Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Fenomenia

Fenomenia

Profil sumornog lika: Marija Kuzmanović, samozvana gazdarica KPZ Sremska Mitrovica

 

Brkato žensko pismo

 

Malo toga iz mraka srpskih tamnica dođe do javnosti, pa i ako dođe, onda traju istrage u "sivim domovima", odakle "cure informacije". Ali istina, kakva god da je, ima božansko svojstvo da prolazi kroz zidove. Tako je i priča o svojevrsnom sadizmu osione gazdarice sremskomitrovačkog KPZ izašla na svetlo dana. Mada polupismena, ova žena je "u zindanu" stekla ni manje ni više nego magistarsku titulu, zahvaljujući malom naučnom radu koji joj je napisao jedan zatvorenik, inače doktor nauka. Tabloid između ostalog razotkriva deo svakodnevnog nasilja nad zatvorenicima KPZ Sremska Mitrovica

 

Igor Milanović

 

Osobe na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji nisu lišene svih prava, barem tako piše u zakonima. Ali, u praksi to uglavnom nije tako. Retka su ona zakonom propisana prava na koja bi osobe na izdržavanju kazne mogla da se pozovu.

Ipak, jedno od preostalih prava koja nekim čudom još uvek imaju, jeste i pravo na pisanje predstavki, žalbi i molbi nadležnim službama u zatvoru.

Kada nadležni organ dobije dopis osuđenika, on je u skladu sa članom 114 Zakona o izvršenju kaznenih sankcija (ZIKS) dužan da "...u roku od pet dana od predaje podneska pismeno i obrazloženo odgovori".

Strogo uzevši, izraz "pismeno" znači "u pisanoj formi", ali bi, uz to, odgovor trebalo da bude i gramatički pismen, odnosno razumljiv podnosiocu. To, naravno, podrazumeva širok prostor za opstrukciju ovog elementarnog prava lica na izdržavanju zatvorske kazne.

Marija Kuzmanović zvana Brka ne misli tako. Ona je sadašnja načelnica prevaspitne službe u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, usput je i upravnik umesto upravnika, a nekada je bila policajac u odeljenju za maloletnike. U svojoj policijskoj karijeri Brka je ostala upamćena i kao tabadžija: maloletnici u njoj nisu budili majčinska već očinska osećanja i rado ih je propuštala kroz šake.

U Kazneno-popravnom zavodu joj nisu dozvoljavali ovakav vid komunikacije sa osuđenim licima, pa je umesto fizičkog, pribegla psihičkom maltretiranju.

Od 2009. godine upravnik KPZ Sremska Mitrovica je Milan Pavlović, koji pored te obavlja i funkciju upravnika Okružnog zatvora u Padinskoj Skeli kod Beograda.

Pavlović, naime, stalno putuje od jedne fotelje do druge, tako da u KPZ Sremska Mitrovica boravi tek jednom nedeljno. Zbog toga nije u stanju da u propisanom roku odgovara na podneske osuđenih lica. Naravno, podrazumeva se da to za njega mora da čini neko drugi. A taj drugi je pomenuta Marija Kuzmanović Brka, koja u svakoj mogućoj prilici zaobilazi zamenika upravnika i po osuđenicima dejstvuje svim sredstvima, kao što to čine surovi i izopačeni nadzornici u holivudskim filmovima o užasnim torturama nad osuđenicima. 

Zahvaljujući ovoj "komociji" koju uživa, Brka je u međuvremenu, otkako se zaposlila u KPZ Sremska Mitrovica, uspela i da magistrira! Magistarski rad joj je napisao jedan osuđenik koji je u to vreme boravio u prijemnom odeljenju!

Osuđenik kome je "pripala čast" da umesto nje napiše magistarski rad, zapravo je jedan doktor nauka, a Brka je smatrala da su svi doktori i lekari (a za lekare važi stereotip da imaju nečitak rukopis), pa tako i doktori (kao i ostali intelektualci) pišu nečitko. Da bi istakla svoj intelekt i Brka je počela da piše nečitko kada odgovara na zahteve osuđenih lica.

Jedan osuđenik joj je 14. januara 2011. godine poslao molbu za razgovor (sa njom) u vezi sa promenom tretmana, koja je uredno bila zavedena. Dana 27. januara 2011. (osam dana po isteku zakonom propisanog roka) Brka mu odgovara. Šta je pisalo u njenom odgovoru znali su samo ona i dobri Bog, jer je, narodski rečeno, odgovor pisan levom nogom. Zapravo, reč je o rešenju koje je potpuno nečitko. No, zatvorenik nema mogućnost koju ima zatvorska uprava, pa da takav papir "odbaci" kao nečitak...

Brka je, u duhu te svoje navike, pravim škrabopisom odgovorila i na dopis jednog osuđenika upravniku, pa je i u ovom slučaju ostao rebus kako je odgovorila na pomenuti zahtev. Ovakvih slučajeva ima na stotine u Brkinoj karijeri, te su osuđenici KPZ Sremska Mitrovica istovremeno i osuđeni na nju i na njen neutvrđeni alfabet?

Možda bi Uprava za izvršenje krivičnih sankcija trebalo da svog visokopozicioniranog radnika o trošku poreskih obveznika pošalje na kurs daljeg opismenjavanja, a kasnije možda i lepog pisanja? Obavezu da na predstavke osuđenih lica odgovaraju u pismenoj formi u KPZ Sremska Mitrovica shvataju u svom stilu, pa svaku žvrljotinu tretiraju kao pisani i obrazloženi odgovor.

Ovaj tužno-smešni osvrt na sremskomitrovački "sivi dom" samo je jedna od bezbrojnih anomalija, kojih ovde, kao i u drugim srpskim robijašnicama, ima na pretek. Nedavno je Zaštitnik građana Saša Janković objavio svoje "impresije" o katastrofalnom stanju zatvorskih kupatila. Bio je to vrh licemerja ovog sadističkog režima, koji ima svoje velike, elitne, ali i male personifikacije kao što je to Marija Kuzmanović Brka.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane