Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Novi Sad

Novi Sad

Poslovođa farmaceutske mafije u Vojvodini finansira Nenada Čanka i njegovu stranku

 

Učitelj farmacije

 

Lažni profesor, a zapravo diplomirani učitelj, izvesni Rade Basta, jedan je od glavnih donatora Lige socijaldemokrata Vojvodine, za čiji račun nesmetano pljačka ne samo širom Vojvodine već i u Beogradu. Sad je jasan odgovor i na omiljeno Čankovo pitanje: "Di su naši novci?" Eto ih u sefovima i na računima njegove stranke

 

Arpad Nađ

 

Javnosti do sada potpuno nepoznati Rade Basta, tipičan je predstavnik nove generacije srpskih "političkih tajkuna". U zvaničnoj prezentaciji Skupštine grada Novog Sada, gde je Basta odbornik, u biografiji piše da je profesor, mada ne stoji čega, dok jedino što o njegovom obrazovanju može da se sazna jeste da je završio učiteljsku školu.

Basta je nekada bio i poslanik stranke Nova Srbija, ali je napustio poslanički klub oko DSS-a i pridružio se onom okupljenom oko SPO-a. Zatim je napustio i Novu Srbiju i pridružio se stranci Jedinstvena Srbija Dragana Markovića Palme, gde je napredovao do poverenika za Vojvodinu. Danas se poslovno najviše vezuje za Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pod vođstvom Nenada Čanka.

Ovaj očigledno višestruki povratnik, nekadašnji je državni reprezentativac u džudou i kik-boksu, koji se, kako priznaje, u politiku upustio prošle godine jer "...više nije mogao da posmatra sav taj bezobrazluk oko sebe, a pošto drugu zemlju nema odlučio je da pokuša da nešto promeni..." zaboravljajući uzgred da u svojim javnim nastupima kaže kako je, u stvari, najviše promenio stanje na svom bankovnom računu.

Za sada je poznato da je osnovao dva privatna preduzeća. Jedno je Moskva-Invest d.o.o. iz Novog Sada za koje ne postoje zvanični finansijski podaci o poslovanju u 2010. i 2011. godini na zvaničnom sajtu Agencije za privredne registre (APR).

Možda će neko iz APR-a umeti da objasni šta se krije u izveštajima za poslednje dve godine i zbog čega oni nisu javno dostupni. Iz podataka za 2008. i 2009. godinu vidi se da je Moskva-Invest imala samo jednog zaposlenog i beznačajno mali promet.

Drugo preduzeće, zbog koga je Basta dospeo u žižu javnosti, jeste Delta Farm d.o.o, takođe sa sedištem u Novom Sadu. Nekadašnja direktorka Apoteka Zrenjanin, Edit Hodi Fuks, još je početkom februara ove godine teško optužila potpredsednika LSV-a i predsednika skupštine grada Zrenjanina Aleksandra Martona da ju je prisiljavao da lekove nabavlja isključivo od Delta farma:   

"...Bila sam izložena pritisku da sarađujem sa preduzećem Delta Farm, pod uslovima koji su nepovoljni po Apoteku Zrenjanin. Na moj komentar da se radi o kriminalu, Marton mi je odgovorio da mu je dokument i takav zahtev prosledio Bojan Kostreš, po nalogu predsednika stranke...", javno je tada tvrdila gospođa Fuks.       

Ove njene navode potvrdili su i drugi direktori apotekarskih ustanova iz Vojvodine, a najveću pljačku  Basta je izveo preko Apoteka Novi Sad, za čijeg direktora je lobirao i glasao kao gradski odbornik! Od tada sve apoteke Novog Sada moraju da se snabdevaju preko Bastinog preduzeća.

Zato uopšte ne čudi da je Delta Farm, osnovana sa samo 500 evra osnovnog kapitala, odmah po osnivanju ostvario obrt od 309 miliona dinara i čistu dobit od 62 miliona dinara. Već sledeće 2010. godine Delta Farm ostvaruje dobit od 1.746.749.000 dinara i čist prihod od preko 168 miliona dinara i sve to sa samo 11 zaposlenih! Ispada da ovakav poslovni uspon nije imao ni Bil Gejts...

LSV je posle javnog nastupa gospođe Fuks izjavio kako sve njene navode treba da provere nadležne državne institucije, čiji je rad zatim zdušno bojkotovan. Tako je po ovom pitanju sazvan anketni odbor skupštine Zrenjanina čiji je radu blokiran do daljeg zbog nedostatka kvoruma, jer sednicama ne žele da prisustvuju odbornici Čankovih ligaša. Maja Sedlarević iz LSV-a je samo lakonski prokomentarisala da je "...sve to stvar policije".

Pošto je pukla bruka sa Delta Farmom Basta je odlučio da "proda" ovo preduzeće iz čijih se prihoda finansirao LSV, a moguće i JS. U kolikoj panici je postupao, vidi se i iz toga što je prvi zahtev za promenu vlasnika, podnet 9. marta od strane Đure Čepića, nadležni službenik u APR-u odbacio, jer je dokumentacija bila nekompletna.

Deset dana kasnije, Đura Čepić je uspeo da kompletira celu dokumentaciju, pa je tako, rešenjem APR-a od 21. marta, kao novi vlasnik Delta Farma upisano kiparsko preduzeće Herilika Limited. I pored toga, Rade Basta je do kraja meseca figurirao kao jedini direktor Delta Farma kada ga je 30. marta zamenila Maja Popović.

Naravno, ovo nije kraj Bastinim marifetlucima... On je istovremeno i predsednik Odbora poverilaca beogradskog Srboleka, koji je u stečaj oterao više nego kontroverzni biznismen Jovica Stefanović Nini. Ovde se Basta svojski trudi da iskoristi svoju moć i da preduzeće samom sebi proda za manje od pet miliona evra, iako samo nekretnine Srboleka vrede bar pet puta više! Tu mu račun trenutno kvari preduzeće Nelt, čiji vlasnici imaju punu podršku Demokratske stranke. Kako i ne bi kad je ovde reč o jednom od njihovih najvećih donatora. Traje odmeravanje snaga: biće zanimljivo videti ko je u ovom slučaju jači: LSV ili DS?

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane