Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Likovi i senke

 

Kuda jaše Bil

 

Biljana Jović

 

 

Vilijam Montgomeri, za prijatelje samo Bil, bio je u životu svašta. I diplomata i obaveštajac, i američki marinac u Vijetnamu i ekonomski savetnik. Ali, sigurno nije bio prorok i nije mogao da pretpostavi da će završiti svoju neobičnu karijeru na Balkanu, u sred Beograda.

Istina, još osamdesetih godina je bilo nagoveštaja da će baš ovde da zaglavi, jer je u to doba bio izvršni asistent državnog sekretara Lorensa Iglbergera, te je krenuo najpre da službuje u Bugarskoj (nakon "čišćenja" dugovečnog komunističkog vođe Todora Živkova).

Čim je počeo krvavi raspad Jugoslavije, postavljen je za šefa kancelarije "za jugoslovenska pitanja" u Budimpešti, odakle je po nalogu Medlin Olbrajt i Bila Klintona u ime vlade SAD finansirao tadašnju opoziciju u Srbiji. Ubrzo su ga poslali u Zagreb. Da diplomatiše.

Kad je i tu potrošen, počeli su da ga spremaju za selidbu u Beograd. Hrvatski list "Nacional" objavio je: "...Trenutak Montgomerijevog odlaska u Beograd biće jasan znak Zagrebu da je njegovo zlatno doba prošlo, jer gde ide on, idu i dolari..."

Pokušali su da ga podmite, u nadi da će ostaviti svoje veze i poslove u Hrvatskoj, pa su mu poklonili vilu u Cavtatu, na jednom od najlepših delova jadranske obale. Bil Montgomeri ne odbija poklone. Posebno kad su skupoceni. Primio je sa zahvalnošću. Malo je živeo u toj kući, a onda je prodao po tržišnoj ceni i preselio se u Beograd...

Danas je vremešni Bil, nakon što je odlučio da za svaki slučaj ostane da živi u Beogradu, pokušao da unovči svoje američko iskustvo i san. Operisan je u Hrvatskoj od raka pluća, i svaki honorar dobro dođe. Vilijam Bil Montgomeri već godinu dana savetuje predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Za lepe pare, naravno.

Američka vlada je digla ruke od Srbije, Bil nema više pristupa ni arhivama Stejt departmenta, čak ni diplomatama svoje države u Beogradu. Ali, Tomi saveti puno znače.

No, kad bi imao kapacitet da razume parabolu života i dela g. Montgomerija, njegov uspon i pad, a posebno to kako se američka vlada odnosi prema izvršiocima prljavih poslova, mogao bi da izvuče jednu pouku. Vrednu i besplatnu. Pouku koja govori da je službovanje kratkoročnim interesima drugih za malo zemaljskih dobara, pogubno.

Bil više ne sme da se vrati u SAD, u domovinu kojoj je služio. Za njega tamo nema državnog posla. I to, između ostalog, zbog ljubavnog skandala sa svojom sekretaricom Biljanom, u šta je posumnjala njegova supruga Lin pa je došlo do obračuna.

Ako g. Bil ova gorka iskustva prenosi g. Tomi za pare, skupa je to škola...

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane