Natrag

RTV Svetac

RTV Svetac

 

Promaja u krmi Avala

 

Rajko Roki Dvizac

 

 

Ko je i zato ugasio svetlo u TV Avali? Poslednjih nedelja ona sve vie lii na naputenu drumsku kafanu.Vrata su zakljuana iznutra.Ulaz znatieljnicima je strogo zabranjen. Moete jedino da virite kroz mutno,od zaputenosti prljavo prozorsko staklo. A ta moete videti? Rasulo! Firmu pred steajem. Nekadanje "konobare" i "konobarice" koje ste poznavali i koju su vas,stalne ili bar povremene muterije sa osmehom doekivali i ispraali -nigde nema na vidiku. Umesto njih - prinudna uprava.A gde oni upadnu,teko radnicima,teko firmi.Tu zelena trava vie ne raste. Tu se vie nita ne proizvodi.Troe se "rezerve" i "zalihe",dok ih ima. Ieka kupac.Ali samo odreeni,sa tanim imenom,prezimenom i precizno utvrdjenom kupoprodajnom cenom. Nita novo u demokratskoj "privatizovanoj" Srbiji. To je ve postao ustaljeni ritual,koji redovno upranjava ekonomska sekta zvana "prinudna uprava".

S vremena na vreme,vlanom (antibakterijskom) maramicom protrljam mutna, polupana, lepljivom trakom nemarno i haotino izlepljena stakla kafanskog izloga. Provirim minut-dva, tek da zadovoljim znatielju. Sa nadom da je unutra i toku generalno renoviranje, od tavanice do poda. Da unutra zajedno borave ekipe Radne akcije i Paklene kuhinje.Avaj,uzaludan mi trud.uzaludna nada. Primeuje se samo novopostavljena prinudna uprava kako bahato lumpuje. Grevito se hvatam za slamku spasa (daljinac) i beim glavom bez obzira. Direktor, upravnik ili ta veprinudne uprave na uflekanom stoljnjaku pie novi tv jelovnik. Sve repriza do reprize. Ali, drug rukovodilac se dosetio i unapredio proizvodnju.To nisu obine reprize (specijalitet RTS-a). On je otiao korak dalje. Njegove reprize su reprize repriziranih repriza. Prevedeno na kafanski renik - na meniju su jela, po hiljaditi put podgrejana. A gurmani znaju - jedino je sarma sve bolja i bolja kada se to vie podgrejava. Naalost, sarme na jelovniku krme Avala uopte nema. Specijalitet kue su podgrejane splaine. Povremeno,pojavi se i neko novo,do sada "nevieno jelo". Ako se pak usudite da ga probate,ve posle par zalogaja shvatate da vam je serviran bukuri.Kao da je kuvar ve prazne erpe i lonce ponovo ostrugao. Sakupio okorele ostatke i dodavi malo vode i malo vie zaina,izmislio novo jelo.On sam ga nikad ni ne okusi. uva ovek svoj stomak. On se,naravno,hrani preko puta u ruiastom restoranu.

Nita manje bezlinija nije ni karta pia. Nepopijene, poluprazne flae preispaju se iz jedne u drugu.tedi se. Kriza je u firmi.Agencija za zatitu potroaa je odavno pasivna. Friideri ne rade,pa su pia topla,sem aja. Jer ni bojler ne radi pa se aj kuva u hladnoj vodi. Hladan aj u ove letnje dane - ba prija.Aha.

Potencijalni gosti se ne putaju u kafanu Avala. Ljubopitljivima je odgovoreno da je u toku renoviranje. Jedino kuhinja radi non-stop. Aha. Umesto da gostima otvore vrata, za njih je otvoren improvizovani alter. Ali im se sagnete i provirite unutra da neto naruite - ubi vas promaja, tipina za firme pod steajem.

A seam se kada se pojavila TV Avala, jo od reklamno-eksperimentalnog statusa. Prosto je zraila, privlaila svojom posebnou. Obeavala je da e biti potpuno drugaija i od dravnih i od privatnih tv bircuza. Imala je ansu, pruala nadu, bila izazov Kao optimista po prirodi, naivno verujem da jo uvek ima negde sakriven i od prinudne uprave sauvan bar komadi tog magijskog uda. Ali,da bi se to ostvarilo, treba poeti sve ispoetka.

Prvi in je - da se pod hitno najuri prinudna uprava. Da se krma Avala vrati radnicima, onima koji su od restorana hteli da stvore ekskluzivan hotel a ne da restoran postane krma. Da se dovede novi poslovoa neoptereen hipotekom loe prolosti, zatien od muljavog diktata tajkuna iz senke. Da ima odreene ruke i potpunu slobodu kreativnosti. I on i cela ekipa Avale. A tek onda da se napravi potpuno novi, originalni jelovnik sa receptima novog, ambicioznog glavnog kuvara. Samo oni mogu ponuditi ukusna jela odreenog profila, bez bukuria, splaina i raznoraznih mukalica. Pa ko voli, nek izvoli. Jedno je unapred sigurno - razliitost Avale na medijskom nebu bila bi ve na prvi pogled oigledna i neodoljivo privlana.

U suprotnom, krmi Avala neizbeno preti bankrot. Promaja koja duva sa svih strana e dokrajiti ve ionako oronulu medijsku krmu.Prodae se na buvljaku tajkuna za 1 evro. Bila bi to prava teta. Ni najvea pesimistkinja se nije nadala,da e tako lako, brzo i jeftino propasti TV Avala.

Ima li koga hrabrog, pametnog i estitog da sprei ovu medijsku promaju?

P.S

Upozorenje meteorologa: - promaja + promaja + promaja = cunami. A od njega ak ni tajkuni nisu zatieni!

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane