Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Diplomatija

Diplomatija

Tranzicija u diplomatiji: kako je kontroverzni biznismen postao kontroverzni diplomata

 

Od belog se ne crveni

 

Meteorska karijera Tomislava Đurina, bivšeg ratnog profitera i ratnog liferanta, čoveka koji je obožavao Slobodana Miloševića i u ime te ljubavi zaradio velike pare trgujući između ostalog i lovačkim oružjem i municijom, baveći se apotekarstvom i špijunažom, doživela je svoj klimaks u diplomatiji. Naime, Đurin je  zahvaljujući poznanstvu sa Borisom Tadićem u vreme kad je on bio ministar odbrane, prešao u Ministarstvo spoljnih poslova i počeo da službuje, najpre kao vojni ataše u Izraelu, pa kao ambasador u Makedoniji

 

Piše: Insajder D - 1

 

Sadašnji ambasador Republike Srbije u Makedoniji Tomislav Toma Đurin tokom službovanja u Vojsci Srbije (ranije Vojsci Jugoslavije), veoma se razlikovao od drugih oficira. Jedan od njegovih prvih podviga koji je kao mlad oficir napravio bilo je "podizanje" neuloženog novca sa računa tadašnje Službe društvenog knjigovodstva (SDK) u Vukovaru, što mu je kasnije omogućilo lagodan život i mnogo materijalnih zadovoljstava, ali i početak apotekarskog biznisa kojim se njegova supruga bavila u Beogradu.

Dobre veze Tomislava Đurina u vojnim magacinima sanitetske opreme i lekova omogućile su da se ovaj biznis izuzetno dobro razvije. O razmerama posla najbolje govori podatak da je u jednom periodu imao osam apoteka u Beogradu! Toma je sa ratišta, pored para, doneo i veću količinu trofejnog i lovačkog oružja!

Početkom devedesetih, kako se često sam hvalio u Ministarstvu spoljnih poslova, dok su njegove kolege oficiri jedva sastavljali kraj sa krajem primajući platu od nekoliko maraka, Toma je kupovao štapove za pecanje koji su koštali nekoliko stotina, pa i preko hiljadu maraka! Proslavom svog rođendana u beogradskom hotelu "Hajat" 1993. godine, Tomislav Đurin je dopisao još jedan pasus samoljublju i bahatosti, ali i moći kojom tada verovatno nije raspolagao nijedan tadašnji oficir ondašnje Vojske Jugoslavije.

Vatreni zagovornik politike Slobodana Miloševića, koji je bio spreman da se najsurovije obračuna sa onima koji su ga srušili, preko noći se preobratio u "goluba mira" i postao najveći demokrata u svojoj sredini! Nastavak vojne karijere i svog imidža u novom režimu, gradio je istom metodom. Informacije do kojih je po prirodi svog posla dolazio, nosio je direktno "na noge" ljudima koji su od toga mogli napraviti  politički da napreduju.

Karijeru u inostranstvu započeo je školovanjem u Rusiji. Prema nekim informacijama, školovanje je prekinuto jer je prilikom jednog dolaska u Srbiju uhvaćen u švercu lovačkog oružja! No, ta strast je nadjačala i njega samoga, jer je praksu nastavio i nakon dolaska u Ministarstvo spoljnih poslova. Izvori govore da je u nekoliko navrata, prilikom službenih putovanja u inostranstvo, kupovao lovačku municiju koju je pakovao sa diplomatskom poštom i tako je unosio u Srbiju!                                I

Ali, njegov očito raskošan talenat da se nađe na pravom mestu i u pravo vreme, dokazao se i kad je postavljen za prvog vojnog atašea Srbije u Izraelu, gde je na ovoj dužnosti proveo skoro pet godina. Dok je Đurin predstavljao Srbiju i sklapao poznanstva koja će mu omogućiti uspešan nastavak vojne i civilne karijere, supruga ovog novopečenog diplomate je avionima JAT-a uspešno dopremala iz Izraela u Srbiju sve ono što se moglo prodati u njenim apotekama u Beogradu.

Prethodno mu je poznanstvo sa Borisom Tadićem i drugim ličnostima koje su tada bile na položaju u Ministarstvu odbrane pomoglo da po završetku vojne karijere pređe u Ministarstvo spoljnih poslova.

Zahvaljujući iskustvu i mnogostrukim proverama koje je prošao, kako je bilo predstavljeno zaposlenima u MSP-u, vrlo brzo dato mu je da rukovodi Službom bezbednosti MSP-a!

Međutim, kako je vreme prolazilo, sve je više kompromitujućih činjenica koje o Tomislavu Đurinu isplivavaju u MSP-u dolazilo i do ušiju onih koji prate rad državnih institucija. Među njegovim konkurentima u MSP-u za odlazak na mesto ambasadora u Makedoniji, isticano je u više navrata kako on ne bi smeo da ode na tako osetljivu dužnost jer su mu "sve troje dece narkomani"!

Većina ostalih pripadnika MSP-a u ovu priču tada nije verovalo, ali potvrde o njenoj istinitosti dobijene su iz više pravaca.

Njegov stariji sin Ivan je tokom studiranja na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu bio na stalnom tretmanu odvikavanja od narkotika u Rusiji. Tokom boravka u Izraelu je nastavio sa svojom praksom iz Beograda. Svakodnevno se opijao i koristio narkotike. Tomislav ga je smestio u jedan manastir u Izraelu, gde je proveo više od godinu dana. Prema informacijama koje trenutno struje u MSP-u, i sada se nalazi u nekom od manastira za odvikavanje od narkotika u Srbiji, kako ne bi ometao tatu u uspešnoj diplomatskoj karijeri.

 Kćer Tomislava Đurina, Ivana, najduže je boravila u Izraelu. Tokom Tomine službe u ovoj zemlji, policija je u Beogradu pronašla drogu za koju je ona preuzela odgovornost, da ne bi odgovarala njena braća! Kako bi produžila boravak u Izraelu, udala se za državljanina Izraela poreklom iz Srbije. Tokom boravka tamo, droga i život "u spidu" postali su njena svakodnevica. Ali, uprkos svemu, i ona se po povratku u Srbiju zaposlila u državnoj ustanovi.

Mlađi Tomin sin, Nikola, po stažu je najmlađi narkoman, ali je mogao biti poguban po ambasadorsku karijeru svog oca. Javna je tajna u MSP-u da je dvomesečni rad vrha Službe bezbednosti MSP-a bio usmeren ka prikrivanju njegove narkomanske aktivnosti, uz nesebičnu podršku vrha ovog ministarstva, pre svih državnog sekretara Mirka Stefanovića, kako Tomislav ne bi bio kompromitovan pred odlazak na mesto ambasadora u Makedoniji. Nikola Đurin je sada, prema saznanjima izvora, zaposlen u Galenici!

Da Tomina ambasadorska karijera ne bi bila dovedena u pitanje, ogradio se Đurin od svoje dece i istakao da on nema ništa sa njima, jer su punoletna. Svaka čast ambasadore, ali država Srbija, koju predstavljaš u ime svih nas, nije punoletna, pa kako ćeš njoj naći pravo mesto u regionu, kad nijednom svom detetu to nisi uspeo, gorko konstatuju njegove kolege u MSP-u.

No, Đurina očito ne zanima kako će kolegama po povratku u domovinu pogledati u oči, posebno onima koji su bili kandidati za to isto ambasadorsko mesto, a bili su i mnogo bolji i sa mnogo čestitijim karijerama, sa dužim diplomatskim iskustvom.

 

 

 

Izvini se Tomi što ti duguje pare!

 

Početkom 2011. godine vlasnik jedne beogradske apoteke podneo je prijavu zbog neplaćenog duga od strane apoteke koju je vodila Tomina supruga. Bilo bi smešno da nije istinito, ali nakon izvesnog vremena usledio je poziv Tominog advokata koji je poveriocu saopštio "da treba da se izvini ambasadoru koji mu je dužan pare, jer se ambasador mnogo uvredio!"

Termin "kontroverzni biznismen" se odavno odomaćio u našoj praksi, ali "kontroverzni diplomata" očigledno jednog od svojih začetnika ima u Tomislavu Đurinu, sadašnjem ambasadoru Republike Srbije u Makedoniji.

 

 

 

Dobre veze Tomislava Đurina u vojnim magacinima sanitetske opreme i lekova omogućile su da se ovaj spretni ratni profiter "prestroji u tranziciji" i pokrene porodični, apotekarski biznis!

 

 

Dok je Đurin predstavljao Srbiju i sklapao poznanstva koja će mu omogućiti uspešan nastavak vojne i civilne karijere, supruga ovog novopečenog diplomate je avionima JAT-a uspešno dopremala iz Izraela u Srbiju sve ono što se moglo prodati u njenim apotekama u Beogradu.

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane