https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Lopovi

Lopovi

Kako građane Beograda i Srbije dugoročni i sistematski pljačkaju EPS i EDB

 

Da pozeleniš i poplaviš koliko je crveno

 

Neopisiva masovnu pljačka putem specijalnog banditskog softvera kojim se obilato koristi "Elektrodistribucija Beograd" istražio Tabloidov stručni izvor koji se pozabavio njegovom suštinom -  tarifnim sistemom.

 

Piše: Insajder - 8

 

Važećim tarifnim sistemom za obračun električne energije utvrđene su, između ostalog, i takozvane zone potrošnje, i to: "zelena" do 350 kilovat sati, "plava" od 351 kilovat sati do 1.600 kilovat časti i "crvena" preko 1.600 kilovat sati, uz period očitavanja od mesec dana, a najduže tri meseca, pri čemu treba istaći da ustanovljenje pomenutih zona podrazumeva i pretpostavlja kontinuitet potrošnje kroz navedene zone, što opet znači da prelazak iz "zelene" zone u "plavu" svakako podrazumeva prvo utrošak svih 350 kilovat sati "zelenih", kao i utrošak svih 1.250 kilovat sati iz "plave" zone, pri prelasku u "crvenu" zonu jednom u obračunskom periodu.

U vezi sa tim, ozloglašeni monopolista, gori i od samih dahija, u "objašnjenju otpozadi" bestidno nas laže da "nismo ostećeni ako je između dva očitavanja prošlo manje od 30 dana...", pri čemu ne obrazlaže zašto bi uopšte i dolazilo do odstupanja od redovnog mesečnog očitavanja, sem da bi nas bestidno pljačkali!

Inače, kada je reč o pljačkama i monopolistima, poznato je da je reč o privrednim subjektima sumnjivih moralnih kvaliteta, što se vidi i iz priloženih odluka Suda časti pri Privrednoj komori Beograda (S.br.28/02 i S.br23/04.), pri čemu se u ovoj zadnjoj JP "Elektrodistribucija - Beograd" (EDB) "...Oglašava krivim što je: Prilikom obračuna za utrošenu el. energiju kršilo odredbe čl. 15. i 18. Odluke o tarifnom sistemu za prodaju el. energije i čl. 18. Odluke o opštim uslovima za isporuku el. energije, utoliko što kao obračunski period nisu uzeli u obzir period od 30 dana, već taj period neovlašćeno skraćuju, odnosno produžavaju i time nanose štetu potrošačima, a najviše onima obuhvaćenim "zelenom zonom", a koja podrazumeva mesečnu potrošnju od 600 kilovat-časova, za šta mu je Sud izrekao meru pisane opomene, budući da je okrivljeni već jednom osuđivan od ovog suda nalazeći da će se sa ovakvom vrstom i merom društvene discipline postići svrha kažnjavanja".

 Kada se pominju imena monopolista JP "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i PD "Elektrodistribucija - Beograd" (EDB) - "majka" i "ćerka" firme, narod ih najpre vezuje samo za jednu od mnogih pljački, "pljačku veka u Kolubari", pri čemu se ispušta iz vida bitna činjenica da su se "oni pljačkali sami između sebe", dočim je u ovom slučaju reč o pljački nad pljačkama, gde su potrošači pljačkani u kontinuitetu, već čitavu deceniju i više, od okorelih kriminalaca!

 Da bi mogla da sprovodi pljačku, EDB je na mala vrata i na svoju ruku, mimo važećeg Tarifnog sistema, uvela u igru nekakva svoja nova ograničenja putem potpuno nepojmivih pojmova u vidu "prosečno dozvoljenih zelenih, plavih i ukupno dozvoljenih kilovat-sati na dnevnom nivou" (?!) i to: "ukupno dnevno": 1600/30 = 53,333 kilovat sati; "zelena dnevno" : 350/30 = 11,666 kilovat sati; "plava dnevno": 1250/30 = 41,666 kilovat sati,  što nas praktično vraća u doba tačkica i bonova za šećer, ulje, brašno, dok EDB sebe stavlja u položaj vrhovnog arbitra koji će da nam udeljuje kao milostinju koliko možemo "dnevno da trošimo 'zelenih' i 'plavih' kilovat-sati", što su preispoljne budalaštine, idiotluci i pre svega silovanje zdravog razuma, jer su zasnovane na suludoj fikciji da potrošač istovremeno fizički dnevno može da troši sve zajedno, i "zelene" i "plave" kilovat-sate?!

U jednom konkretnom primeru radi se o skraćivanju perioda na 25 dana (15.01.2011.- Rn.01/2011.), kao prvog i najvažnijeg koraka u realizaciji pljačke. U navedenom periodu potrošač je utrošio ukupno 1455 kilovat sati i očigledno je da nije ušao u "crvenu zonu", te se time nisu ni stekli uslovi za primenu cena iz "crvene"zone!

Ali, iako je jasno kao dan da je potrošač prvih 350 "zelenih" kilovat-sati potrošio sigurno u prvoj polovini perioda očitavanja (skraćenog ili ne!), EDB mu na osnovu zločinačkog softvera (kojim niste oštećeni) priznaje samo nekakvih 25*x11,666= 292 "zelenih" kilovat-sati! Da li je to uopšte moguće?! Kao da je potrošač "zelene" kilovat-sate trošio svih 25 dana skraćenog obračunskog perioda, i kojim i kakvim brojilima je "registrovana ova potrošnja"? Po istom "receptu" potrošaču se sada odobrava samo nekakvih 25* x 41,666=1042 "plavih" kilovat-sati! I sve ovo, uprkos nespornoj činjenici da je nesrećni potrošač, zaključno sa dvadeset i petim danom stvarno potrošio 1.105 kilovat sati, što znači da je opet pokraden, ali sada za 63 "plava" kilovat-sata?!

Sledi neverovatan i spektakularan rasplet ove rašomonijade u režiji EDB monopoliste, koji će pokradene "zelene" i "plave" kilovat-sate, u vidu nekakvog "virtuelnog viška", "svezajedno" prebaciti u "crveno": 58 kilovat sati "zelenih"+63 kilovat sati "plavih" = 121kilovat sati "crvenih"!

Gledajući ovaj zbir, koji je moguć samo u ovoj i ovakvoj Srbiji, treba se upitati: kakvim li su to, magičnim brojilima, već "izmereni zeleni" i već "izmereni plavi" kilovat-sati odjednom sada izmereni kao "crveni"!

Možda je ovo tajni srpski odgovor na svetsku krizu u vidu "novog trobojnog" (zeleno+plavo=crveno) srpskog električnog brojila?

Tako je potrošač u potaji, iznenada i otpozadi, uguran u "crvenu" zonu, a sve po zamisli zločinačkog uma i realizovano zaista zločinačkim softverom!

Bez ikakvog je značaja po potrošača materijalna i nesporna činjenica da je ukupno potrošio samo 1.455 kilovat sati, čitavih 146 kilovat sati manje od zastrašujućih "crvenih 1.601 kilovat sat", jer monopolista u rukama ima i moćan argument, makaze, pa računa kako mu se hoće i kako mu se može, te periode očitavanja skraćuje i produžava "prema tekućim potrebama", da potrošač ni slučajno nikako ne zna kada će i koliko će biti "skraćen" ili "produžen", te kao takav predstavlja idealnu lovinu za odstrel.

 

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane