https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Skeptička jama

Skeptička jama

Jelisejska palata

Piše: Olga Stojanović

To da mi nismo Francuzi, već Srbi - alkoholičari, u jednom džinglu je distingvirao poznati pozadinski advokat Srđa Popović, čiji je najpreminuliji branjenik Andrija Artuković. Drugo je to, kaže Srđa, kad Francuz popije čašu vina uz ručak, a mi smo Srbi alkoholičari i mi ne smemo da pijemo! Naravno da je ovo bila globalna metafora vezana, za šta, no za politički život ?!

Način na koji je Francuz Sarkozi, u pratnji supruge Karle Bruni, manekenke koja u svom neseseru nosi i krilca mada nije anđeo-napustio Jelisejsku palatu, za svaku je pohvalu sa stanovišta analitičara protokolarnog dostojanstva. Šta je čučalo u velikoj duši bivšeg omanjeg predsednika velike Francuske, neka procene psiholozi podignuti za rang više od srpskog prihologa Borisa Tadića ili srpske psihijatrijske radnice Slavice Đukić ! Možda samrtnost Sarkozijevog koraka može da proceni i patolog Zoran Stanković, no u tom je činu bilo otmenosti koliko je ista sadržana i u nekadašnjem aktu giljotiniranja ove kolevke evropejstva.

Tako se napušta adresa, a ne, kao u Srbiji, uz prisustvo policije, opštinara, poreznika i vatrogasaca. Jer vatrogasci imaju dvojni zadatak: u Srbiji se, osim protiv piromanije bore i sa mitomanijom! Dok ispisujem ove redove još uvek ne znam kako će se odvijati srpske seobe, jedino sam sigurna u onu pod Arsenijem Čarnojevićem jer gledam u sliku moje babe.

 Kvazi - otmenost koja je uzela nešto malo maha na srpskoj političkoj estradi, naročito očitovana u tzv. duelu čiji će rezultat, pretpostavljam, kad ovaj zapis bude objavljen, biti poznat čitaocima - upravo je ona lažna i umerena čaša vina sa početka teksta, jer Srbi piju na flaše, a praznima se gađaju u glave. Zato je srpska evropejska otmenost samo sisa na peletu. Prosto je dirljivo koliko je Palma njihao granama, da bi najzad odlučio, mada predhodno i lagao, da ne seče granu na kojoj sedi...

Šta nam vredi što smo svi skupa, u prevodu, na gomilu, orijentisani svetosavski, kad nismo jelisejski...Ispada da je majušni gubitnik Sarkozi rastom nadmašio obojicu srpskih visočijih predsedničkih kandidata. Tako da nam predstoje ne samo seobe već i dugotrajne teskobe. Završićemo kao država u dvoiposobnom komfornom. Pogled u brdo. Biće ovo i dugotrajnija i veća teskoba no u srpskim kaznionicama, kada se budemo konačno obračunali sa beskonačnim kriminalom.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane