Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Krici i odjeci

Krici i odjeci

Surdulica: RS Partners - PES

 

Oni nas otpišu k'o s poslom

 

 

 

Poštovana gospodo, mi nemamo od čega da živimo! Uložili smo svoje zdravlje, do pre privatizacije radili i zarađivali plate, možda male, ali podmirivale su nam najosnovnije potrebe. Onda nas je država prodala "uspešnim biznismenima", koji su uzeli sve što su mogli, i nisu zainteresovani da rade niti da razvijaju proizvodnju, pričaju neke bajke, daju famozne biznis planove...

Mi smo sad već bivši radnici "RS Partners PES", koja je u Surdulici proizvodila elektromotore za automobilsku industriju. Posle kupoprodaje i posle višemesečnih štrajkova, raskinut je taj ugovor a mi smo ostali na ulici ("čuvari plaže u zimskom periodu").

Novi vlasnici firme tvrdili su da oni nama radnicima ništa ne duguju, već da očekuju da će Agencija za privatizaciju preinačiti svoju odluku o raskidanju kupoprodajnog ugovora.

Nas 120 radnika preduzeća "RS Partners-PES" iz Surdulice nekada smo poslovali kao deo "Zastava automobila" i bili među najuspešnijima u ovom delu Srbije.

Od momenta privatizacije niko nije ulagao u proizvodnju, a novi vlasnik je prodao i odmaralište na Vlasini i, na ime kredita od pola miliona evra, dodatno zadužio fabriku.

Sve bi to i bilo podnošljivo, ali je počeo proces prekvalifikacije radnika u cilju smanjenja administracije a za potrebe proizvodnje. Način na koji je sve to zamišljeno, bio je potpuni promašaj. Tačnije, najgrublje nasilje nad ljudima koji su ceo svoj život radili na strogo podeljenim poslovima (u onoj Jugoslaviji se znalo ko gde pripada i šta kome pripada).

Tako smo stigli do bajki o turističkim ulaganjima u surdulički kraj. I neki naši radnici su obuhvaćeni tom "neviđenom istorijskom prilikom", da se presele iz fabrike u hotele kojih nema.

U sve je uključeno i Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoj. Tu je i projekat HD European Consulting Group kojim upravlja upravni odbor na čelu sa predsednikom dr Goranom Petkovićem, državnim sekretarom u tom ministarstvu. Postoji čak i radno mesto pod nazivom "nacionalni direktor projekta", čije mesto popunjava neki g. Rafael Pupovac, a "vođa tima i ključni ekspert" je iz Slovenije, mr Janez Sirše. Projekat je počeo 24. maja 2010. godine i trajaće dve godine.

Tako je sklopljen novi aneks ugovora sa našim poslodavcem u Agenciji za privatizaciju, poslodavac se obavezao da poštuje biznis plan, da obezbedi posao, dao plan da uposli 80 svojih radnika... Šta sa ostalima?

Da od toga za Surduličane neće biti ništa, bilo je vidljivo odmah nakon uvida u dokument koji imenuje direktne korisnike projekta. To su: Sektor za turizam Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja (MERR) i Nacionalna turistička razvojna korporacija (NTRK), a indirektni korisnici projekta su još Turistička organizacija Srbije i lokalne turističke organizacije, ključne interesne grupe iz oblasti turizma i njihova udruženja.

Nama je odmah bilo jasno da nas tu neće biti...

Ministarstvo je dalo u rešenju nalog, a Agencija i poslodavac su to potpisali. Doslovno je rečeno da svi koje poslodavac ne zaposli (od njih 167, koliko ih je bilo), budu proglašeni viškom, da im se isplate otpremnine od 200 evra po godini staža, poveže radni staž i pošalju na Tržište rada.

U redu. Neka ministarstvo, poslodavac i Agencija poštuju to što su potpisali. A to da li će da rade ili mešetare, već sad je jasno.

 Negde odmah po privatizaciji bilo je planova da se zaposle još 300 radnika, da će prosečna plata biti 600 evra...

 Papir trpi sve, začas oni urade oni biznis plan.

 

                                          Radnici RS Partners PES

                                          Belo Polje bb, Surdulica

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane