https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

RTV Svetac

RTV Svetac

 

O poraenom sve najlepe

 

Rajko Roki Dvizac

Seam se, davno je to bilo. Bio sam maturant inijske gimnazije kada nas je profesor istorije Pera Devi na jednom asu poduavao kako da pravilno itamo novine. Izvadio je Politiku, svoj omiljeni list i skrenuo nam panju na dve stvari. Prvo, oni hrabriji novinari koji su se usuivali da piu istinu uprkos komunistikoj cenzuri, to su inili tako to bi proturali po koje zrno istine izmeu redova. Da se vlast ne doseti, a da se koliko-toliko spasi sopstvena savest i odbrani novinarska ast i neutralnost.

- Dakle, prvo to morate nauiti je da znate da itate izmeu redova ako hoete da ne zatupite - savetovao nas je profesor.Veina urednika (po nekom nepisanom pravilu) uivala je gomilu privilegija od vlastodraca (od kadrovskih stanova,visokih plata, preplaenih tezgi, nagrada, rukova, putovanja, bahanalija i ostalih beneficija). Zauzvrat, objasnio nam je profesor, zadatak im je bio jednostavan - da blokiraju svim svaku negativnost ili pokuaj kritike "bezgrenih vlastodraca" od strane "obinih" novinara koji su pri tom ljubitelji istine, zagovornici stvarnog ivota, a ne virtualnog blagostanja. Da li je i danas tako? Naalost jeste. Sve je isto, samo Tita nema. I posle Tita - cenzura istine.

Kasnije, kada sam postao novinar, nekoliko puta su mi, naravno, u etiri oka - nudili mesto urednika, pa i glavnog urednika plus beneficije. Prvi uslov za ulazak u "odabrane" bio je - partijska knjiica. Nudili su mi "komunistiku", potom "socijalistiku" i na kraju "demokratsku". Sve sam ih odbio i, naravno, nikad nisam seo u uredniku fotelju. Pardon, seo se sam mnogo kasnije u fotelju glavnog urednika jednog privatnog radija gde se nije traila partijska knjiica. Ali,to je neka druga pria.

Dinkieva depolitizacija je, uveravamo se ovih dana, obino mrtvo slovo na papiru. Njena vrednost je ravna vrednosti onih nevienih 1.000 evra. Jer, depolitizacija mora da pone upravo od medija, najubojitijeg manipulativnog oruja svakog reima. Njima trebaju poslunici, a ne znalci. Zato, isto sumnjam da e, recimo na primer, Milovan Brki ikada postati direktor Studija B, Nikola Vlahovi glavni urednik Politike, niti u ja postati glavni urednik radija Beograd 202 Zato? Pa, nepdobni smo - nemamo ak ni jednu partijsku knjiicu, a kamoli poput nekih politikih funkcionera - od 3 do 5, 6.

Ali da se vratim na profesora istorije Profesor je potom okrenuo sportske strane Politike. Nije krio da je vatreni navija Crvene zvezde. Ba tog ponedeljka Politika je opirno izvetavala o nedeljnim utakmicama jugoslovenskog fudbalskog prvenstva.Crvena zvezda je gostovala u, ini mi se, Zenici i izgubila od elika. Profesor je proitao tekst na glas a onda nas pitao ta primeujemo. utali smo zbunjeni ne razumejui ta tano od nas trai, ne shvatajui poentu teksta. Muku tiinu najzad je prekinuo reima: -Vidite, u ovom tekstu ali i u svim prolim pa i buduim, novinari ne piu o pobedniku, ve o poraenom! Ne kau kako i zato je elik pobedio Zvezdu,ve samo kako je mogue da je Zvezda izgubila.Uvek se samo analizira njen poraz, a ne pobeda protivnika.To nije pravedno prema pobedniku, ak je i uvredljivo i poniavajue. Iako je elik zaslueno pobedio, novinari ga kanjavaju i jednostavno igrnoriu. Anuliraju njegovu pobedu time to svu panju usmeravaju na poraenog. To se zove manipulacija sa istinom, sa stvarnou. Deco moja, uvajte je se.To je opijum za zdrav um"!

Ovoga sam se setio u izbornoj noi drugog kruga predsednikih izbora. Tv centri: RTS, B 92, TV Prva, Studio B, RTV Vojvodina..upravo su to radili kada su saznali da je Toma Nikoli pobedio, a Boris Tadi izgubio predsednike izbore. Analizirali su poraenog, izmiljali opravdanja, 90 posto vremena posveivali poraenom, veina gostiju u studijima bili su oigledni "navijai" poraenog, traili krivce, izmiljali krivce, manipulisali sa procentima itd... Nikako nisu hteli da priznaju istinu,da je javno izgovore onako kako to dolikuje, da estitaju pobedniku. ak su "zaboravili" i grubo ignorisali istinu da Toma Nikoli nije samo pobedio na predsednikim izborima, ve da je i njegova stranka SNS pobednik na parlamentarnim izborima. Bavili su se "belim" glasakim listiima, slabom izlaznou, inili apsolutno sve da opravdaju Tadiev poraz. ak se i on ponaao dentlmenski u odnosu na svoje tv poltrone. Sem Milomira Maria (na TV Prvoj) i jednog uesnika na RTS-u (izvinjavam se to sam mu zaboravio ime), niko ni jednom jedinom reju nije ni pokuao da govori u prilog pobednika. Ne,ne i ne.

utalo se o nametenim anketama, prognozama, favorizovanju, vraarama, naruenim analitiarima, gladnom narodu, pljaki. igosani su intelektualci kao krivci za poraz. Niko nije hteo da prizna da mali odziv glasaa znai samo jedno - da je narodu dosta virtuelnog blagostanja. Da NEE da glasaju za Tadia. Za Nikolia moda nisu ali zasigurno su PROTIV Tadia. Kako su Miloevia lagali pred pad, tako su sada lagali i Tadia. to bi rekao moj profesor istorije: - O poraenom sve najlepe, o pobedniku ni re! Ali, ne zavaravajmo se. Oni to nisu radili iz prevelike ljubavi prema Borisu Tadiu, ve zbog straha za gubitak sopstvene fotelje. E, to nije televizija!

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane