Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Druga strana

Sa čijim ovlašćenjima Dragan Đilas podnosi izveštaj vladi SAD-a o spoljnoj i unutrašnjoj politici Srbije

 

Pevač iz gradske kuće

 

Jedna od brojnih presretnutih diplomatskih depeša iz ambasade SAD-a u Beogradu (iz avgusta 2009. godine), a u kojoj je detaljno opisano kako gradonačelnik Beograda Dragan Đilas "podnosi raport" američkoj administraciji, ni posle tri godine nije bila povod da nadležno tužilaštvo podigne optužnicu protiv ovoga čoveka za veleizdaju. Tabloid srpskoj javnosti prvi put stavlja na uvid celokupan sadržaj ove diplomatske depeše. Možda će se sada lakše razumeti zašto ga neki iz aktuelne vlasti podržavaju u odluci da ostane gradonačelnik Beograda, i opljačka nas do gole kože

 

Priredila Milica Grabež

 

(Depeša od 21. avgusta 2009. Poziv na broj: 09BELGRADE825. Ostalo: 09BELGRADE363, 09BELGRADE511. Poreklo: Ambasada u Beogradu. Slanje: VZCZCXRO83 FM AMEMBASSY BELGRAD. Oznaka: POVERLJIVO Tema: SRBIJA: Beograd: gradonačelnik Milovan Đilas opisuje svoju prvu godinu na vlasti i srpsko-ruske odnose)...

 

 

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je na sastanku sa zvaničnikom prodiskutovao je svoju prvu godinu na funkciji, svoje poglede na srpsko-ruske odnose i na predstojeću posetu predsednika Rusije Dimitrija Medvedeva, kao i svoj stav o lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac, kao i svoju poziciju u vezi predstojeće gej Parade ponosa u Beogradu u septembru mesecu. Konačni sažetak.

 

Razmišljanja o prvoj godini na funkciji

 

Gradonačelnik Đilas je priznao da se grad suočava sa smanjenjem budžeta sa 800 miliona evra na oko 500 miliona evra zbog smanjenja priliva od republičke vlade i smanjenja prihoda od poreza na imovinu i od prodaje zemljišta. Rekao je i da je zadovoljan Univerzijadom i prikazivanjem Beograda čemu su te igre doprinele, bez obzira na činjenicu da grad nije imao nikakve finansijske koristi od toga što je bio domaćin.

 

Odnosi sa Rusijom

 

Upitan o svom mišljenju u vezi za oktobar planirane posete ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva Beogradu, Đilas je izjavio kako je pokušao da minimalizuje svoju ulogu u pripremama zbog svog negativnog stava o ukupnim odnosima i svog hladnog odnosa sa ruskim ambasadorom u Srbiji. Izrazio je nezadovoljstvo nedavnim javnim pojavljivanjem ambasadora Konuzina u društvu Siniše Vučinića, koga je Đilas nazvao kriminalcem povezanim sa organizovanim kriminalom. (Vučinić, predsednik Srpsko-ruske asocijacije prijateljstva i poznati saradnik od strane Haga osumnjičenog Arkana, nedavno je policijski zadržan zbog pretnji lokalnom novinaru).

Đilas je takođe priznao kako, bez obzira na pokušaje mnogih u Moskvi i u Beogradu, da bilateralne odnose prikažu kao "bratsku ljubav", to nije slučaj. Đilas je negirao da Tadić i Demokratska stranka promovišu bliže odnose između Srbije i Rusije, tvrdeći kako predsednik Tadić deli njegovu nelagodnost u vezi onoga što je sam nazvao "ponižavajućim" posmatranjima i preteranoj pažnji posvećenoj oktobarskoj poseti Medvedeva. Smatra da je predsednik Tadić u stanju da kontroliše dnevni red posete u srpsku korist.

Ponavljajući svoj stav koji je podelio sa ambasadorom na aprilskom sastanku (prilog A), Đilas je zvaničniku rekao da ne želi metro u Beogradu koji bi gradili-finansirali Rusi, već da više želi da se održi javni tender za laki metro. Takav sistem bi bio mnogo jeftiniji, i bolji zbog visokog nivoa vode na Novom Beogradu, kako je rekao.

Đilas je poverio kako su njegova mišljenja na ovu temu ga dovela u sukob sa vođstvom Demokratske stranke. Kada je glasina o tome da je Đilas na junskom ručku sa francuskim ambasadorom rekao kako su Rusi nekvalifikovani da grade metro (jer to nisu uradili poslednjih 30 godina) stigla do predsednikovog šefa kabineta Miodraga Rakića, on ga je posavetovao da smanji ton u komentarima Rusa.

 

Poseta Čikagu

 

Zvaničnik je upitao Đilasa da li planira da zakaže posetu Čikagu (gradu-pobratimu Beograda), odloženu u aprilu, nudeći svoju pomoć u aranžmanu i ističući koristi za Beograd. Đilas je rekao da bi voleo da poseti Čikago ubrzo posle posete Medvedeva, u vreme koje bi odgovaralio gradonačelniko Dejliju. Zamolio je za pomoć oko određivanja prihvatljivog datuma i utvrđivanja da li bi gradonačelnik Dejli posetio Beograd tokom svog obilaska Evrope u vezi ponude Čikaga da bude domaćin Olimpijade 2016. Đilas je pomenuo i da se nada da će kontakti dva grada biti ustanovljeni na radnom nivou odseka tako što bi grupa eksperata iz Beograda na nekoliko dana otišla u Čikago i upoznala se sa zoniranjem, rešenjem kanalizacionih problema i transporta; namerava da deluje preko srpskog konzulata i finansira to iz budžeta grada

 

Izbori na Voždovcu

Razgovor se tada dotakao lokalnih izbora u beogradskoj opštini Voždovac, gde je naprednjačka stranka (SNS) Tomislava Nikolića osvojila većinu na izborima 7. juna (prilog B). Zvaničnik je komentarisao kako mnogi kritikuju DS da nije vodio kampanju dovoljno agresivno kao radikali i naprednjaci. Gradonačelnik je ovo prihvatio bez pogovora, smatrajući da je razlog taj što je on morao da upravlja gradom dok opozicija nije imala ništa drugo da radi osim da vodi kampanju, ali da će DS biti daleko uspešnija na ponovljenim izborima koji se očekuju u novembru ili decembru. Gradonačelnik je takođe priznao da je razočaran što SAD i Evropska unija nisu dovoljno pritisli SNS da se javno izjasni o teškim pitanjima kao što su Haški tribunal, hapšenje Mladića ili Kosovo. Iako je podelu među radikalima shvatio kao pozitivan razvoj, Đilas je zabrinut da bi njihov boravak u opoziciji, bez ikakve odgovornosti, mogao da im da određenu prednost. Predvideo je da će na narednim republičkim izborima SNS ostvariti dobre rezultate uz mogućnost ulaska u vladu.

 

Gej parada Ponosa u Beogradu

 

Zvaničnik je upitao Đilasa o planovima da se obezbedi sigurnost beogradske gej parade Ponosa planirane za septembar. Gradonačelnik je rekao kako je siguran da će Ministarstvo unutrašnjih poslova da obezbedi sigurnost učesnika tokom događaja, ali je izrazio i zabrinutost da bi huligani iz grupa kao što su SNP 1389 i Obraz mogli da napadnu učesnike u drugo vreme. Bez preventivnog hapšenja svih članova nacionalističkih grupa, tvrdi Đilas, nemoguće je garantovati punu bezbednost učesnika parade. Đilas se požalio kako su ga optužili da je protiv održavanja parade zato što je ova razmišljanja izneo u jednoj pres konferenciji početkom avgusta.

 

Komentar

 

Đilas je političar koji se ne plaši da iznese nepodobno mišljenje. Njegov iskreni razgovor o srpsko-ruskim odnosima, pogledi na gej paradu Ponosa i voždovačke izbore potvrđuju ovu činjenicu. Izgleda da je posvećen tome da svoj plan o Beogradu gura napred i pored toga što je trenutno kritikovan od strane drugih u vladi i Demokratskoj stranci. (Kraj komentara).

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane