Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Raport

Raport

Nova doktrina ili propast: posle dvanaest godina planskog rasturanja odbrambenog sistema Srbije

 

Treba li nam ovakva vojska?

 

Novi ministar odbrane ima istorijsku priliku da napravi veliki zaokret zavođenjem stručne kontrole i visokih standarda u kompleksu odbrambenog sistema uopšte. No, može li istražiti sve protivzakonite poslove svoga prethodnika i može li sprečiti dalju pljačku vojnog kompleksa, zaustaviti mogućnost novih nesreće izazvanih nepoštovanjem propisa u proizvodnji i rukovanju ubojnim sredstvima, može li sačuvati ideju vojne neutralnosti i mnoga druga pitanja, na to je znatno je teže odgovoriti...

 

pukovnik Milan Jovanović

 

Nakon pošasti koju je napravio bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac (ali i svi njegovi prethodnici, uključujući i Borisa Tadića), danas više nema ni discipline niti odgovornosti u odbrambenom sistemu, onakve kakva je bila pre "dolaska demokratije". Najkraće rečeno, kao u raspadu kućnih zajednica, na sve strane, pljačka. Generali i rukovodeće starešine sveli su Vojsku Srbije na svoje privatno preduzeće i socijalnu instituciju za zbrinjavanje nezaposlenih (najbližih, poznanika, prijatelja itd.). Fraze o visokom ugledu Vojske u narodu su čista laž. To ne znači da narod ne voli svoju vojsku. To samo znači da narod ne veruje da je ta vojska u stanju provoditi ono što joj je ustavom određeno, da je ona danas smrtno opasna svaka vojna vežba sa bojevom municijom i sprovođenje  druge vojnih manifestacija i radnji jer se slabo poštuju i provode procedure...

Tragedije sa eksplozijama u fabrikama takozvane namenske proizvodnja, gotovo nikada nisu slučajne, uglavnom su proizvod nagomilanih propusta, a nakon svih ovih dešavanja ukazuju da sa sistemom vojne organizacije i obuke nešto ozbiljno nije u redu. Ni mnogo manje zemlje nego što je Srbija ni neke manje vojske od Vojske Srbije, ne mogu sebi da dopuste javašluk, kriminal, neodgovornost i nesreće poput onih koje se dešavaju poslednjih godina. Ipak, nijedna od njih nije bila dovoljan razlog da neko iz vrha vlasti podnese ostavku iz moralnih razloga ili da neko sa vrha piramide komandne odgovornosti snosi zakonske sankcije zbog skandaloznih propusta koje dovode do tragedija sa ljudskim žrtvama.

Takođe, Vojska Srbije nije u potpunosti rasvetlila i niz teških nesreća (u kojima je bilo poginulih ili povređenih)  koji su se proteklih godina dogodile u Vojsci Srbije...Tako je, na primer, u eksploziji u vojnom skladištu kasarne u Paraćinu 2006. godine došlo do eksplozije oko 3,5 hiljade tona municije i tada su povređene 22 osobe!

Pilot Ištvan Kanas poginuo je 2008. godine kada se na aerodromu u Batajnici srušio avion supergaleb G-4 kojim se pripremao za aeromiting, a već naredne godine u udesu aviona Mig-29 na istom aerodromu poginuli su pilot Rade Ranđelović i vojnik Milan Ulemek, dok je prošle godine jedan vojni padobranac preminuo tokom obuke. Pre dva meseca u eksploziji zaostale granate na vojnom poligonu Pasuljanske livade sredinom juna poginulo je dvoje kadeta, a sedmoro njih je povređeno, a kontroverze su počele da prate i najnoviju tragediju u kojoj su živote izgubili podoficiri Milić i Marković.

Izvesno je, isto tako, da će novi ministar morati da izvrši reviziju takozvane reforme Vojske Srbije kako bi njeno mesto i ulogu vratio u ustavne okvire, da izvrši reviziju svih kadrovskih rešenja (da li su ista nastala po osnovu partijske pripadnosti, rodbinskih veza, kriminalnih radnji itd...), kako bi mogao da raščisti sa kriminalcima, lopovima, neradnicima i nestručnjacima iz redova Vojske Srbije i Ministarstva odbrane (koji su se prilično namnožili za vreme mandata Dragana Šutanovca).

Isto tako, sleduje ga da ispita kompletno materijalno finansijsko poslovanje Vojske Srbije, Ministarstva odbrane i odbrambene industrije Srbije najmanje za poslednjih pet godina, da ispita šta se desilo sa pokretnom i nepokretnom imovinom koja je nastala posle rasformiranja, preformiranja bivših jedinica (mirnodopskih i ratnih) Vojske Srbije i Crne Gore i koja je to pokretna i nepokretna imovina uneta kod formiranja novih jedinica i ustanova. Da da bi u tome uspeo prevashodno mora na pravi način ispitati sve propise  o sistemu odbrane i Vojsci Srbije (Zakon o Vojsci, raznorazne Pravilnike, Doktrine, Uredbe, Odluke...) donete za vreme mandata Dragana Šutanovca.

Konačno, novi ministar odbrane mora jasno da definiše, u saglasnosti sa Ustavom Srbije i zacrtanom državnom politikom, šta je to pozicija vojne neutralnosti Srbije, koliko je održiva u novim svetskim podelama, i gde zapravo treba sebe da pronađe. U suprotnom, u sadašnjem stanju opremljenosti, obučenosti, borbene spremnosti, Vojska Srbiji neće biti više nikome potrebna. 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane