https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

RTV Svetac

RTV Svetac

 

Prelistavanje televizije

 

Rajko Roki Dvizac

 

Na televiziji je moda da se prelistavaju novine, a pojedini naslovi i tekstovi - komentarišu. Obično je tu neki gost kome se uvali vruć krompir (čitaj - nezgodan naslov), pa neka se snalazi kako zna i ume. Voditelji su tu da izokola sugerišu u kom željenom pravcu treba da se kreće odgovor gosta. Ako gost (a biraju se samo podobni) nešto nesmotreno i lane, greška je njegova a ne voditeljeva.

 E, sad ću je to isto da uradim sa TV programom naših televizija. Nisam ni ja lud, i ja sam pribavio podobne goste koji će da prelistavaju televiziju umesto mene.

Predrag Č. (taksista, Sombor) - Studio B ima emisiju Problem. Uvek aktuelnu sa pravom temom. Ali problem emisije Problem je u tome što o problemima govore isključivo oni koji su ih napravili i još uvek ih prave. A nikad se ne čuju oni kojima su problemi napravljeni. To je isto kao da o krađi govore lopovi, a ne čuje se glas ni policije, ni sudstva, a ponajmanje opljačkanih.

Jelena S. (učenica, Šabac) -  Prestala sam da gledam Ekskluziv na Prvoj srpskoj televiziji zato što nisam fan ni Jelene Karleuše ni Seke Aleksić. Ova emisija kao da je deo njihovog medijskog štaba. Čim zinu, tu je odmah Ekskluziv da ih uslika. A one se kobajagi prenemažu i k'o fol su iznenađene što vide voditeljku Prve. Bože, kakvo obostrano foliranje! Fol ekskluzivno, aha...

Neša V. (majstor, Inđija) - Gledam Izađi na crtu na Prvoj. Ma ne zbog Milana Kalinića, već zbog plavog juga. Ja navijam isključivo za plavog juga, jer bez juga u Srbiji osta samo glad i tuga.

Marijana N. (službenica, Pirot) - Jedva čekam petak pa da gledam Veče sa Ivanom Ivanovićem. Duhovit je, šarmantan, sladak, lepo vaspitan. Kako nije? Obratite malo pažnju. U skoro svim emisijama, kad god se pojavi predsednik republike, on ga k'o fino vaspitan dečko uvek oslovljava sa: Gde si, kralju? Tadić je za njega kralj, a i za mene. Zar nije? Izvinjavam se, nisam znala.

Jovan L. (učenik, Zemun) - Ej bre, kakav vas spopao Ivan Ivanović? Zar nisi primetio da sve goste najavljuje istom poštapalicom: Imamo sjajne goste. Kad tamo, a ono mu gost Oliver Dulić. Jebote, njemu je Oliver Dulić sjajan gost? Pa on nije normalan. Šta on pije - buniku?

Goran J. (traktorista, Bač) - Gledam samo vremensku prognozu. Pa ni to više ne mogu da pogode. A i kako bi kad prognozu govore samo nekakve manekenke koje se samo krevelje i poziraju. Eh, nema više Kamenka Katića. On kad ti kaže kakvo će vreme biti, takvo i bude. A ove manekenke samo se prenemažu.

Saša D. (električar, Obrenovac) - Šta onaj Ivanović ima protiv Ognjena Amidžića? Momak je baš fin. Uvek začešljana kosa, štucovani brčići. Jedino mi smeta njegova garderoba. Mora da na Pinku ima malu platu, kad stalno oblači odelo za jedan broj manje. Tesno mu ga Željko skroji, pa mu odelo tako lepo stoji.

Milan Š. (penzioner, Niš) - Televiziju gledam do sedam sati uveče. A onda moja žena prebaci na Prvu i gleda turske serije Zabranjena ljubav i Kad lišće pada.Ubi se, jadnica, od plača. Tako uplakana svako veče odlazi na spavanje. Ja joj kažem da će se razboleti ako nastavi tako, ali ne vredi. Bogme, ako joj se nešto desi, ima da tražim od Prve da mi pronađu novu babu. I to neku koja ne plače za Turcima.

Biljana N. (službenica, Novi Sad) - Radim mnogo i naporno, pa zato volim da se bar preko vikenda opustim pred televizorom. Zato volim Leu Kiš. Kod nje se sve unapred zna. I gosti i pitanja. Svi su nasmejani i stalno pevaju. Blago njima. Oni ne misle da li će biti proglašeni za tehnološki višak. Kćerka mi studira, a bolje je da se prijavila kod Saše Popovića u Grand zvezde. Samo narodnjaci danas zarađuju. Dobro, zarađuju i političari, ali mene politika ne zanima.

Radivoj J. (seljak, Novi Karlovci) - Jedino gledam Pretkazanje, i to reprizu. Samo tu možeš da vidiš normalne ljude na televiziji. A kad se uželim cirkusa, odgledam prenos iz Narodne skupštine. Bože mili, za koga smo to mi glasali?! Devedeset posto njih ne bih dao ni jedno pile da mi pričuvaju. Toliko su nesposobni.

Zoran E. (profesor bez zaposlenja i bez stalne adrese) - Ne gledam televiziju. Ona više nije prozor u svet već otrov za narod. Uglavnom čitam knjige. Istina je u njima, a ne na televiziji. Sram ih bilo. Truju narod i za to su još debelo plaćeni. Gde će im duša?

Vera K. (frizerka, Kragujevac) - Volela sam da gledam seriju Ranjeni orao. Čak sam posle zbog nje pročitala i knjigu. Ali, ne sviđa mi se serija Nepobedivo srce. Isti su glavni glumci. Kao da gledam reprizu Ranjenog orla. Koja je to glupost. Džaba su snimali.

Nemanja D. (student, Beograd) - Nekad sam rado gledao Utisak nedelje. Ali pošto ne volim ni reprize likova ni lažove - prestao sam. Sada gledam da što pre zbrišem preko grane, da pobegnem iz ove Domanovićeve Stradije od države. Imam utisak da ću zbrisati preko bare. Što dalje od ovih lopova, to bolje. Moj je utisak nedelje, meseca, svih proteklih godina da se ovde ništa neće promeniti nabolje ni za 100 sledećih godina. E, draga Olja, nekad si i ti bila bolja. Zbogom.

Ne samo Olja, nekad je i televizija bila bolja. A tek život...

                   

 

 

 

 

 

                                               

 

 

                                

 

 

    

                   

 

                   

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane