Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Krici i odjeci

Krici i odjeci

Plesni studio Stars u beogradskim vrtićama nelegalno profitira na račun dece

Tvoj tata nije platio

Uz prava poznanstva, i jedno neregistrovano preduzeće može državnim ustanovama da da nešto frižidera, usisivača i pegli, a da onda zarađuje preko milion evra godišnje. Sistem predškolskih ustanova u Beogradu svojom saradnjom sa nekakvim plesnim studiom Stars pokazuje nam kako se to uspešno radi

........

Danas, u eri neoliberalizma i tržišne ekonomije, sve se plaća, pa i dečja radost. Deca čiji roditelji imaju para mogu da igraju i uče, ostala iz prikrajka mogu samo da ih gledaju. Ako neko dete i poželi da se pridruži svojim razigranim vršnjacima, biće vraćeno na mesto uz komentar: "Tvoj tata nije platio". Veoma pedagoški.

Nedavno se u beogradskim predškolskim ustanovama pojavio letak izvesnog plesnog studija Stars u kome se roditelji obaveštavaju da za samo 1.200 dinara mesečno njihovo dete u prostorijama vrtića, u toku redovnog radnog vremena, dva puta nedeljno, može po pola sata da uči ritmičke igre.

Do sada su sledeći beogradske ustanove potpisale ugovor sa pomenutim studiom: 11 APRIL (24 objekta na Novom Beogradu), BOŠKO BUHA (12 objekata na Paliluli), ČIKA JOVA ZMAJ (24 objekta na Voždovcu)...

   Lep uspeh za preduzeće koje uopšte nije ni registrovano. U registru APR-a, naime, nema ni pomena o nekom plesnom studiju Stars, a po izjavama roditelja sa kojima smo razgovarali honorar se plaća na ruke instruktoru. Dakle, nema ni računa, pa je tako veoma verovatno da se ne plaća ni porez.

   Iz informativnog materijala Stars-a proizilazi da je ovaj studio za poslednjih devet meseci "obučio" 8.000 dece predškolskog uzrasta. Svako od njih je mesečno plaćalo 1.200 dinara, što je ukupno 9,6 miliona dinara. Dakle, da su sva pomenuta deca kurs pohađala samo jedan mesec, organizator je zaradio oko 100.000 neoporezovanih evra.

Pri ovakvim cenama i zaradama, nije nikakvo čudo da je studio Stars predškolskim ustanovama Čika Jova Zmaj poklonio pet frižidera, tri pegle i dva usisivača ukupne vrednosti od 277.000 dinara. Da li je to sve?

Sumnjamo, jer je direktorka Čika Jove Zmaja Lidija Hutović u sva 24 objekta ove ustanove na Voždovcu besplatno pustila Dejana Gvozdenovića i njegove navodne instruktore.

Dakle, neka neregistrovana firma bez nadoknade u redovnom radnom vremenu koristi službene prostorije za svoje privatne interese. Uz to ne postoji odobrenje nadležnog ministarstva iz koga bi se videlo da li ovi plesni aranžmani remete sprovođenje predviđenog plana rada za decu u predškolskim ustanovama.

Niko tu dozvolu ili bar mišljenje ministarstva nije ni tražio, jer je u ovoj zemlji profit iznad svega. A mogućnosti zarade u ovom poslu i te kako ima, jer samo na teritoriji opštine Voždovac 4.300 dece trenutno pohađa predškolsku nastavu, a svako od njih bi moglo da dospe u situaciju da plaća 1.200 dinara mesečno.

Sve to su Gvozdenović i njegovi saradnici platili sa nešto frižidera, usisivača i pegli.

                                               Zabrinuti roditelji                                                                                                                             

         

Diskriminacija zaposlenih u Gerontološkom centru Novi Sad RJ ''Futog''                                                             

                                                                      

Nemam primedbi, ali otpušteni ste!

 

Poštovani g. uredniče, obraćam Vam se u nadi da ćete objaviti ovo moje pismo i upoznati javnost sa teškim oblicima diskriminacije i nepoštovanja zakona ove države koja se dešavaju u našem društvu. Gledala sam reprizu emisije na TV ''Kopernikus'', gde ste mi dali nadu da bi ovo moje pismo moglo posle nekoliko pokušaja dospeti u javnost. Obraćala sam se listu ''Dnevnik'' i ''Kurir'', ali nažalost nisu imali smelosti ili hrabrosti ili interesa da objave ovo moje pismo. Kao da je diskriminacija beznačajna stvar ili je, nažalost, uobičajena pojava u našem društvu, pa kao takva ne zavređuje pažnju.

Zovem se Vitka Todorović i radila sam u Gerontološkom centru Novi Sad RJ ''Futog'' kao medicinska sestra-tehničar na određeno vreme, sa prekidima od 3. januara 2008. do 4. oktobra 2011. godine.

Smatram da je direktor Gerontološkog centra Novi Sad Đorđe Petrović prema meni izvršio tešku diskriminaciju, a u vezi stavljanja u neravnopravan položaj u odnosu na ostala zaposlena lica, sa ciljem onemogućavanja ostvarivanja prava na rad u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti.

U toku mog rada na određeno vreme došlo je nekoliko novih radnika, od kojih su dve medicinske sestre primljene u stalni radni odnos.

Kako ih je direktor primio, na osnovu čega i na koji način - to niko ne zna, samo je jasno da nisam imala iste uslove sa pomenutim licima kako je to zakonom predviđeno, a ostalim licima je produžen radni odnos na određeno vreme.

Pitala sam direktora zašto nisam imala isti tretman i iste uslove kao i lica koja je primio na određeno vreme i u stalni radni odnos i da li ima primedbi na moj rad. Odgovorio mi je:  ''Nemam nikakvih primedbi na vaš rad, Vi ste izuzetan radnik, ali ja moram da otpuštam radnike". Rekla sam mu: "Zašto nam svima ne date iste uslove i isti tretman kako je to Zakonom predviđeno, pa nas rangirate, zatim otpustite najlošije rangirane radnike, makar i ja bila među njima". Odgovorio mi je: ''Ja radim šta ja hoću i ja primam koga ja hoću''. Nažalost, to je tačno pošto se direktor stavlja iznad zakona i niko mu ništa ne može, jer zaista radi šta hoće.

Sigurna sam da je direktor Gerontološkog centra gradio svojim parama, a ne parama ovog naroda da bi se drugačije ponašao.

Napominjem da sam nestranačka ličnost i da ne pripadam nijednoj partiji.

Obratila sam se inspekciji rada u Novom Sadu kao instituciji nadležnoj za primenu Zakona o radu, ali mi nisu dali odgovor na pitanje kako su primljene pomenute radnice u stalni radni odnos, ali su mi samo odgovorili da se direktor pismeno izjasnio da su razlozi to što je ugovor istekao i materijalno-finansijske mogućnosti ustanove, što opet nije tačno jer je posle primio još pet radnika, a to je više nego očito da je na meni izvršena diskriminacija.

           

                                                     Vitka Todorović

                                                         Novi Sad                                                

 

                                                                                     

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane