Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zakonopravila

Zakonopravila

Agencija za zamajavanje korupcije

 

Skidamo funkcije, može i za bonove

 

Kada je najavljeno osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije, vladajuća garnitura je na sva zvona oglašavala još jedno "demokratsko" dostignuće koje će u budućnosti saseći najveću pošast savremenog doba, korupciju (pokvarenost). Kako se to završilo, komentariše Tabloidov urednik Josip Bogić, bivšu pukovnik Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala i stalni konsultant OEBS-a

 

Josip Bogić

 

 

Najpre su Agenciju za borbu protiv korupcije predstavljali kao nezavisnu i samostalnu, a to je bio i argument za njeno osnivanje, jer nije prošla priča o ukidanju Saveta za borbu protiv korupcije koja je vladino telo.

Nije prošlo mnogo vremena kada smo ustvari shvatili da je to još jedna od agencija u nizu vladajuće garniture.

Da se ne radi o nezavisnoj agenciji pokazala je direktorka svojom prozivkom najpre Aleksandra Tijanića koji je "oborio" njihovo rešenje pred Upravnim sudom, a kasnije prozivkom zamenika premijera, ministra policije i predsednika SPS-a Ivice Dačića. Direktorka agencije prozvala je Dačića jer tobože nije znala u kom svojstvu je bio prilikom otkrivanja spomen obeležja Borki Vučić, da li kao predsednik partije ili kao zvaničnik vlade. Povod za prozivku bio je na prvi pogled banalne prirode, ali on u suštini govori da je agencija na čelu sa direktorkom produžena ruka Demokratske stranke.

Agencija za borbu protiv korupcije istovremeno je navela da proverava da li je tokom obilaska došlo do povrede zakona u pogledu korišćenja javnih resursa u stranačke svrhe.

A kako će to utvrditi i kojom metodologijom? Koliko procenata u jednom danu određeni političar koristi u političke svrhe, a koliko za redovan posao?

Zašto isti postupak nije pokrenut i protiv predsednika Tadića koji je govorio o uspesima Demokratske stranke? Možda se "ogradio" od predsedničke uloge i nije išao kao predsednik države. U isto vreme ministri iz drugih partija nose značke svojih partija na reveru, a niko nikad to iz agencije nije naglasio niti pitao za to. Nejasno je da li će agencija ispitati okolnosti posete predsednika Borisa Tadića Užicu, kao i nedavno organizovanje šetnje građana bez adekvatne zaštite preko nezavršenog mosta kod Ade. U javnosti se stvorio utisak da je reč o partijskoj promociji i zloupotrebi javne vlasti.

 

Kasno, bre, Marko...

 

Postavlja se logično pitanje da li je Ivica Dačić prava adresa i sinonim za gomilanje funkcija i sukoba interesa. Cela javnost u Srbiji zna da je Ivica Dačić ministar policije baš kao što je i Mirko Cvetković premijer. Ni jednog momenta nisam zapazio da se agencija pozabavila suštinskim stanjem u državi Srbiji. Nisam pročitao niti sam čuo od nekoga da je agencija pokrenula inicijativu za promenu neke od odredaba mnogih zakona koji predsedniku države daju neograničena ovlašćenja u vladanju. Ta ovlašćenja idu do toga da je kod nas de facto na snazi predsednički sistem vladavine koji naš Ustav ne predviđa. U Ustavu je proklamovan sistem podele vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu.

Nikada do sada nisam čuo da je agencija prozvala predsednika Republike ili da je od njega zatražila objašnjenje u kom svojstvu se on, kao predsednik države ili predsednik partije, obraća gotovo svakodnevno ministrima, predsedniku vlade i raznim funkcionerima, sa kritikom da nije zadovoljan njihovim radom. Vlada i ministri po zakonima ove države odgovaraju za svoj rad parlamentu a nikako predsedniku. Da li je gospođa Zorana Marković postavila pitanje predsedniku Tadiću u kom svojstvu je vozio kombajn ili usisavao usisivačem u jednom domaćinstvu i da li je tom prilikom koristio državne resurse?

Ipak, najveća lakrdija je nastala kada se agencija obratila Ustavnom sudu da on da ocenu da li su u saglasnosti odredbe o nespojivosti funkcija. U obrazloženju odluke suda istaknuto je da je, prema zakonu, za sve funkcionere izuzetak od pravila moguć samo na osnovu saglasnosti Agencije za borbu protiv korupcije, uključujući i one "zatečene" na funkcijama 1. januara 2010. godine, kada je zakon stupio na snagu.

Nakon dužeg vremena dočekasmo i dan da se konačno oglasi Ustavni sud kao najviši kontrolor primene zakona i podzakonskih akata, o dvostrukom, trostrukim i višestrukim funkcijama funkcionera. Ali izgleda da će biti po onoj narodnoj "Kasno Marko na Kosovo stiže!". Ova odluka je dobro došla možda za neke buduće funkcionere i partije, jer je na ove sadašnje njeno dejstvo bez ikakavog uticaja zbog toga što se bliži kraj ove vlade. To što će nakon isteka roka, u kome treba da se odreknu neke od funkcija, ostati na tim funkcijama i pored upozorenja agencije, nema nikakvog stvarnog efekta. Badava što im po sili zakona prestaje funkcija na koju su kasnije došli. Šta to u praksi znači? Dok se kompletna procedura oko razrešenja sprovede, eto ti novih izbora. I koji je efekat odluke? Zašto ovakva odluka nije doneta mnogo ranije i to po hitnom postupku? Izgleda da se i Ustavni sud malo okuražio, svestan da se bliže izbori i kraj ove vlade, pa k'o vele - da mi za svaki slučaj donesemo odluku. Sada će aktuelna vlast ovu odluku proglasiti još jednim demokratskim dostignućem.

Ovakva odluka će imate slične efekte u budućnosti kao i mogućnost da u Srbiji možeš da registruješ firmu za svemirske letove iako nemamo ni tehnologiju za tako nešto.

 

Očekujem gadne reakcije

 

Kada je direktorka agencije dobila odgovor od Ivice Dačića, više se ne oglašava. Sada se oglašava član odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić. On je izjavio da objavljivanjem u Službenom glasniku odluke Ustavnog suda svi funkcioneri na duplim funkcijama imaju rok od 15 dana da obaveste agenciju koju su funkciju izabrali. A šta ako ne obaveste? Koje će to sankcije preduzeti agencija od koje se političarima "ledi krv u žilama" od straha. Koliko su političari u strahu od agencije govori i dijalog Dačića i jednog novinara. Na neko od pitanja novinara, koje je donekle bilo prema njemu nekorektno, Dačić je u polušaljivom tonu odgovorio: "Prijaviću te Agenciji za borbu protiv korupcije."

Nije mi, uzgred, poznato kakav je to strah od agencije "navatao" Dragan Marković Palma i mnogi prozvani funkcioneri. Bojim se da će Čupić proći kao i ranije kada je prozivao neke političare, kada su mu izmišljali razne afere i gluposti kako bi ga diskreditovali. A ako se političarima agencija "smuči", možda će je i ukinuti, kao što su ukinute neke od neposlušnih. Da li će možda agencija nekoga da uhapsi? Da li će ovakvo ponašanje "neodgovornih" funkcionera naneti nenadoknadivu štetu njihovim partijama, kao što neki tvrde!?

Čupić je istakao da bi problem oko duplih funkcija mogao da bude rešen do kraja septembra, jer će agencija reagovati odmah nakon što joj se funkcioneri obrate. Čim se funkcioneri obrate, agencija će reagovati i doneti rešenje, a onog momenta kada funkcioneri dobiju rešenja, ona postaju izvršna na osnovu odluke Ustavnog suda. On je ocenio da u slučaju da institucije ne razreše funkcionere sa duplih funkcija, one ulaze u "uzurpaciju prava i zakona". Kao da u ovoj državi svi poštuju zakone! Sadašnji političari ne poštuju ni zakone koje su sami predložili, pa nikom ništa.

A šta ako se funkcioneri ne obrate agencije i ne zatraže da se razreše? Koje će to sankcije preduzeti agencija? Da li će ih kazniti isti oni koji su ih postavili na te funkcije? Da li će partije izgubiti na rejtingu?

Rejting pojedinih partija je toliko urušen da političke štete gotovo i da nema. One su se same urušile i neće im padati na pamet, sada kada ističe rok, da postavljaju nove ljude. A i ko će sada da se ukrca u voz koji ide u pogrešnom smeru?

Isto tako, agencija je podnela mnogo prekršajnih prijava protiv partija i njihovih odgovornih lica koje nisu podnele finansijske izveštaje o trošenju para. U najgorem slučaju one koji ne budu ispoštovali odluke čekaju prekršajne kazne, koje neće da plaćaju oni već partije, odnosno u krajnjoj liniji - građani Srbije.

Na kraju će ovi sitni funkcioneri biti krivci za propast države i vladajuće partije. Kao da su duple funkcije najveći krivac za situaciju u kojoj se nalazimo, a ne sam vrh vladajuće partije, odnosno jednog čoveka, koji je uspostavio ovakav sistem i uzurpirao faktički svu vlast.

Koliko su političari spremni da prihvate ovakvo rešenje govore i najave nekih od njih da će pozvati eksperte pravne struke da provere da li je takva odluka u redu!?

Očekujem da se napravi red ispred agencije za prijave o odricanju od funkcija, baš onakve redove kakvi su bili devedesetih godina - za bonove! Mislim da su se toliko uplašili, da neće moći više da spavaju, zbog noćnih mora.

Očekujem ispred agencije uskoro umorna, iscrpljena i neispavana lica partijskih lidera. Neki će možda i "oslabiti", zbog velike sekiracije. Za svaki slučaj treba obavestiti medicinske ekipe da dežuraju, ko zna šta može da se desi. 

Očekujem sa nestrpljenjem i reakciju Aleksandra Tijanića!

                                                            

 

 

 

Kao da su duple funkcije najveći krivac za situaciju u kojoj se nalazimo, a ne sam vrh vladajuće partije, odnosno jednog čoveka, koji je uspostavio ovakav sistem i uzurpirao faktički svu vlast.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane