Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

Trstenik:Direktor Poreske uprave na nišanu policije, tužilaštva i organizovanog kriminala

 

Nema zime uz novo prezime

 

Mada se zamerio celoj mreži upletenih u organizovani kriminal, direktor Poreske uprave u Trsteniku, Dragan Krnjinac, odlučio je da svoj posao radi kako treba: razotkrio je spregu korumpirane lokalne samouprave sa čovekom koji je promenio čak i sopstveno prezime kako bi izbegao zatvor zbog dugogodišnjih kriminalnih radnji, u kojima su mu nesebičnu pomoć pružile sve bitnije državne institucije

 

M. Hadžić

 

Selo Bogdanje udaljeno je od Trstenika samo tri kilometra i nalazi se sa leve strane Zapadne Morave. Pre četiri godine pojavilo se klizište, pa je tako celokupna srpska javnost preko RTS-a saznala za postradale ljude i imovinu. Istina, država je uložila ogromna sredstva i napor da se izgradi 30 kuća za one koji su izgubili krov nad glavom. Ali, istog momenta pojavili su se i razni mešetari kako bi od ojađenog naroda uzeli svoje.

Naravno, ko još pamti posledice više sile u vojvođanskom mestu Jaša Tomić, setiće se da su i tamo lopovi došli da pokradu narod. Takva praksa nastavljena je i u ovom delu moravskog priobalja.

No, ovde je lešinar došao sa imenom i prezimenom. Reč je o firmi "Spasojević prevoz", vlasništvo izvesnog Slobodana Spasojevića, koji je upravo meštanin postradalog sela Bogdanje i predsednik te mesne zajednice! Ovaj lokalni šerif, mada od obrazovanja ima nesvršenu osnovnu školu, već desetak godina "posluje" protivno svim zakonima ove države, tako što svojim mašinama i celokupnim građevinski parkom (kupljenim nezarađenim novcem) vadi pesak sa obradivih površina i korita reke Zapadna Morava.

Neposredno uz reku napravio je i poslovnu zgradu, sa pratećim objektima od preko 1.000 kvadratnih metara. Naravno, bespravno je priključio i struju i vodu, a i moglo mu se jer je sam sebi nameštao tendere, uz dobru pomoć korumpirane opštinske birokratije sa kojom deli profit. Među istaknutim institucijama koje mu obilato pomažu u kriminalnim poslovima svakako je i Direkcija za planiranje i izgradnju Trstenika.

Slikovitije, Spasojević je samo u jednom mesecu od Direkcije za planiranje naplatio blizu 8 miliona dinara!

Ali, kad je to već postalo opasno i po njega i po njegove saučesnike u pljački, on menja prezime! Sada se preziva Mudrakovac! Čak je i firmi promenio ime i ona se danas zove "Morava Kop". Prirodno, i ovo se desilo uz pomoć lokalnih vlasti i uticajnih republičkih funkcionera.

Uprkos pravom provincijskom zakonu ćutanja, neko je ipak progovorio i nastala je prava hajka na čoveka koji se uopšte usudio da pomene taj slučaj. Naime, oglasio se direktor Poreske uprave u Trsteniku, Dragan Krnjinac. Napisana mu je i montirana prijava, sa nekakvim nebuloznim optužbama, samo da bi ga zaplašili da odustane od krivičnog gonjenja.

Tužilaštvo iz Kruševca u sprezi sa policijom iz Trstenika počinje da maltretira Dragana Krnjinca, koji je, prema ugledu koji uživa u Poreskoj upravi, vrstan stručnjak i pošten čovek, koji je, radeći svoj posao, razotkrio spregu Slobodana Spasojevića i čitavog niza korumpiranih državnih funkcionera, pojedinih opštinskih odbornika, policajaca...

 Ipak, Spasojević-Mudrakovac je, uprkos svemu, čak dva puta po nekoliko dana pritvaran, ali su ga svaki put ekspresno iz nevolje spasavale bahate trsteničke gazde, koji su, kao i u svakoj provinciji, uvek iznad zakona i predstavljaju jedinu realnu silu u takvim okolnostima.

 Zasedali su i opštinski odbornici Trstenika, od kojih su neki imali nameru da zametnu trag mafijaškim poslovima Slobodana Spasojevića (Mudrakovca).

Neverovatno zvuči podatak da su se tužilaštvo i policija u Trsteniku i Kruševcu, umesto da pomognu direktoru Poreske uprave, pridružili prljavim rabotama ovog loše zamaskiranog prevaranta koji se bavi potpuno nadrealnim poslovima! Na primer, radi izmišljene ture prevoza, učestvuje u izmišljenim radovima prikazujući ogromne količine utrošenog kamena ili peska, i to bez propratnog dokumenta o nabavci iz kamenoloma ili sa drugih lokacija odakle bi trebalo da eksploatiše ovaj resurs, ali i mnoge druge nepostojeće poslove... Iz toga je lako uočiti da je reč o pranju novca, ali mnogima je u interesu da se o tome nikad ništa ne sazna...

Naravno, ima još mnogo primera koji  govore o načinu "poslovanja" u ovom regionu, koji su isti ili slični sa neverovatnim "poslovanjem" Spasojevića-Mudrakovca i njemu sličnih. Recimo, ovde je Vlada Srbije  unapred dala 17 miliona dinara za neku drugu namenu, ali su te pare "oprane" preko jedne firme za navodnu kupovinu mašina i opreme. Naravno, zna se i kome je to dopalo u ruke. Ali, zašto i zbog koga davalac novca ne prati njegove tokove, to je već druga priča...

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane