https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Vojska

Vojska

Laži, šverc, šminkanje vojne parade, izmišljeni poslovi sa Kuvajtom i Pakistanom...

 

Koga je sve farbao ministar odbrane?

 

Nemerljiva je količina opljačkanih, uništenih i preprodatih vojnih resursa, od kojih država Srbija nije dobila nijedan dolar ili evro, a sve zahvaljujući "demokratskom preporodu" vojno-industrijskog kompleksa koji je danas ili sasvim uništen, ili je prekomponovan da bude u službi najprljavijih ratova širom sveta koje NATO pakt vodi do poslednjeg sirotog Latinoamerikanca ili Balkanca, svejedno. Takođe, nepojmljiva je količina gluposti koju je izgovorio dosadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji se, osim glupošću, odlikuje i pripadajućom drskošću. Samo takav čovek, koji je došao u vrh srpske vlasti direktno sa ulice, nedovoljno i površno školovan, bez ikakvih prethodnih iskustava u poslu koji mu je dodeljen, mogao je svih ovih godina da od vojne opreme i naoružanja napravi kokošarski biznis, od koga su bili "dobri" on, njegova stranka, njegovi kumovi i njegovi mračni "poslovni partneri". Od tih poslova nije bilo dobro državi Srbiji, nego joj je bilo sve teže, pa je danas potpuno ispravno reći da je ova država najobičnija NATO kolonija u koju su je pretvorili upravo takav ministar odbrane, podređen jedino svome političkom i poslovnom preduzimaču Borisu Tadiću

 

Piše: pukovnik Milan Jovanović

 

Umesto da se pozabavi ustavnom obavezom Vojske Srbije, odlazeći ministar odbrane Dragan Šutanovac očigledno iz nekih izvora dobija niz dezinformacija vezanih za operativnu spremnost Vojske Srbije i zatim takve informacije šalje u javnost. Ili zna o čemu se radi, pa ipak svesno obmanjuje. Nažalost, srpska vojska nestala je za vreme mandata odlazećeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, i to je žalosna istina.

Tri aviona Mig-29, četiri transportna helikoptera, nekoliko desetina tenkova M-84, top-haubica "Nora", raketni bacač "Oganj" itd. Da li Vojska Srbije može da odgovori na bezbednosne izazove sa ovakvim sredstvima odbrane, koji su uz to i veoma zastareli? Tim sredstvima Vojska Srbije mogla bi uspešno da se nosi sa malo većim lovačkim društvom, raspoređenim na teritoriji veličine Mačve, ali ne i na teritoriji celokupne zemlje.

Vojske "nekada" i "sada" ne mogu da se upoređuju, ali ono što uliva "optimizam" jeste činjenica da je i ova minimizirana vojska, bez duše i organizacijskih sposobnosti, uz klovnovske kadrove, sposobna da improvizuje operativnu spremnost (ranije je to bila borbena gotovost). Pod pritiskom velikih sila kojima je smetala vojska, poput one koja je u paradnoj koloni, a ne razbijena izašla sa KiM, ukupni vojni potencijali su drastično smanjeni, i umesto da predstavljaju jedno odlično i zdravo jezgro za brzu transformaciju i prerastanje u vojnog džina, oni su postali cirkusanti i po "operativnoj spremnosti" uveliko služe za uveseljavanje po vašarištima diljem Srbije. Ni ekonomska situacija u kojoj se nalazimo ne može uticati na uverenje da se radi o "regionalnom lideru".

Cirkuska predstava - neki kažu vojna parada - održana 23. 04. 2012. godine u Leskovcu, drastičan je primer nemilosrdnog arčenja para poreskih obveznika, zloupotrebe funkcije radi jačanja kulta ličnosti, tj. vođenje političke kampanje o državnom trošku. Žrtvovano je nešto više od dve hiljade glasova za pridobijanje glasova u lokalu. Zna se da siromašni krajevi daju najviše pripadnika vojske, posebno na jugu Srbije.

Na niske grane je spala naša vojska! Nedavno, prilikom proslave Dana Vojske u Leskovcu, nisu znali ni za obavezu da raport predaju Slavici Đukić-Dejanović, koja je po Ustavu u tom trenutku bila v.d. predsednika Srbije. Bruka je izbila i zbog toga što niko nije pozdravio strane vojne predstavnike. Sramno i skandalozno!

 Sramota je i to što su učesnici takozvane parade bili obučeni u kineske uniforme na kojima su u fabrici "Jumko" prišivene oznake, odnosno obeležja Vojske Srbije! Da je kojim slučajem toga dana temperatura u Leskovcu bila iznad prosečne temperature u to doba, defile učesnika parade bio bi završen sa isplaženim jezicima do pupka... Sramno je bilo i to što su od "impozantnog" broja vazduhoplova, gotovo polovina (tri helikoptera) morala prinudno da se spuste na periferiju Leskovca! Sve je bilo ofarbano i lakirano, na potpuno nepripremljenoj podlozi, da bi izgledalo kao novo.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković, shvativši valjda da je Šutanovac dozlogrdio Leskovčanima sa "filmskim kulisama" koje je danima pripremao (kako bi se sebi, u svom narcisoidnom ogledalu, dopao), zahvalio je Leskovčanima na strpljenju koje su pokazali tokom višednevnih priprema pripadnika vojske za tu manifestaciju, kao i na "srdačnom gostoprimstvu i dobrom dočeku svih pripadnika Vojske Srbije".

Ali, uprkos jeftinoj lakirovki, sve je to koštalo previše. Tokom parade, naišli su i oni beli (UN) kamioni (ispod belila se nazirala kaki-boja, valja od korozije!). U okviru vežbe "Jablanica 2012" više od dva meseca se pripremalo više od 2.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, da bi za okupljene građane uz prikaz takozvanih "operativnih sposobnosti" i atraktivnog programa bila demonstrirana moć odlazećeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. Pa zato dva meseca nemaju da isplate ljudima dnevnice... Koga i dokle više lažu?!

 Bruka je, kako reče jedan od učesnika defilea, "...da mi u vojsci više ne znamo ni kako se zovemo, ni koji nam je grb, ni ko nam je komandant, ni šta treba da radimo, jesmo li vojno neutralni ili nismo, hoćemo li u NATO ili ne, moraju li srpski mladići da služe vojsku ili ne, sa koliko godina staža oficir ide u penziju... Toliko o našoj informisanosti, profesionalizaciji i reformama koje su nad nama provedene...

Bruka je i to što su uništili strojevi korak! Valjda da im ne bi spali šlemovi sa glave (koliko su se tresli) ili pak da se ne muče mnogo pa hodaju kao neka škola na ekskurziji, ili su ovo preuzeli od Legije stranaca! Nekad se osećala čvrstina i imali smo najlepši strojevi korak, mada je dosta težak, ali jasan, vojnički. Ko poznaje strojeva pravila u vojsci, mora da je bio zgranut kad su nesrećni vojnici okrenuli glavu na pogrešnu stranu prilikom naleta vazduhoplovne "elite"!

Ali, sve ovo i još mnogo toga nije zasmetalo odlazećem ministru vojnom da u Čačku, ispred fabrike namenske proizvodnje, doslovno kaže sledeće:  "...Ovaj zavod je jedan od važnih resursa naše odbrane, ne samo zbog pružanja usluga Vojsci Srbije nego i zbog mogućnosti da svoje kapacitete i stručno znanje iskoristi za pružanje usluga armijama drugih zemalja. Uskoro je na vidiku Ugovor sa Kuvajtom o remontu tenkova!"

 Naravno, ovo je smešno zvučalo svakome ko je prošao nadvožnjakom kroz Čačak i uverio se da posle NATO bombardovanja od ovog zavoda nije ostalo bukvalno ništa sem gomile šuta... Pa to sa Kuvajćanima se ponavlja poslednjih deset godina i još uvek ništa (kao u humorističkoj seriji gde pregovaraju Šojić i Pantić sa "Singapurćanima"!). No, još jedan bolji posao od toga, sa Pakistanom, takođe nikada nije zaključen, ali to ministar nije smeo ni da pomene. Naravno, priča o remontu kuvajtskih tenkova je čista laž! Naime, posao su dobili Turci i njihova firma "ASELSAN", i to da remnotuju tenk M-84 ("Vihor"), koji je bio jedan od najboljih vojnih projekata nekadašnje SFRJ (i tu je Kuvajt zakinut, jer im zbog raspada Jugoslavije nikada nije isporučeno oko 50 takvih tenkova!).

Ovo nije jedina laž i glupost koju je odlazeći ministar odbrane Dragan Šutanovac izgovorio u svojoj gubitničkoj kampanji u Užicu, Valjevu, Priboju, Trsteniku, Boru, Pančevu, Batočini, Smederevu, Boru ili na Bežanijskoj kosi kada je izvršio dodelu ključeva za 77 stanova kojima duže od dve godine nije rešeno pitanje grejanja (ispucala kompletno instalacija za grejanje zbog mrazeva), jer je najveću glupost napravio kada je u svojoj bolesnoj ambiciji ubiranja političkog poena, bilo gde i na bilo kom mestu, primio takozvanog mladog naučnika Stefana Vlajkovića, 19.03. 2012. godine, na razgovor o pomoći koju Ministarstvo odbrane može da pruži inicijativi da Srbija postane deo projekta u okviru koga je planirana konstrukcija 50 malih satelita! Reč je bila o podršci "naučnikove" ideje da se Srbija i na ovaj način poveže sa evropskim fondom F P7. "Naučnik" je ponudio naučno-tehničke kapacitete Ministarstva odbrane na raspolaganje, a zauzvrat tražio angažman Vojno-tehničkog instituta na projektu!                                                                                                                          Ali, ubrzo je vest o sastanku ministra odbrane sa mladim srpskim naučnikom Stefanom Vlajkovićem, koji planira da u saradnji sa NASA napravi u Srbiji satelit i lansira ga u svemir, dobila holivudski obrt! Naime, Fizički fakultet iz Beograda na kojem je ovaj mladić nekada studirao, otkrio je da je Vlajković falsifikovanjem dokumenata sa fakulteta, od državnog Fonda za mlade talente uzeo 700.000 dinara, a zatim, najverovatnije na isti način, upisao doktorske studije na Tehničkom univerzitetu u Cirihu (ETN), gde je i počeo da prikuplja novac za svoj navodni projekat. Srećom i po njega i po Ministarstvo odbrane, ubrzo je uhapšen, inače bi mu ministar vojni, kao osvedočeni megaloman i neznalica, dao na raspolaganje najosetljivije vojne resurse.

Jedna od "epohalnih" gluposti Dragana Šutanovca, od koje bi se u svakoj ozbiljoj državi postideli, bila je njegova hitra izjava medijima, a povodom "osvajanja Belgije i Evropske unije":

"...Upravo sam obavestio ambasadora Belgije da je njegova zemlja jedan od najvažnijih kupaca naše odbrambene industrije, da 'Prvi partizan' iz Užica sa njom ima stratešku saradnju i da tamo izvozi robu po najvišim standardima, a to je važno reći jer, kada izvozite u jednu zemlju Evropske unije, vi dobijate praktičnu potvrdu da ste u onom standardu koji zadovoljava sve potrebne preduslove u svetu!"

Naravno, odgovarajući ataše iz pristojnosti se ovome nije nasmejao, ali jeste ambasador, koji je prethodno sve o poslovima "Prvog partizana" u Belgiji već odavno znao, kao što se i podrazumeva u sređenim diplomatijama i pripadajućim službama. Smejali su se i drugi službenici ambasade, i imali su čemu: retki su takvi ministri u svetu koji ništa ne znaju o protoku diplomatskih i obaveštajnih informacija, koji veruju da su upravo saopštili vest godine.

No, nije to Šutanovca sputalo da i dalje užasno lupeta, nego se raspričao i o tome kako je Ministarstvo odbrane "izuzetno pomoglo" razvoju valjevskog "Krušika", a posebno projektom "Bumbar" (u Valjevu su se odmah našalili pa rekoše kako je od demokrata i za očekivati da finansiraju razne bumbare i bogatune!). Danas se u svetu pominju kapaciteti "Krušika", uzviknuo je odlazeći ministar, kao da je "Krušik" svetska velesila! Eto, reče on, za razliku od štrajkova glađu od pre par godina zbog plata, a ulaskom naše zemlje u Evropsku odbrambenu agenciju, ova valjevska fabrika će se vratiti na zdrave grane!

Istina je sledeća: projekat "Bumbar" započet je još davne 1994. godine, i tako unedogled... No, imao je on i projekat "Lasta"! Leteće na jug, u pravcu "Zabele"!

Šta krije tužilac za organizovani kriminal?

 

 

 

Šutanovac prvi odlazi u zatvor

 

Pre skoro dve godine zamenik tužioca za organizovani kriminal Jovan Jovanović naložio je Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) da sprovede predistražne radnje radi utvrđivanja da li organizovana kriminalna grupa pljačka Ministarstvo odbrane Srbije, Vojsku Srbije i javno preduzeće "Jugoimport SDPR".

U nalogu tužioca, koji je više puta dopunjavan, službenicima BIA data su precizna uputstva koju dokumentaciju da izuzmu iz arhiva pomenutih ustanova. U istrazi koja je trajala nekoliko meseci, ispitano je oko sto građana, čije izjave su uzete za zapisnik, a krug indicija i dokaza zatvoren je tako da se očekivalo da će tužilac staviti i formalni zahtev sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu, radi određivanja pritvora ministru odbrane Draganu Šutanovcu, kao organizatoru zločinačke grupe, u čijem sastavu je i njegov pomoćnik i kum Ilija Pilipović, kao i direktor "Jugoimporta SDPR" Stevan Nikčević, a grupa ima još oko dvadeset aktivnih članova. Udruženi u ovu zločinačku organizaciju, Šutanovac i njegova mafija opelješili su imovinu Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za nekoliko milijardi evra!

Istragu protiv ministra Šutanovca sprovodile su i strane obaveštajne službe, prateći njegovu aktivnost u švercu oružja i municije.

Beskrupuloznost ove organizovane kriminalne grupe zaprepastila je i međunarodnu zajednicu, koja je više puta zahtevala od bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića - koji je i sam, kao ministar odbrane, opljačkao dobar deo novca - da Šutanovca i družinu izvede na sud.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević sprečavao je svog zamenika Jovana Jovanovića da preuzme krivično gonjenje, pravdajući se nalogom sa ''najvišeg mesta''.

Ime Dragana Šutanovca nalazi se na spisku osoba sa nesaniranim krivičnim dosijeima, koji je sačinjen na osnovu praćenja od stranih obaveštajnih službi i dostavljen predsedniku Srbije prilikom prošlogodišnje posete državne kancelarke Angele Merkel.

Odmah po konstituisanju Narodne skupštine Srbije, očekuje se da će na prvoj sednici biti smenjen tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević, što će omogućiti da i on bude uhapšen, a da se svi krivični dosijei proslede sudijama za prethodni postupak, radi određivanja pritvora i brzog sudskog procesuiranja.

Samo od Šutanovčeve mafijaške grupe, očekuje se, biće oduzeto više od milijarde evra, koju je ova grupa stavila na svoje račune rasprodajom vojne imovine, naoružanja i municije, kao i korupcijom.

Doskorašnji ministar odbrane Šutanovac će verovatno biti prvi član Tadićeve mafije koji će biti uhapšen. Potom će uslediti masovna hapšenja ove opasne mafije koja je opelješila Srbiju.

 

Veseli Turci na tužnom terenu

"Konverzija" aerodroma "Morava" kod Kraljeva, sa zgradom kontrole leta, koštala je 25 miliona evra. U njegovoj "konverziji" (sa vojnog na civilni, prim. red.), iz svojih strateških razloga učestvovala je država Turska, kojoj je to u skladu sa intenzivnim aktivnostima ekonomskog, kulturnog (pa i vojnog) povratka na ovaj deo Balkana. Zvanično, u obnovi tog aerodroma finansijski su učestvovali i Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Ministarstvo spoljnih poslova, Agencija za kontrolu leta Srbije i Aerodrom "Beograd".

Takođe zvanično, aerodrom "Morava" je vlasništvo Ministarstva odbrane i Republike Srbije. Ali, nezvanično, ona toga više nije gospodar otkako je tu potrošen i kapital države Turske. Uz malo diplomatskih veština, Turci su pomogli da ovo "partnerstvo" bude drugačije predstavljeno. Naime, ambasador Republike Turske u Srbiji, na svečanosti povodom "konverzije" aerodroma "Morava", izjavio je da je taj projekat simbol prijateljstva Srbije i Turske i da će stanovništvu južnog dela Srbije (Bošnjacima u Sandžaku) biti znatno olakšano putovanje u zemlje sveta. Što bi išli za Beograd, ionako ga dobar deo toga naroda i ne priznaje za svoju prestonicu...

"...Uveren sam da će se ovaj projekat nastaviti i da će u narednom periodu biti mnogo više turskih investicija u Srbiji...", radosno je dodao ambasador Ali Riza Čolak... No, kad su u pitanju Ministarstvo odbrane Srbije i skandalozni "projekti" odlazećeg ministra, treba reći da je sve ispalo vrlo tužno.

 

Nije na sebi štedeo, nego na drugima

Nikada za mandata Dragana Šutanovca nije saopšteno koliko je koštao svaki njegov ministarski odlazak u unutrašnjost, sa svitom pratilaca, mada je poznato da je u njegovoj pratnji redovno bilo najmanje deset automobila sa obezbeđenjem, i da ih je nemilice eksploatisao, uprkos merama štednje o kojima je znao da drži čitava predavanja. 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane