https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Krici i odjeci

Krici i odjeci

Valjevo: Kako je grupa dobrotvora, Srba iz Kanade, u sred zaviaja, oerupana uz boju pomo

 

Pop koji je pokrao i svoje stado

 

Svetenik Stojadin Pavlovi je prvo oteran sa mesta sekretara za izgradnju nove crkve u Valjevu, jer je prisvajao novac za sebe, onda su ga vernici najurili iz parohije u selu Pauni kod Valjeva, jer je i tamo uzimao za sebe od para za obnovu crkve, na kraju su ga i sa Divibara oterali vernici kojima je dojadio svojim kraama i drugim mahinacijama pomou kojih se enormno obogatio. Na kraju se smirio na mestu direktora Patrijarijske upravne kancelarije u Beogradu

 

 

Svetenik Stojadin Pavlovi na Divibare stie autobusom i samo sa kandilom u ruci. Odatle je otiao kao jedan od najbogatijih ljudi iz tog kraja. U parohiji zatie zapoetu crkvu, te je tako mogao da nastavi svoj raniji obiaj potkradanja preko neimarstva. Registruje Crkvenu optinu Divibare, gde sebe postavlja za predsednika, glumicu Vesnu ipi za sekretara (ubrzo naputa tu funkciju), a za predsednika Upravnog odbora sadanju predsednicu suda Ljiljanu Kari. Pomou vernika i manipulacija postaje i predsednik mesne zajednice Divibare, iako je to protivno crkvenom kanonu. Posle e sa te funkcije da izdejstvuje da mu mesna zajednica asfaltira parking od 1.000 kvadratnih metara.

Stojadin sebe postavlja i na elo udruenja graana za pokretanje revije Beli narcis i lista Beli narcis, gde je i glavni urednik. Iako je list izaao samo jednom svetenik Pavlovi je za pokretanje oba glasila dobio ukupno 2,5 miliona dinara bespovratne pomoi. Novac je netragom nestao, a protiv svetenika je pokrenuta krivina istraga koja ni do danas nije okonana.

Kada je od vernih Srba iz Kanade stigla pozamana donacija Stojadin osniva komisiju u kojoj je on bio predsednik, pekar Milan Jovanovi i slubenica turistike agencije Valjevo Ljiljana Mari lanovi. Komisija se sastala samo jednom, a novac je potroen za izgradnju turistiko-ugostiteljskog objekta Markovih konaka, nazvanog tako po svetenikovom sinu Marku, vlasniku objekta.

U meuvremenu je svetenik Pavlovi zavrio zapoetu crkvu, pa pored nje zida parohijski dom koji je etiri puta vei od crkve i u kome borave plateno sposobni turisti. Markovi konaci su duplo vei od parohijskog doma, pa vi vidite na ta odlaze pare vernika.

Za potrebe revije Beli narcis mesna zajednica daje 10 kubnih metara drvne grae za binu na kojoj su nastupili Miki Jevremovi i erka Jelena, grupe Neverne bebe i Divlji kesten i drugi. Kada je sve zavreno graa bine je otila na izgradnju Markovih konaka.

Od Ministarstva turizma i trgovine, a na osnovu lane dokumentacije, Stojadin Pavlovi dobija 220.000 evra kredita. Novac je preusmeren na njegovu enu, popadiju Branku Pavlovi. Dobijanje para je omoguio tadanji pomonik Bojana Dimitrijevia, Rade Pirgi. Rade je u meuvremenu zbog ovakvih dodela kredita pravnosnano osuen i sada kao robija radi na uvanju odmaralita KP Zavoda Valjevo na Divibarama, a boravi u objektu koji je 20 metara udaljen od Markovih konaka.

Jedna dobrotvorka iz Petrovaradina je parohiji zavetala svoju kuu na Divibarama, koju je Stojadin prvo izdavao za 100 evra meseno, da bi posle dao otkaz stanarima i tu smestio radnike koji su zidali "Markove konake"

Popadija, inae, ima i privatnu firmu Narcis cvet preko koje prodaje sve i svata, ali u okviru crkve. Razlog za ovo je to je crkva osloboena plaanja PDV-a.

Zajedno sa direktorom katastra u Valjevu Zoranom Matiem, svetenik Stojadin za smeno male pare od seljaka otkupljuje negraevinsko zemljite na Divibarama. Posle toga uz pomo naelnice odeljenja za urbanizam i graevinarstvo Vesnom Mirkovi pretvaraju zemljite u graevinsko i prodaju ga po viestruko uveanim cenama (u jednom trenutku su za ar dobijali i 5.000 evra). Na kraju je Vesna najurena sa mesta naelnice, ali se nije ilo dalje u istrazi ove mahinacije.

Stojadin je dipom koji je ilegalno prisvojio zgazio jednog peaka. Posle toga se pojavljuje pravi vlasnik vozila koji je radio u preduzeu Vujui, pa je Stojadinov zatitnik episkop Lavrentije morao da urgira kod vlasnika pomenutog preduzea, Vidoja Vujia, da se sve mirno zavri.

U meuvremenu smo mi, potpisnici, uspeli da se reimo svetenika Stojadina, da ga smenimo sa mesta predsednika MZ-a i udruenja graana i da ga oteramo sa mesta paroha na Divibarama, tako da vie ne pie za lokalne novine Napred, niti ima vie svoju emisiji na lokalnoj televiziji.

Sada se njegovim sluajem bavi crkvena optina Valjevo. Stojadin je na odlasku predao zavrni raun za sve izvedene radove na Divibarama, u kome se sve slae do u paru. U meuvremenu su se pojavili izvoai radova koji tvrde da im nikada ni dinar nije plaen, a u parohijskoj dokumentaciji nema ni jednog ugovora niti priznanice bilo kog izvoaa radova.

 

Slede potpisi pedeset ogorenih itelja i vikendaa sa Divibara

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane