Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Leskovac: računi od pre pola veka, a na tenderima pobeđuju iste firme

Leskovac: računi od pre pola veka, a na tenderima pobeđuju iste firme

 

Toliko poštenje postaje neizdrživo

 

U Direkciji za urbanizam i izgradnju, čiji se rad finansira iz budžeta lokalne samouprave, ponašaju se kao da su "van sistema", jer mnogi inženjeri iz tog javnog preduzeća rade privatno i deo radnog vremena provode igrajući video igrice!

 

Danilo Kocić

 

Neplaćeni računi od pre pola veka, namešteni tenderi, zapošljavanje preko kumovskih veza, nepoštovanje zakonske procedure, samo su neka od bolnih pitanja koja godinama muče Leskovac. Ima primera i za rubriku "verovali ili ne".

Javna je tajna da je "jezgro kriminalnih radnji" Direkcija za urbanizam i izgradnju i da se iza njenih brojnih sumnjivih poslova kriju moćni pojedinci. Koliki je haos ovde vladao decenijama dovoljno govori primer star - pola veka! Račun ove Direkcije je u jednom trenutku, pre godinu dana, blokiran za iznos od 3,5 miliona dinara, koji je opština trebalo da isplati još davne 1953. godine, kada je u centru grada oduzeto zemljište pokojnom trgovcu Đorđu Mitiću Krniću. Račun je blokiran na osnovu izvršne presude Apelacionog suda u Nišu koji je potvrdio presudu Opštinskog suda iz 2007. godine. U ovom gradskom preduzeću kažu da, pored ove, postoji još nekoliko tužbi pokrenutih pre nekoliko decenija, ali se na epilog čeka dok ne proradi "reformisano srpsko pravosuđe".

Lokalna samouprava plaća, zapravo, pomenutu nadoknadu od 3,5 miliona dinara za 1,2 hektara zemljišta u centru grada na kome se nalaze zgrade sadašnje Regionalne privredne komore, Elektrodistribucije, deo nekadašnjeg vojnog garnizona, saobraćajnica i deo gradskog parka. Osnovni dug iznosi 1,8 miliona dinara, a ostalo su kamate i sudski troškovi!

U rešenju Apelacionog suda kaže se da je tužena strana, odnosno Grad Leskovac, pokušao da reši spor van suda, ali je taj predlog odbijen jer se sa njim zakasnilo. Potom je gradski zastupnik pokušao da dug prebaci na vlasnike tih objekata, ali je i taj predlog odbijen uz obrazloženje da su krajnji vlasnici građevinskog zemljišta država i grad.

Tako je za porodicu Mitić, odnosno za samo jednog njenog preostalog člana, posle pola veka pravda postala dostižna!

Porodici Đorđa Mitića Krnića "narodna" vlast je najpre oduzela kuću od 100 kvadrata i pomoćne objekte i za to joj isplatila tadašnjih 1.800 dinara, što je bilo nedovoljno za gradnju kuće na drugoj lokaciji. Potom im je oduzeta okućnica od 1,3 hektara, ali je isplaćeno samo 1,2 hektara jer je sud cenio da se porodica odrekla jednog dela svoje imovine!

Iz pomenute Direkcija za urbanizam i izgradnju, pravog legla nečasnih radnji i brojnih propusta, često, inače, saopštavaju da, barem u poslednje dve godine, korupcije nema, naročito kada su u pitanju "javni poslovi" i tenderi. Sve je, kažu, "transparentno". Ipak, evo zanimljivog primera koji govori da nije baš tako.

Po rešenju o imenovanju predsednika i članova upravnog odbora leskovačke Direkcije za urbanizam i izgradnju od 7. aprila 2009. godine, za predsednika je postavljen Velimir Đorđević, a članovi su Slobodan Milošević, Slobodan Stanojković, Dragan Stojiljković, Tijana Zdravković, Bratislav Ilić i Nenad Savić. Reč je, uglavnom, o dobro poznatim ličnostima sa leskovačke političke scene i za mnoge se može čuti da su "više nego vredni i pošteni" i da su se tu našli upravo zbog stručnosti, a ne političke moći.

Međutim, u samom UO kažu da je jedan od njihovih članova zaposlen u firmi koja poslednjih godina ima najbolje pripremljenu tendersku dokumentaciju i uvek nudi najniže ponude za raspisane ugovore. Zato se i događa da upravo ta firma dobija daleko najviše poslova.

U Direkciji ne kriju da je član UO Nenad Savić od 14. januara 2011. godine zaposlen u firmi DOO Investgradnja, što se može videti i iz evidencije ZZZO i Fonda PIO u Leskovcu. "Odboraši" smatraju čudnom činjenicu da Investgradnja dobija najviše poslova iako ne raspolaže svojom mehanizacijom, već je uzima od drugih preduzeća iste delatnosti. U poslednje vreme, Investgradnja je dobila poslove oko uređenja saobraćajnice Sedmi juli u Predejanu, nedaleko od Leskovca, ali i sređivanje terena kod fabrike Nevena, koji se priprema za južnokorejsku fabriku Jura. U UO otvoreno tvrde da ti, ali i drugi poslovi, nisu završeni u predviđenom roku! U oba slučaja Investgradnja je punudila isti iznos - 10 miliona dinara!

Direkcija za urbanizam i izgradnju, "nosilac razvojne politike Leskovca", tokom prošle godine bio je, inače, u blokadi 95 dana zbog velikih dugovanja prema dobavljačima. Ipak, u Direkciji, čiji se rad finansira iz budžeta lokalne samouprave, ponašaju se kao da su "van sistema", jer mnogi inženjeri iz tog javnog preduzeća rade privatno i deo radnog vremena provode igrajući video igrice!

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane