https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Poarevac

Poarevac

Raspad "porodine zajednice" u najveem zatvoru na Balkanu

Sve se deli u Zabeli

 

U KPZ Zabeli "poslednjih dana" vlada atmosfera kao uoi raspada kune zajednice, kada se grabi sve to moe i kada vie ne vai ni jedno pravilo morala, etike ili zakona. Sve je dozvoljeno, ak i poeljno, ne bi li se namakla jo koja para pre odlaska sa poloaja i smetaja u eliju

 

Milan Malenovi

 

Poslednji film koji je slavni italijanski reiser Pjer Paolo Pazolini snimio pre svog ubistva zvao se "Salo ili 120 dana Sodome". Radnja se deava u jednom malom mestu iz koga su Nemci otili, a saveznici jo nisu stigli. U tom kratkom razdoblju "niije vladavine", lokalna vlast organizuje neviene, opte orgije za sopstveno zadovoljstvo, oekujui neminovni kraj svog sveta...

Potpuno identina situacija vlada danas u srpskim zatvorima, posebno u KPZ Zabeli kraj Poarevca, kako proizilazi iz pisma - apela koji je redakciji Tabloida uputila grupa zaposlenih, zapoinjui ga molbom: "Radnici mole sve institucije i Predsednika drave, kao i premijera da pod hitno uvedu prinudnu upravu u Zabeli." Iz pomenutog dopisa izdvajamo i objavljujemo najinteresantnije delove...

 

Porodina manufaktura lanaca i katanaca

 

Glavni u Upravi za izvrenje krivinih sankcija (UIKS) faktiki je Velimir Vidi, koordinator u Ministarstvu pravde. Osim to je zaposlio svoju enu i erku (zaduena za nadzor svih zatvora), kao privremeno i svog sina, iz penzije vraeni Vidi je u Zabeli zaposlio i svog roenog brata, jednog brata od strica je postavio za zapovednika strae, a drugog, u meuvremenu upokojenog, postavio za efa zatvorskog hotela. Sada je na red doao bratanac da postane vaspita.

Kako opisuju radnici u svom apelu, ko Vidiu nije rod i ne pripada "Kosovskom klanu" za zaposlenje mora da plati. Jednom njihovom kolegi, koji je eleo bolje radno mesto, Vidi je rekao: "Ja sam tata za sve zatvore, ja odluujem. Posao u dravnoj slubi ti je 3.000 do 5.000 evra, hoe ili nee." Cenjkanja nema.

Zaposleni u svom pismu dodaju: "Dobri su otpadali, a loi, poluretadrirani kandidati prolazili. Izvetaji su se prepravljali po potrebi, sa klinikom u Durmitorskoj postoji dogovor... I, svima lepo i korisno."

Zbog ovakve negativne selekcije i dolazi do haosa u radu najveeg zatvora na Balkanu koji na kraju moe da se zavri i traginom pobunom samih osuenika, upozoravaju zaposleni.

Najvea otimaina za radna mesta jeste u Specijalnom odeljenju, gde borave osueni lanovi Zemunskog klana i gde je plata obinog straara preko 150.000 dinara, odnosno oko 100.000 dinara meseno via od one koju prima isti straar u Zabeli izvan tog odeljenja. Uz to, naravno, dolaze i druge privilegije koje se dobijaju od rodbine i "potovalaca" Zemunaca.

Samo korupcijom moe da se objasni da za straara u Specijalnom biva postavljen Marko Milojevi, zvani Kalimero, koji umesto da uva Legiju sa istim ide u etnju i slatko se ispriaju uz lizalice upa-ups. Njegova devojka je nadzornica Marija, zaduena za pravljenje rasporeda, pa preko nje sreuje da uvek ima najpovoljnije smene. Inae, Marija u susret izlazi i drugima, koji su spremni da je aste kolaima ili burekom. Olakavajua okolnost joj je to je nekada ila na Egzit i duvala travu to je, oigledno, ostavilo posledice na njen mozak.

Za uvanje Legije u Specijalnom odeljenju zaduen je i Darko Anti, zvani Bebiron i Pekinezer, visok 160 cm, tako da mu se palica vue po zemlji. Svima se hvalio da je sve ive podmitio da ue u Zabelu i da radi kod Legije. Tvrdi da ga je sve to kotalo 5.000 evra, ali da mu se brzo isplatilo.

 

ira Turban snosi posledice

 

Ko ne uspe da se domogne Specijalnog odeljenja zadovoljava se i poslom u VII paviljonu u Zabeli, koji se naziva i "zatvorom u zatvoru". Tamo su osuenici smeteni pod posebno strogima nadzorom, pa je i nagrada za provercovani mobilni telefon, drogu ili alkohol via nego po drugim paviljonima. Duge ose su paralelna straa u VII paviljonu, privatna armija, koju kontrolie Vladimir Bokovi, zvani Plavi slon, kum zapovednika Janka Staniia. U dopisu zaposlenih se navodi: "Sva prebijanja i teke telesne povrede osuenicima iskljuivo nanosi Bokovi lino ili se to deava po njegovom nalogu." O samoj linosti Bokovia njegove kolege piu: "On je pokvaren, ljigav, licemeran, laov, gulanfer i prevarant svih vremena, nepismeni gortak. Bije bez razloga osuena lica, sadista i bolesnik. Zbog njega se Alen Cigler penjao na krov VII paviljona. Da li je mogue da se u VII paviljonu, tokom etnje osuenik uz gromobran neprimeeno popne na krov?!"

U istom paviljonu su i drugi puleni zapovednika Staniia, koga zaposleni okrivljuju da u krajnjoj instanci rukovodi svim paralelnim straarskim formacijama u Zabeli. Posebno pominju Sau Savia ("veiti mladoenja, drui se sa zatvorom i svojom mamom"). Drugi je Branislav iri, mozak operacija, zvani ira Turban, zbog zavoja koje nosi na glavi posle susreta sa bivim osuenicima. "On bije njih u zatvoru, oni biju njega kada izau", pie u dopisu zaposlenih KPZ Zabela.

Meu zaposlenima je i Ivan Markovi, bos kostolakog narkokartela poznat po trgovini narkoticima. O njemu njegove kolege piu: "To je skroz korumpirani straar, lo ovek, licemeran i ljigav, disciplinski kanjavan dok je Zabela imala prave rukovodioce, kao to je bio deda Ljubojevi."

Kako drugaije nego podmiivanjem objasniti i injenicu da je Janko Stanii jedan od najvanijih zapovednika u Zabeli, koji vreba pravu priliku da svrgne glavnog zapovednika i svog najveeg suparnika u formiranju klanova, Gorana Nenadovia. Pre prelaska u Zabelu, Stanii je izbaen iz vojske zbog krae vojnih magacina u vie navrata i nekorektnog i siledijskog ponaanja prema vojnicima. U trenutku kada je na insistiranje svojih veza primljen u Zabelu na posao, Stanii ak nije ni imao dravljanstvo Srbije i govorio je da priznaje samo suverenu Crnu Goru.

 

Mia - sto evria

 

U Zabeli je za stalno zaposlen i Borko Crnogorac i to na mestu vieg samostalnog referenta za uslov i pomilovanje, iako je prethodno izbaen iz SUP Poarevac zbog zloupotrebe slubenog poloaja, jer je kriminalcima prodavao informacije i muljao sa orujem i automobilima. Poto ima 50 godina, neoenjen je i miljenih upravnika eljka Gradike, poznatog istopolca, mogue je da radno mesto nije platio novcem.

Zaposleni u svom apelu zahtevaju: "Neka odgovori Vidi zato je doktorki Bojani faksom poslao reenje za stalno, a da ni provera nije za nju uraena? eljko Gradika ju je odmah postavio za naelnicu zdravstvene slube u Specijalnom odeljenju."

Vaspita Milan Veselinovi je meu osuenicima i kolegama poznat po svom nadimku Mia sto evria. Njegova ljubavnica je Dragana Jovii, poznatija kao Crna Mamba, nekrunisana kraljica vlakih vidovnjaka. Bavi se bacanjem ini, skidanjem crne magije, bajalicama... U slobodno vreme bila je daktilografkinja u Zabeli, a sada radi u matinoj slubi zatvora. Iz suda je svojevremeno bila izbaena zbog seksualnih afera (u nezgodnoj pozi su je uhvatili ba na Dan ena), to se ponovilo i u SDK. O njoj kolege piu: "ona nita ne pria, samo die noge."

Kada zagusti u pomo joj priskae Mia sto evria pa je umiruje letovanjima u inostranstvu. Za njega to nije nikakav finansijski teret, jer za samo 5 pozitivnih miljenja datih osuenicima on moe da kupi novi auto.

Ivan Golubovi je glavni operativac Operativnog centra u Zabeli, a o njemu kolege piu: "Ima harem komandirica, poznat je i kao porno glumac. U koli je bio u G17+, jer je direktorka bila u G47+. Posle je menjao sve stranke i tipove ena."

O potpunom raspadu sistema i nedostatku svakog morala, zaposleni u svom apelu izvetavaju na sledei nain: "Ne malo puta su se meusobno tukle grupe straarki jedne protiv drugih iz enskog i mukog zatvora, jer nisu mogle da podele valere i ljubavnike... Tue su bile ispred i u krugu zatvora, po kancelarijama i hodnicima pod video nadzorom, a neretko i po ulicama Poarevca. Najgore je kada krenu orgijanja i valeracije po ustanovi zatvorenog tipa, tu se ne zna ko pije a ko plaa. U specijalnom odeljenju rade iskljuivo valeri sa valerkama, to je javna tajna. Spojili lepo i korisno."

Na sve ovo upravnik eljko Gradika se pravi kao da se nita ne dogaa. Njega interesuju samo pare i lepi, mazni mukarci. Zbog toga zaposleni u svom apelu nadlenima upozoravaju da u Zabeli uskoro moe da doe do krvoprolia, ako se nita ne preduzme i na kljuna mesta ne dovedu poteni i osposobljeni ljudi.

 

 

 

 

Mama ima bradu i ivi u gradu

 

Dok proteiraju i tite one koji plate za radno mesto ili pristaju da rade za jedan od dva straarska klana, dotle nadleni proganjaju one koji bi da rade poteno. Tako su nedavno posmenjivani Gaga Dimitrijevi, Saa Gradis i Zora Petrovi, jer su odbili da rade za gazde Staniia, odnosno Nenadovia.

Dragana Markovi je godinama radila u PJ Preporod, potom su je etali sa jednog na drugo radno mesta, ni jedan referat joj nije nepoznanica, ali nije niija valerka, pa jo uvek ne moe da dobije reenje za stalno.

Upravnik eljko Gradika je tek posle tri godine shvatio da pastorka pravnika ivojina Miia ne dolazi na posao i dao joj otkaz. Do ovog prosvetljenja, Gradika je doao samo zato to se na to radno mesto namerila ena nadzornika Dejana Radulovia, poznata u Poarevcu po tome to forsira visoki standard za sebe i svoga mua, uprkos skromnim platama, a sve to pravda maminim "donacijama" iz Bea. udna je to, bradata, miiava i istetovirana "mama", koja plaa da bi dobila bolji tretman u zatvoru ili neki slobodni vikend pride.

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane