dekor studija, organizator dao znak da tapšu i radosno kliču.

Poznati su recepti koji se praktično primenjuju na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom...

1. Ako je na televiziji prisutan jedan član opozicije, njemu se obavezno suprotstavljaju dva-tri predstavnika vlasti ili njihovih satelita. Dešavalo se, pogotovo na RTS-u, da se umesto opozicije aktuelnoj vlasti, kobojagi, suprotstave niko drugi do njihovi kamuflirani trabanti. Scenario je uvek isti, proveren. U početku emisije dotični trabanti bi se kao nešto bunili, ljutili i suprotstavljali, da bi se na kraju, gle čuda, složili da je podmetnuta laž istina. I vuk sit, i ovce na broju. Nije nego. Malo sutra.

2. Ako bi se dogodila neka demonstracija ili protest protiv vlasti, taj koji protestuje bi, po pravilu, bio "prepričavan", a njegova izjava uživo svela bi se na 10-20 sekundi. Ali odmah, ako ne toga istig dana a ono sutradan, obavezno bi bio pozvan na televiziju pogodan predstavnik vlasti da uveliko i naširoko "stručno objasni" kako pomenuti predstavnik demonstranata nije u pravu. Da je u zabludi, da laže narod. Naravno, u tom trenutku nigde nema predstavnika demonstranata. Njemu jedino preostaje ulica. Ovaj recept lažiranja istine pokazao se odličan i vrlo često se primenjivao i još uvek se primenjuje i kad bi neko u Narodnoj skupštini argumentima napao vlast iznoseći šokantnu istinu. Odmah bi, brže-bolje, on od same televizije bio demantovan uz nekog dežurnog sveznajućeg pametnjakovića iz vlasti. Istina bi naprečac bila ućutkana. Primera ima malo more....

E, svemu tome se suprotstavljala emisija kratke ali britke forme "Šta radite, bre". Glavni junaci ove emisije bili su podjednako tretirani u svojim glupostima i ispadima, kako iz vlasti, tako i iz opozicije. Bez pardona, od predstavnika vlasti su se citirale gluposti, laži, samoljublje, lažna obećanja, propusti, greške... A od strane opozicije isto to, ali i petarde koje su skidale državni lak sa istine. "Šta radite, bre" je zato postala gledana, poštovana, prestižna i uticajna kako u političkim krugovima, tako i u narodu. Postali su trn u oku vlasti, ali im niko nije mogao ništa, jer su samo citirali tuđe gluposti, uzdržavajući se od bilo kakvog komentara.

Ali, đavo se dosetio kako da ovu jedinu iskru istine na RTS-u ugasi. Upotrebljen je novi model - prećutkivanje. Ono što nije bilo na televiziji, nije se ni dogodilo. I, malo po malo kultna emisija "Šta radite, bre" je lagano preseljena iz žiže interesovanja u predvorje dosade. U njoj se odavno mogu videti i čuti samo dosadne, bajate, skraćene verzije veeeelike aktivnosti aktuelne vlasti. Opozicija se pojavljuje na kraju, kao neka vrsta surogata. Idući tim putem emisija je danas stigla na top-listu "Negativaca". Postala je sopstvena suprotnost početnoj ideji. Od satire, podsmeha, trna koji upozorava stalno peckajući - pretvorila se u ofucani EPP aktuelnoj vlasti. Đavo je izvadio trn iz oka vlasti, sveo emisiju na margine neprivlačnosti, bezidejnosti, bez uticaja, bez važnosti, bez značaja. Šteta. Niti ih više bocka, niti se češkaju... Politički analitičari bi zaključili da je to pripremanje terena za predstojeće izbore. Čistka.

Ja, kao TV kritičar jedino mogu da zaključim da je nečijom bahatošću jedna odlična emisija, kratka po minutaži ali div po snazi - na izdisaju. Postoji li iko ko joj može dati injekciju stvaralačke slobode da se oporavi, da ne umre.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane