Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Dežurna

Dežurna

Kome treba pravosudna mafija bivšeg režima i zašto se ona bestidno nudi i novim vlastima?

 

 

Zar mafijaši da hapse mafiju?

 

Dosadašnje sudije i tužioci koji su nesumnjivo bili organizovani u jednu partijsko-mafijašku familiju, ne bi smeli više ni jednog jedinog dana da provedu na tako istaknutim državnim funkcijama. Ipak, oni i dalje pokazuju ambicije da ostanu tu gde jesu, i služe novim vlastima.  Može li se sa njima u obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom? Da li srpska Vlada ima rešenja za promene u pravosuđu?

 

Milovan Brkić

 

 

Povodom hapšenja Dušana Antonića, doskorašnjeg prvog čoveka Agrobanke, oglasio se, saopštenjem, tužilac za borbu protiv organizovanog kriminala Miljko Radisavljević, obrazlažući odluku tužilaštva da pokrene krivični postupak, u kojem je, osim pomenutog Antonića, slobode lišeno još sedam lica.

Najavljena borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, koja je Srbiju koštala oko 50 milijardi evra, koje su prethodna vlast, sa svojim saradnicima opelješila, izgubila je svaki smisao kada istragu pokreće tužilac Miljko Radisavljević.

Gospodina Radisavljević bi među prvima trebalo privesti zakonu. Nije nikakva tajna da je on, u sprezi sa doskorašnjom ministarkom pravde Snežanom Malović, bio potporni stub mafije okupljene oko vrha Demokratske stranke.

Smrad koji je ostao iza tužioca Radisavljevića, Snežane Malović i predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović još se oseća.

Izbor Nikole Selakovića, asistena na istoriji prava Pravnog fakulteta u Beogradu, pokazuje i lice i naličje onih koji su ga promovisali, a koji se iz zgrade Vlade Srbije zaklinju  da će se ''do kraja obračunati sa korupcijom i organizovanim kriminalom''.

Ni nakon dve nedelje od izbora novog ministra pravde, Vlada Srbije nije postavila državnog sekretara u ovom ministarstvu, nije oterala penzionerski lobi iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koji takođe predstavlja moćnu organizovanu kriminalnu grupu koja je terorisala sve koji se nalaze u zatvorima Srbije, bez obizira da li su službenici ovih ustanova, ili osuđena lica.

Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca skoro da su, osim bivše ministarke Malović, u punom sastavu! A Ustavni sud Srbije uvažio je žalbe nereizabranih sudija i tužilaca, i naložio da budu vraćeni na posao. Tim povodom oglasio se Visoki savet sudstva, na čelu sa sudijom Mesarović, najprizemnijim rečima kvalifikujući odluku najvišeg suda u državi. E, sada ta Nata Mesarović treba da izvrši odluku Ustavnog suda.

Nove vlasti, sa neupućenim ministrom pravde, nisu stvorile, niti znaju, na koji način da se promeni sastav Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, izborom Odbora za pravosuđe, čiji predsednik je po funkciji član oba ova pravosudna organa, zatim da se inicira izbor predstavnika pravnih fakulteta u Srbiji u njima, kao i izbor predstavnika advokatskih komora u Srbiji.

Dakle, u ''bespoštednu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije''  koju najviše najavljuje gospodin Vučić, ulazimo sa pravosudnom mafijom koja je bila pokrovitelj svim pljačkama! Za služenje mafiji, Nata Mesarović, Snežana Malović i Miljko Radisavljević dobili su po nekoliko prostranih stanova, uz ogromne plate i privilegije, kao i zaštitu kao da su lično vodili istrage protiv zločinaca poput Al Kaponea!

Pravosudna mafija na čelu sa Snežanom Malović, ni za 30 meseci nije postavila predsednike sudova. Svim sudovima u Srbiji rukovode vršioci funkcija! Da li sa njima da se sprovede borba protiv organizovanog kriminala, da se pritvore oni koji su ove sudije nezakonito držale u nestatusnom stanju.

Odeljenje za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i Tužilaštvo za organizovani kriminal, slepo je izvšavalao sve odluke pravosudne mafije. Skoro svi procesi vođeni pred specijalnim većima bili su kriminalni - nasilni, sa pritvorom izvan svakog pravnog i ljudskog rezona, traju godinama, a presude su, uglavnom, donete van sudnica. U ovom odeljenju sudi i sin Nate Mesarović!

Podsećamo na uticaj preostalih članove Zemunskog klana. Bivši načelnik beogradske policije Milan Obradović, nakon što je bio uhapšen zbog zloupotrebe službenog položaja, zahvaljujući Draganu Šutanovcu, postavljen je za direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, a Jadranko Petković je poslat da radi u Bezbednosno informativnoj agenciji.

Predmet Višeg suda u Beogradu, u odeljenju u Ustaničkoj, slučaj ubistva generala Boška Buhe, koji su prikrili Obradović i Petković, okončan je oslobađajućom presudom za optužene, koji su bili zverski mučeni od strane ove bande i zemunskog klana. Vrhovni sud Srbije je pod teškim pritiskom ukinuo ovu presudu zbog, navodno, proceduralnih razloga, i vratio ga na ponovno suđenje. Onda Viši sudu Beogradu ponovo optuženim određuje pritvor, u kojem su bili nekoliko godina. I, sada je predmet u fioci! Važno je da se neki optuženi ne pojave u Beogradu i pokažu na Milana Obradovića, Čedu Jovanovića, Šutanovca i druge zlikovce, koji su prikrili prave ubice generala Buhe.

Mafija iz Demokratske stranke, kojoj treba da se sudi, preko pravosudne mafije, postavila je u sve sudove i tužilaštva svoje odane ljude i članove stranke, koji su dobili stanove, privilegije, trostruke plate...

 I da li Aleksandar Vučić misli da je moguće sa tim ljudima sprovesti istragu i podići optužnicu, a da osumnjičeni, i pre nego što policija po njih dođe, ne budu obavešteni da na vreme uteknu?

Ministar pravde Nikola Selaković najmlađi je ministar pravde u nekoj  evropskoj državi u poslednjih sto godina! Da li je on, bez ikakve upućenosti, a nije položio i pravosudni ispit, sposoban da se uhvati u koštac sa mafijom koja raspolaže milijardama evra, kojoj su na usluzi sudije i tužioci i najsposobniji advokati, a bezbednosne službe su, koliko je to moguće, zatirale tragove i dokaze?

 Da li ministar ima podršku Vlade Srbije, koja još ne može da se dogovori o podeli ''plena'' - funkcija u ministarstvu pravde. Izvori Tabloida potvrđuju da predsednik Vlade Srbije otvoreno vrši opstrukciju u borbi protiv mafije. Njegovi ministri i koalicioni partneri među prvima bi mogli da se nađu iza rešetaka, da imamo nezavisno sudstvo i tužilaštvo...

I dok se približava 1. septembar, dan kada bi iza rešetaka morao da se nađu Boris Tadić i bivši premijer Mirko Cvetković, srpska vlada, na čelu sa Dačićem, svesno opstruiše stvaranje uslova u  kojima bi sudstvo i tužilaštvo dobilo nezavisnost  da postupke sprovedu u skladu sa zakonom, dosledno poštujući zakonitost, kao osnovno načelo pravnog sistema svake zemlje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poverio je 28. juna mandat za sastav Vlade Ivici Dačiću. Zar je koalicionim partijama potrebno toliko vremena da se dogovore oko izbora državnih službenika i funkcionera u ministarstvima? Da li oni, uopšte, i žele da se dogovore?

Do promene sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca, sa ovakvim ministrom pravde, sigurno je nije moguće doći u ovoj godini. A tu su onda i nevolje sa sudovima koji nemaju predsednike sudova. Biće nemoguće i sprovesti odluke Ustavnog suda Srbije o vraćanju na posao sudija i tužilaca, jer te odluke treba da donesu  Visoki savet sudstva i Državnog veća tužilaca, u skoro istom sastavu u kojem su ih i ostavili bez posla.

Da li je moguće krenuti u reformu pravosuđa sa ovakvim ministrom?

Ne. Apsolutno NE! Jednostavno, i pored najboljih želja, gospodin Selaković nema podršku Vlade Srbije čiji je član!

Ako nova vlast želi da reformiše pravosuđe i obračun se sa kriminalom, mora, bez odlaganja Narodno skupštini Srbije proslediti predlog ministra pravde o smeni predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, javnog tužioca Srbije Zagorke Dolovac, i tužioca za organizovani Miljka Radisavljevića, i predlog imenovanja njihovih naslednika. Ako se to ne desi, nove vlasti će pokazati da se, ustvari, sprdaju sa svojim građanima i njihovim očekivanjima. A to i njih može koštati glave.

Očekujemo da ministar pravde na sednici Vlade Srbije stavi obrazložen predlog o potrebi razrešenja Mesarovićke, Dolovac i gospodina Radosavljevića. U slučaju prve dve može se potpuno legitimno pozvati na odluke Ustavnog suda Srbije, a Radisavljeviću treba pretresti kabinet, izneti stare i prikrivene predmete. A možda bi njih troje, na osnovu razgovora sa predstavnicima ministarstva pravde i policije, sami, bez odlaganja, podneli ostavke.

Drugih načina da se rešimo korupcije i kriminala nema!

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane