Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

Strvinari napali uglednu penzionerku, njen stan i račun u banci

 

Zaslužna umetnica u nezasluženom stanju

 

Povodom teksta objavljenog u magazinu Tabloid broj 247. od 8.12. 2011. godine, pod naslovom "Nacionalna heroina u azilu", koji govori o teroru Gradskog centra za socijalni rad Beograda nad našom slavnom primabalerinom Jovankom Bjegojević, glavnom uredniku je stiglo pismo sa novim detaljima o sramnom pokušaju pljačke i društvene ekskomunikacije ove zaslužne umetnice

.......

Čestitam vam na Vašoj hrabrosti. Zahvaljujući Vama javnost je saznala o nezakonitim radnjama u Gradskom centru za socijalni rad. Čak se i jedan sudija zainteresovao za ovaj slučaj, kao i Udruženje baletskih umetnika Republike Srbije, a i Narodno pozorište.

Kao obožavalac Jovanke Bjegojević, a zainteresovan za njenu dalju sudbinu, nastavio sam da se interesujem za njen slučaj.

Dana 15.12.2011. godine održano je ročište za lišenje poslovne sposobnosti pred Prvim osnovnim sudom, a novo je zakazano krajem januara. Ponovo sam u sudu pre ročišta sačekao da vidim gospođu Bjegojević, koja je došla u očigledno tuđoj obući, jer su joj cipele bile tesne, i staroj i pocepanoj odeći, i to samo sa jednim džemperom na sebi, a bilo je izuzetno hladno!

 Nećemo govoriti o njenoj higijeni jer nema ni svoju četkicu i pastu za zube, mada njena penzija i  nacionalna penzija ukupno iznose 1.000 evra mesečno.

 Da je obuća tuđa, kao i odeća u kojoj je došla, poznato je bilo sudiji Snežani Stevović, a ja sam to saznao od izvora iz suda. Snežana Stevović kao sudija ima pravo da posumnja u nalaze veštaka, jer je neophodno da ispita gospođu Bjegojević kao stranku u postupku i da stekne neposredno saznanje, pa na osnovu toga da vodi dalji postupak saglasno propisima i poštujući sudijsku zakletvu.

Jovanka Bjegojević ima privremenog staraoca, Vesnu Bataveljić, koja je radnik odeljenja Gradskog centra Stari grad. Očigledno da staralac grubo i u dogovoru sa rukovodiocem odeljenja ili nekim drugim centrom moći ne vrši svoje zakonom predviđene obaveze, a to je da se stara o  svom štićeniku. Trebalo bi proveriti račune Jovanke Bjegojević i promene na njima, kao i da li je sa tih računa skidan novac i u kom iznosu. Ovo je zadatak direktora centra Snežane Stošković.

Jovanka Bjegojević, kao umetnica koja je nastupala širom Evrope i sveta, za svoj radni vek je uštedela veliku sumu novca i to u stranoj valuti. Gospođa Bjegojević na deviznom računu ima 330.000 dolara i 15.000 evra što je dovoljno za zakup jednokrevetne sobe u dobrom hotelu do kraja njenog života, kao i da kupi garderobu koja je dostojna njenog renomea. Stoga smatram da je pored stana, glavni plen kriminalaca iz Centra i drugih - upravo njen novac!

 I dalje je gospođa Jovanka Bjegojević u izolaciji. Velika umetnica živi život bedno, a sve na osnovu odluke Centra Stari grad kojom joj je zabranjen kontakt sa spoljnim svetom, odluke koja je protivzakonita i kao takva ne postoji u socijalnoj zaštiti jer takve odluke donosi sud i to za lica koja treba smestiti u psihijatrijske ustanove. Posebno treba ukazati na to da se Jovanka Bjegojević nalazi u privatnom domu za stare gde je vlasnik Doma, zamenik direktora Doma i ordinirajući lekar-psihijatar Ivana Stašević-Karličić.

 Smeštaj Jovanke Bjegojević u Gerontološki centar Bežanijska kosa teško da će doprineti njenom boljem položaju, jer će i dalje biti u izolaciji, dakle bez kontakta sa spoljnim svetom.

Gospođi Stošković, direktorki Centra za socijalni rad Beograda, poznato je da pojedini socijalni radnici iz odeljenja, kao na primer Mira Veljović iz Odeljenja Rakovica, a do pre nekoliko meseci rukovodilac Odeljenja Voždovac, radi dopunski u domu za stare "Senior plus", Lipovački put 13 Beograd, koji ima više objekata za stare na teritoriji grada Beograda. Dopunski rad u konkretnom slučaju je klasičan primer sukoba interesa.

Posebno začuđuje činjenica da je direktorka Gradskog centra za socijalni rad Snežana Stošković pre postavljanja Nevene Crnobrnje-Letić za rukovodioca odeljenja Centra Stari grad znala da se protiv Nevene Crnobrnje-Letić, kao i protiv voditelja slučaja Nadežde Sibinović-Majstorović, sociologa u predmetu Jovanke Bjegojević, vodio krivični postupak, a da protiv Nadežde Sibinović i dalje teče krivični postupak povodom zloupotrebe službenog položaja, tj. nezakonitog pribavljanja stanova iz vremena kada su obe radile u odeljenju Centra na Novom Beogradu. Direktorki Snežani Stošković je poznata činjenica da se protiv radnika centra, i to: Gordane Radaković, Nadežde Sibinović-Majstorović, Miroslava Jovanovića, Trojane Radosavljević, Radenka Popovića - sadašnjeg rukovodioca odeljenja Barajevo, Nade Graovac, Miline Janković, Mirjane Livada, Lidije Stojčić i Snježane Jović, vodi krivični postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu zaveden pod brojem K-11149/2010, a sudija u postupku je Siniša Babić.

Svakako da skoro u svakom odeljenju postoje isti problemi, koje je još svojevremeno, iako ih je bilo u manjem obimu nego danas, uočila jedna od ranijih direktorki Gradskog centra Ljiljana Mijanović, koja je zbog svoje revnosti u podnošenju prijava smenjena sa mesta direktora u prvim godinama vladavine DOS-a.

Svim radnicima u Gradskom centru opšte je poznata činjenica da slučaj Jovanke Bjegojević rešavaju po privatnoj osnovi Sonja Lapatanov, predsednik Udruženja baletskih umetnika Srbije, i Snežana Voštinarov, direktor Beokom servisa, koja je po profesiji veterinar i koja se isključivo bavi komunalnim uslugama građana, a Jovanka Begojević ih nema.

Posebno treba ukazati na diktaturu direktora Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Snežane Stošković i većine rukovodilaca odeljenja. Najveći broj prijava za mobing upućen je protiv Nevene Crnobrnje-Letić, rukovodioca Odeljenja Stari grad.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane