Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Umiranje Srbije

Ko su grobari srpske privrede: kako su samoupravljaèi i akcionari postali roblje u opljaèkanim preduzeæima, i ima li kraja nesreæi Srbije


I mrtvi se otimaju


Kako su i po èijem nalogu za jedan dan prodate sve tri velike srpske cementare, kako je grad Beograd ostao bez svojih privrednih giganata i sa masom nezaposlenih ljudi na ulicama, zašto opet više od milion i po graðana Srbije preživljava od sive ekonomije, kako Dragan Ðilas nesmetano pljaèka glavni grad i preti zaposlenima da æe ih predati na milost i nemilost privatnim firma kojima on komanduje, kako je radništvo u Srbiji postalo roblje i zašto je država sve svoje institucije stavila na raspolaganje novim robovlasnicima? I mrtvi se otimaju od pogrebne mafije, koji i na sahrani pljaèkaju njihove porodice. Po svemu sudeæi, odgovori na ova pitanja neæe biti uskoro poznati, jer i nova vlast štiti stare pljaèkaše i nesmenjive moænike spremne da im plate po neutvrðenom cenovniku, samo da i dalje nesmetano haraju Srbijom...


Milan Malenoviæ



Srpska privreda je potpuno devastirana u poslednjih dvadeset godina, a sve je poèelo poslednje decenije prošlog veka kad je došla pod udar meðunarodnih sankcija, a proizvodnja bila svedena na minimum zbog nemoguænosti izvoza, kao i uvoza neophodnog repromaterijala. Najžešæi udarac je ona, meðutim, doživela u 21. veku i to zahvaljujuæi "privatizaciji", kako se jedino još u Srbiji naziva ogoljena pljaèka.

Uprkos hiperinflaciji i meðunarodnim sankcijama na kraju 1994. godine u Srbiji je bilo 1.606.463 zaposlena radnika. Novu 2011. godinu sa radnim mestom je doèekalo samo 1.001.913 radnika.

U prvoj deceniji ovog veka bez posla je po zvaniènoj statistici ostalo 445.532 radnika, dok ukupan broj izgubljenih radnih mesta od 1994. do 2011, opet po zvaniènoj statistici, iznosi 604.550, tako da se lako zakljuèuje da je u vremenu meðunarodnih sankcija tri puta manje radnika ostalo bez posla, preciznije njih 159.018, nego u doba privatizacije.

Broj od nešto više od milion zaposlenih na kraju 2010. godine ne znaèi da je toliko radnika i primilo platu. Kada bi se od zvaniène statistike oduzeli oni koji su samo na papiru zaposleni bez da za to bivaju i plaæeni, videlo bi se da jedva nešto oko 800.000 radnika privreðuje i izdržava sve one u neproizvodnoj državnoj i lokalnoj administraciji, nezaposlene, primaoce socijalne pomoæi i penzionere. Kako se nastavlja trend gašenja proizvodnih radnih mesta nije daleko od istine predviðanje kako æe za samo èetiri godine celokupni današnji republièki budžet odlaziti na isplatu penzija.

Ova sumorna statistika bi izgledala još oèajnije ako bi se u obzir uzelo koliko radnika se vodi kao zaposleno u preduzeæima koja su iz nekog razloga još uvek u državnom vlasništvu, a veæina njih niti šta privreðuje, niti ima odakle da plati zaposlene.


Brisanje beogradskih privrednih giganata


Za tendersku prodaju preostala su ukupno još 24 preduzeæa, od toga za njih èetiri su veæ raskinuti ugovori o privatizaciji, a za još toliko je u toku postupak prekida privatizacije. U svim ovim preduzeæima je zvanièno zaposleno ukupno 19.125 radnika èija egzistencija visi o koncu koji novi vlasnik u svakom trenutku može da preseèe.

Najviše zaposlenih u preduzeæima predviðenim za tendersku prodaju ima u Lasti A.D. iz Beograda, njih 3.789 (64,43 posto kapitala je u rukama države i Akcijskog fonda), sledi C-Market A.D., takoðe iz Beograda, sa 3.418 zaposlenih na èiju sreæu je samo još 23,33 posto kapitala u društvenoj svojini. U daleko lošijoj poziciji je 2.581 radnik u Kolubara - Uslugama d.o.o. iz Lazarevca, gde država planira da proda svih 100 posto svog vlasništva u kapitalu.

Meðu preduzeæima gde država ima ili svih 100 posto uèešæa u kapitalu ili bar veæinski deo, nalaze se i Simpo A.D. Vranje sa 2.956 zaposlena (52,51 posto je u rukama Akcijskog fonda i države), zatim JAT Airways A.D. sa 1.525 radnika, JAT Tehnika d.o.o. sa 959 zaposlena, JAT Hotel Slavija d.o.o. gde još radi 222 ljudi, svi oni sa stoprocentnim državnim vlasništvo, kao i mnogi drugi.

Pored ovih postoje još 53 preduzeæa predviðena za aukcijsku prodaju, gde u samo pet njih (Taraš d.o.o. iz Taraša, Pobeda d.o.o. iz Vladimiraca, MIN Jedinstvo, MIN Institut A.D. i EI Raèunari d.o.o. iz Niša) državni, odnosno društveni kapital ne prelazi 50 posto. U svim ovim preduzeæima zvanièno su zaposlena 7.472 radnika, èiju æe konaènu sudbinu da reši novi, privatni vlasnik.

U svojoj studiji "Da sam ja Ivica Daèiæ, predsednik vlade Republike Srbije, saopštio bih narodu istinu o teškom ekonomskom stanju Srbije koje preuzima od prethodne vlade", zakljuèuje naš eminentni ekonomista Miodrag K. Skuliæ u poglavlju "Popis uništenih proizvodnih kapaciteta u gradu Beogradu": "Od 2000. godine do danas u Beogradu je uništen ogroman broj proizvodnih kapaciteta, koji su rastureni, likvidirani steèajem ili je njihov obim poslovanja sveden na nulu, a graðevinsko zemljište su kupci tih proizvodnih kapaciteta pripremali za izgradnju stambeno-poslovnog prostora."

Meðu 17 ugašenih beogradskih preduzeæa, nalazila su se i svima poznata imena, kao što su BIM Slavija, Konfekcija Rudnik, Petar Velebit, Privredni pregled (štamparija i izdavaštvo)...

Iz registra Agencije za privredne registre (APR) po pomenutoj Skuliæevoj studiji obrisano je u meðuvremenu 29 beogradskih preduzeæa, meðu kojima i Kluz, Pamuèni kombinat, 22. decembar... Takoðe se navode i 34 preduzeæa koja od 2000. više ne rade, ili ne rade u proizvodnoj delatnosti, kao što su Zmaj iz Zemuna, Brodogradilište Beograd, David Pajiæ, Novi Dom...

Iz svega ovoga se veæ vidi da državu uopšte nije interesovalo šta æe posle privatizacije da se dešava sa preduzeæima i njihovim radnicima. Jedini cilj je bilo pribavljanje novca i to najmanje za republièki budžet, a najviše za raèun tajkuna koji su ili bili bliski vlastodršcima ili su kao bivši ministar Aleksandar Vlahoviæ, koji je zvanièno predložio najgori zamislivi Zakon o privatizaciji diktiran od strane meðunarodnih finansijskih institucija, i sami bili deo te iste, pljaèkaške vlasti.


Crni januar


U Srbiji je privatizacija poèela još 1989. godine po saveznom Zakonu o društvenom kapitalu, kao i po republièkom Zakonu o upisu besplatnih 60 posto akcija. Jedan manji deo tako nastalih akcionarskih društava, kao na primer Apatinska pivara i Hemofarm, uspeo je da izbegne privatizaciju po kasnijem DOS-ovim zakonima, iznosi Miodrag Skuliæ u svojoj studiji.

Po kasnijim zakonima je privatizovano (oteto) ili je postupak u toku za 3.127 preduzeæa sa 100 posto društvenog kapitala, pretežnim ili manjinskim delom društvenog kapitala. Od pomenutih preduzeæa prodato je 84 putem tendera i 1.546 putem aukcijske prodaje. Za prodaju je još ostalo: 177 privrednih subjekata u restruktuiranju, 19 u vlasništvu Republike, 28 sa 100 posto društvenog kapitala, dok je u još 22 preduzeæa društveni manjinski kapital. Tendersku prodaju oèekuju 23 preduzeæa, dok se 16 nalazi u pripremi za prodaju.

U meðuvremenu je èak 1.065 preduzeæa brisano iz registra nakon uvoðenja steèaja, ili su i dalje u steèajnom postupku, dok je samo 31 preduzeæe uspelo da se izvuèe iz steèajnog postupka i nastavi rad.

O kakvoj se privatizaciji konkretno radi, najbolje govore primeri istovremeno 31. januara 2002. prodate sve tri domaæe cementare, tvrdi Miodrag Skuliæ. Cementaru Kosjeriæ je za 35,5 miliona amerièkih dolara preuzeo kupac iz Grèke, dok se danas u njoj nalazi holandski kapital. Cementara Popovac je za 52,5 miliona dolara prodata kupcu iz Švajcarske, dok je Cementara Beoèin za 50,8 miliona dolara otišla kupcu iz Francuske.

Posle obaveznog i dodatnog doinvestiranja broj zaposlenih je u ovim cementarama desetkovan. U Cementari Kosjeriæ je tako, na primer, do privatizacije radilo 657 radnika, a danas ih je 326. Cementara Beoèin je pre privatizacije zapošljavala 2.040, a sada samo 346 radnika. Najgore su prošli radnici u Cementari Popovac: od nekadašnja 2.474 radnika danas je upošljeno još samo njih 333!

Sa druge strane, novi vlasnici su se enormno brzo obogatili, dok su u siromaštvo i glad terali svoje radnike. Privatizacioni kupac Cementare Kosjeriæ je plaæenu kupoprodajnu cenu zaradio veæ za godinu i devet meseci, kupac Cementare Popovac je uloženi kapital povratio za dve godine i dva meseca, dok je najbolje prošao francuski La Farž u Beoèinu: ulog je vratio za samo godinu i po dana.

Sa 190 miliona evra ukupnog prihoda, uglavnom na domaæem tržištu, graðevinarstvu i od republièke vlade finansiranoj infrastrukturi cementare su ostvarile ogromni nivo profita na kapital, uveæan za nerasporeðenu dobit, i to na godišnjem nivou od izvanrednih 27,33 posto. Skuliæ u svojoj studiji zakljuèuje: "To samo ima u zemlji Srbiji, èiju privredu su prodali mladi kadrovi, kojima je to bilo prvo radno mesto, ili prvi radni nalog u privredi i bankarstvu."

Stavljanjem u proces likvidacije èetiri vodeæe domaæe banke (Beogradske banke, Beobanke, Investbanke i Jugobanke) stvoren je pravni osnov sa dva cilja: da se osvoji bankarsko tržište, pa tako danas strane banke uèestvuju u kapitalu 33 domaæe banke sa 86,64 posto kapitala, i da se iz finansijske struke iskljuèe dugogodišnji bankarski struènjaci i da se preko Agencije za osiguranje depozita ukljuèe mladi, nezreli struènjaci.

Po Skuliæu upravo je likvidacija ovih banaka otvorila vrata prodaji svega što je interesovalo strance. Na taj naèin su likvidirani i brojni domaæi proizvoðaèi, raèunajuæi i 91 poljoprivredno-industrijski kompleks sa hiljadama hektara zemljišta, farmama, fabrikama stoène hrane i piæa, pa i sopstvenom maloprodajnom mrežom, jer su èetiri banke bile iskljuèene iz voðenja postupka "leèenja" oko 2.000 takvih preduzeæa koja su zatim otišla ili privatnim kupcima ili u steèaj kako ne bi predstavljali konkurenciju stranim i domaæim tajkunima.

Na ovaj naèin izgubljeno je na stotine hiljada radnih mesta.

Pošto su i domaæi, isto kao i strani investitori u Srbiju ulagali samo zato da bi što pre i što više zaradili ne treba da èudi èinjenica da otprilike koliko radnika regularno radi, isto toliko ih je u sivoj zoni. Tadašnja pomoænica ministra rada i socijalne politike Radmila Bukumiriæ Katiæ je iznela podatak da je u aprilu 2011. svaki peti zaposleni radio na crno. Podaci do kojih je došao USAID, meðutim, pokazuju da je u sivoj zoni i na crno zaposleno izmeðu pola miliona i milion radnika. Na kraju 2010, da podsetimo, zvanièno je radilo 1.001.913 radnika.


Volonteri sa perspektivom zaposlenih


Zbog ovako visokog broja zaposlenih na crno, za koje poslodavci ne plaæaju nikakve doprinose, budžet Srbije godišnje je gubio oko 1,5 milijardi evra. Kako se legalno, ispred nosa inspekcija odvija rad na crno, odnosno u sivoj zoni, pokazuje primer preduzeæa Roming Netvorks d.o.o.

Roming Netvorks je u stoprocentnom vlasništvu Roming Elektroniksa, koji sa svoje strane pripada preduzeæu Koefik, èiji je vlasnik Nenad Kovaè. Ceo ovaj galimatijas sa vlasnicima napravljen je iz dva razloga: prvi je jer je Nenad Kovaè veæ bio upleten u carinske prekršaje sa svojom ranijom firmom, a drugi je jer je pomenuti Kovaè izuzetno blizak gradonaèelniku Beograda Draganu Ðilasu.

Kako se vidi iz konsolidovanog finansijskog izveštaja za Koefik d.o.o.za poslovnu 2008. godinu Kovaèevo preduzeæe je, izmeðu ostalih, bilo i stoprocentni, znaèi jedini vlasnik Lanus d.o.o. firme koja je sada glavna pokretaèka snaga u konzorcijumu koji stoji iza Bus Plus pljaèkaškog sistema u Beogradu.

Današnje vlasništvo nad Lanusom je više nego kontroverzno, jer 66 posto osnivaèkog kapitala ima sam Lanus, a ostatak WP Tim sistem d.o.o. iza koga zvanièno stoji Zoran Milovanoviæ.

Bez obzira na sve ove pokušaje da se kroz komplikovanu i èesto samo fingiranu vlasnièku strukturu prikaže pogrešno èinjenièno stanje, nesporno je da se vlasnik Koefika, pa samim tim i Roming Networksa, Nenad Kovaè, èesto i rado druži sa Draganom Ðilasom, kako pokazuju i protokoli poseta kabinetu gradonaèelnika Beograda.

Februara meseca ove godine Roming Netvorks je na internet oglašivaèu Infostud objavio oglas u kome traži volontere za rad u magacinu u Leštanima. Od kandidata se tražilo da imaju radno iskustvo na sliènim poslovima, da budu spremni na rad u tri smene i prekovremeno ukoliko je potrebno, da su spremni na rad pod pritiskom. Ukoliko se radnik dobro pokaže posle dvomeseènog volontiranja, data je i moguænost zaposlenja sa platom.

Znaèi, jedno od preduzeæa multimilionera i Ðilasovog prijatelja Kovaèa bezobzirno i javno obznanjuje da zainteresovani za stalni posao moraju prvo besplatno da rade i to puna dva meseca u sve tri smene, pa i prekovremeno. Nekada se to zvalo kuluk.

U meðuvremenu se jedna druga pošast nadvila nad tržištem radne snage u Srbiji. Ovo je i bilo moguæe jer su sindikati potpuno pasivni i više brane lažni socijalni mir i interese poslodavaca nego prava svojih èlanova. Dugogodišnja politika kupovine sindikalnih lidera od strane države i tajkuna, konaèno je urodila plodom i sindikati su potpuno umireni. Poneki sindikat se iz letargije probudi tek kada postane jasno da preduzeæe neminovno srlja u steèaj i da radnike oèekuje ulica. Zbog toga uopšte nije iznenaðujuæa filozofija robovlasnièkog menadžmenta južno-korejske kompanije Jura kako je štrajk znak nelojalnosti prema firmi, zbog èega radnicima daje otkaze.


Povremeni i privremeni poslovi


Verovatno se još jedino u Srbiji radnici zapošljavaju faktièki za stalno, ali preko omladinskih zadruga ili po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima (PP poslovi). Iako još od propasti Rimskog carstva na ovim prostorima nije bilo masovnije pojave robovlasništva, a isto je i zvanièno ukinuto u Kneževini Srbiji u 19. veku, ono se ponovo vraæa upravo kroz pomenuta dva metoda zapošljavanja.

Omladinske zadruge su zamišljene da pomognu mladim ljudima, na prvom mestu studentima, da poprave svoj džeparac kroz povremeni rad. Institut povremenog rada je, pak, stvoren kako bi neko preduzeæe moglo da zaposli više radnika onda kada ima više posla, a da može ponovo bez obaveza iz socijalnog programa da ih otpusti kada se posao vrati uobièajenom opsegu.

Amerièki menadžeri, analizirajuæi veliki uspon japanske posleratne ekonomije (sa krajnjim ciljem da sve što je dobro primene i kod sebe u SAD), došli su do saznanja da je u Japanu uobièajena praksa iznamljivanja radnika jedne kompanije drugoj na odreðeni period, u zavisnosti od potreba tih istih kompanija. Da ne živimo tu gde živimo ovaj sistem bi dobro radio i kod nas.

U Srbiji se on, meðutim, izvitoperio i preobrazio u klasièno robovlasništvo.

Sistem je u široj primeni krenuo upravo kroz multinacionalne (èitaj amerièke) kompanije koje su od pada sankcija preplavile Srbiju.

Menadžeri lanca restorana brze hrane Mekdonalds odlièno znaju koliko im prodavaca na kasama, kuvara i èistaèica treba u svakom lokalu. Eventualni porast poslova nastupa retko, samo tokom nekih znaèajnih manifestacija koje privlaèe turiste. Bez obzira na to, skoro svi mladi usiljeno nasmejani kasiri i kasirke, kao i svo pomoæno osoblje u Mekdonaldsovim restoranima zaposleni su preko omladinske zadruge i to, zvanièno, privremeno. Na ovim "privremenim" poslovima rade godinama, a da inspekciju rada to uopšte ne uzbuðuje i pored toga što se zakon više nego oèigledno krši.

Postoji i naèin da se zakonska regulativa formalno ispoštuje, a da radnik i dalje ostane "privremeno" zaposlen. To se izvodi fiktivnim, papirološkim prekidom radnog odnosa i zatim ponovnog zapošljavanja. Na taj naèin je poslodavac sebi obezbedio da vrednog radnika može godinama da zapošljava preko ugovora o PP poslovima.

Sa druge strane, poslodavac je na ovaj naèin obezbedio i da ima jeftinu i apsolutno poslušnu radnu snagu. Radniku na PP poslovima se ne uplaæuju doprinosi i on nema nikakva prava na plaæeno odsustvo ili bolovanje. Ako nije spreman da bespogovorno sluša ili ako se drzne da traži neko od zakonom mu zagarantovanih prava (na primer na slobodne dane ili plaæeni prekovremeni rad) menadžment može da ga momentalno otpusti bez bilo kakvih daljih plaæanja i da od zadruge dobije novog roba.

Beogradski hotel namenjen gostima dubokog džepa Hajat Ridžensi veæinu svojih "privremeno" uposlenih konobara, spremaèica i kuvara angažuje preko Omladinske zadruge.

Na ovaj naèin ne samo što se štedi na platama i doprinosima nego "omladinci" (od kojih neki imaju i preko 30 godina) moraju da pristaju na svakakva odricanja ne bi li zaradili meseèno bednih 200 evra!

Za tu mizernu sumu zaposleni rade najmanje 12 sati dnevno i to u uslovima koji se ne pamte na ovim prostorima još od ukidanja kaznenih radnih logora. Pomoæni kelneri zaposleni preko Omladinske zadruge moraju da stoje u stavu "mirno", nepokretni kao lutke kada nemaju šta da rade. Ako nema gostiju ovo stajanje zna da potraje satima i teško onome ko od umora hoæe makar malo da se nasloni na zid ili neki sto: ako se nepotrebno pomere ili zauzmu položaj koji nije predviðen uslovima rada, bivaju kažnjeni oduzimanjem 20 posto od plate ili momentalnim otkazom!

Tokom dvanaestoèasovnog radnog dana "privremeno" zaposleni iz Omladinske zadruge u Hajatu imaju pravo na jednu petnaestominutnu pauzu za obrok, kao i na dve dodatne pauze od po pet minuta.

Topli obrok koji se deli "privremeno" zaposlenima sastoji se od mesa koje je veæ poèelo da se kvari, zbog èega ne sme da se servira gostima, ali ni stalno zaposlenim trutovima. Èak se i takvi obroci radnicima naplaæuju, istina po nižim cenama od onih koje važe za goste Hajata, tako da se ionako bedna plata još dodatno umanjuje.

Stalno zaposleni imaju neke privilegije koje "povremeno" zaposleni nemaju, a to se najviše odnosi na pravo da ove potonje posmatraju kao sopstveno roblje i da im dodeljuju najprljavije i najteže poslove. Tako kvalifikovani kuvar zaposlen preko Omladinske zadruge mora da riba kuhinju i nusprostorije, raèunajuæi tu i toalet. "Povremeno" zaposleni kuvar svoje radno mesto sme da napusti samo uz izrièito dopuštenje šefa. Èak i za odlazak u toalet mora da ima dozvolu, što poseban problem predstavlja kuvarima u treæoj smeni èiji se šef negde zavuèe da bi spavao.

Bolovanje je za "povremeno" zaposlene u Hajatu mislena imenica. Onaj ko se drzne da se razboli, odmah dobija otkaz!

Nedavno je èak i Naftna industrija Srbije, koja ne mora da brine za svoje prihode, objavila oglas da traži veæi broj radnika na benzinskim pumpama koji æe zasnovati radni odnos po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima.


Ko zine, ide kod privatnika


Slièna je situacija i u mnogim državnim preduzeæima. U beogradskom Javnom Preduzeæu Gradska èistoæa svi èistaèi u treæoj, noænoj smeni zaposleni su preko omladinske zadruge, a veliki broj u ostalim smenama je uposlen po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. U Gradskoj èistoæi se bar pridržavaju jedne zakonske odredbe, a to je da radnik zaposlen preko omladinske zadruge ne sme da bude stariji od 29 godina. Ako neki vredni radnik napuni toliko godina, prelazi na rad po ugovoru o PP poslovima! Tek posle toga može eventualno da raèuna da bude primljen za stalno i da mu se uplaæuju i radni staž i bolovanje.

Zaposleni "omladinci" u Gradskoj èistoæi primaju dnevnicu, a ne satnicu, zbog èega èesto rade prekovremeno bez doplate. Imaju pravo na jedan slobodan dan najèešæe u dva meseca (neretko i tek posle tri meseca), na bolovanje smeju da idu samo ako su smrtno bolesni i ono im se ne plaæa. Sve ovo nesreænici trpe za meseènu platu od nešto iznad 30.000 dinara.

Po ugovoru o PP poslovima zaposleni su i mnogi službenici u državnoj administraciji. Tako je jedno vreme u Agenciji za privredne registre bilo više "povremeno" od stalno zaposlenih radnika. Dok su se stalno zaposleni, uglavnom partijski kadrovi tadašnjeg G17 Plus i nešto malo demokrata, vezama vukli po bolovanjima, "privremeno" zaposleni su obavljali sav posao i nisu imali pravo ni na godišnji odmor, niti na plaæeno bolovanje, mada su se, istini za volju, kratka bolovanja tolerisala i radnik ne bi automatski dobijao otkaz.

Shvativši da su radnici po ugovorima o PP poslovima mnogo jeftiniji i poslušniji, vlast ove nesreæne države je krenula da sve svoje radnike upošljava na taj naèin. Branko Radujko, novi predsednik Upravnog odbora beogradskog Gradskog saobraæajnog preduzeæa (GSP), izmeðu ostalog ima zadatak i da vodi raèuna da se sprovodi plan gradonaèelnika Dragana Ðilasa da svi vozaèi autobusa iz GSP-a preðu na rad kod nekog od privatnika, koji takoðe voze na beogradskim linijama. Razlog za ovo je taj što se sindikat GSP-a u poslednje vreme uskomešao i nije više rad da bezuslovno radi sve ono što menadžmentu padne na pamet.

Prvi na udaru su se našli kontrolori koji su odbijali da rade za preduzeæa iz Bus Plus konzorcijuma i da batinaškim metodama naplaæuju karte od putnika, zbog èega se smanjio i tako enormni dnevni prihod Ðilasa i njegovih bandita.

Rešenje je naðeno u zapošljavanju velikog broja kontrolora preko omladinskih zadruga i ugovora o PP poslovima koji za maltretiranje Beograðana meseèno dobijaju tek 25.000 dinara, bez plaæenih doprinosa. Ovim „povremeno" zaposlenima se obeæava da æe posle šest meseci oni sa najboljim uèinkom (sa najviše opljaèkanih putnika!) dobiti ugovor za stalno, ali ne sa GSP-om, veæ sa Apeks Solušunsom ili Lanusom, privatnim preduzeæima u Bus Plus konzorcijumu.

Pošto je sindikat vozaèa GSP-a stao na stranu svojih kolega iz kontrole, Ðilas je došao na ideju da ih prebaci u privatne firme gde ne samo neæe imati pravo na sindikalno udruživanje, veæ æe mnogi od njih takoðe biti zaposleni preko "privremenih" ugovora i moæi æe da dobiju otkaz kada god se to prohte nekome iz gradske vlasti.


Na crno i u sivoj zoni


Agencije koje obezbeðuju uslužnu radnu snagu namnožile su se kao peèurke posle kiše, a u sve više preduzeæa i državnih ustanova nemoguæe je naæi da usluge èišæenja, održavanja i obezbeðivanja rade ljudi koji su na platnom spisku tog preduzeæa, odnosno ustanove. U ovoj pojavi ne bi bilo nièeg neobiènog da sve te agencije svoje zaposlene ne plaæaju samo onoliko koliko iznosi republièki minimalac, dok od naruèilaca ovih poslova one dobijaju mnogo veæe iznose koji uveliko prevazilaze ono što ovi radnici dobijaju kao zaradu. Vlasnici najveæeg broja agencija za iznajmljivanje radne snage su u rodbinskim vezama sa osobama koje stoje na èelu preduzeæa ili ustanove kojoj se iznajmljuju radnici. Da li je to baš toliko sluèajno?

Da se zakonsko rešenje o iznajmljivanju radne snage nije pokazalo kao najbolje u stvarnosti naših radnih odnosa svesni su u Ministarstvu za rad. Zato su prošle godine bili pripremili predlog za izmenu Zakona o radu po kome bi radnici iznajmljeni preko agencija morali da dobiju istu platu kao njihove kolege s istih radnih mesta koji veæ rade u dotiènom preduzeæu, odnosno ustanovi. I ne samo to. Platu bi morao da im da poslodavac kod kog zapravo rade, a ne posrednièka agencija, koja samo ubira kajmak. Posredniku bi pripadala samo provizija za obezbeðivanje radne snage, a ne fakturisana cena usluge.

Izmena zakona je po planu skupštinsku proceduru trebalo da proðe proletos, ali se to nije dogodilo zbog snažnog otpora onih koji zapravo stoje iza agencija za iznajmljivanje radne snage i istovremeno imaju i neku od državnih funkcija.

Zbog toga što se veliki broj zaposlenih nalazi ili u sivoj zoni ili radi potpuno na crno, republièki budžet svake godine gubi stotine miliona evra koje bi inaèe prihodovao na osnovu doprinosa za plate zaposlenih. Istovremeno, èak oko 50.000 privrednih subjekata u Srbiji ili uopšte ne plaæa doprinose za svoje zaposlene ili to èini izuzetno retko. Umesto da država osmisli naèin kako da stane na put takvim poslodavcima, cenu plaæaju radnici koji ne mogu da odu u zasluženu penziju ili ostvare neko drugo pravo samo zato što im preduzeæe nije redovno uplaæivalo doprinose.

Usled smanjenja priliva u budžet država æe u bliskoj buduænosti biti primorana da smanjuje izdatke, zbog èega æe doæi do realnog smanjenja penzija i plata zaposlenih u javnom sektoru, poveæaæe se dugovanja privredi i smanjiti ulaganja, što æe za sobom povuæi novo drastièno smanjivanje broja radnih mesta i dalji pad budžetskih priliva... Zaèarani krug iz koga je teško izaæi.


Privatizacija ukida radna mesta


Od poèetka "privatizacije" izgubljeno je tri puta više radnih mesta nego za vreme hiperinflacije i meðunarodnih sankcija nametnutih Srbiji, pokazuje studija Miodraga Skuliæa.

Po njoj je prvi drastièan pad broja radnih mesta nastupio upravo na samom poèetku privatizacije. Tako je u periodu izmeðu 2001. do kraja 2003. broj zaposlenih u Srbiji sa 1.367.367 spao na 1.216.690.

Proseèno se u poslednjoj deceniji godišnje broj radnih mesta u Srbiji smanjivao za nešto preko 44.500, a dramatièan pad je usledio 2005. godine. Na dan 31. decembra 2004. u Srbiji je bilo zvanièno zaposleno 1.182.944 radnika, pokazuje pomenuta studija, ali ih je 1. januara 2006. bilo tek 1.119.540!

Do malog porasta broja zaposlenosti u poslednjih 18 godina došlo je jedino 2008, u godini kada je izbila svetska ekonomska kriza. Poèetkom te godine u Srbiji je bilo zaposleno 1.113.649 ljudi, dok je na kraju godine bilo njih 1.118.771, dakle porast za oko 5.000 radnih mesta.


Put do brzog profita


Na loš razvoj domaæeg tržišta znaèajan uticaj ima bankarski sektor. Sve 33 banke koje još uvek posluju u Srbiji imaju ukupni kapital od 3.907.311.320,60 evra, od toga banke sa veæinskim ili iskljuèivim stranim kapitalom imaju 86,64 posto uèešæa, odnosno 3.500.335.371,38 evra.

Banke u kojima je veæinski domaæi kapital imaju samo 13,36 posto uèešæa na tržištu, što preraèunato u novac iznosi 406.975.949,22 evra. Koliko je to mala suma pokazuje poreðenje sa najveæom bankom u Srbiji, Intezom, koja je u stoprocentnom italijanskom vlasništvu i èiji kapital iznosi 450.638.886,31 evro! Samo jedna strana banka ima više kapitala nego zajedno svih devet banaka sa veæinskim domaæim kapitalom.

Strani investitori su najviše zainteresovani da svoj novac brzo oplode i ne interesuju ih ni dugoroèna ulaganja u obnovu konjukture, a još manje oèuvanje radnih mesta u srpskoj privredi.

Ono što posebno treba da zabrine je èinjenica da je u bankama u Srbiji znaèajno prisutan grèki kapital, odnosno novac iz zemlje koja po svim prognozama nema šanse da se privredno oporavi bar još desetak godina. Koliko su ti investitori uopšte u stanju da novac zadrže u inostranstvu, ili æe biti primorani da ga vrate u Grèku kako bi spasavali matièna preduzeæa?

Po strukturi kapitala, najviše para u domaæe banke stiglo je iz Austrije (nešto preko milijardu evra), a zatim iz Grèke (oko 738 miliona evra). Najmanje novca je stiglo iz SAD - ispod 11 miliona evra.


Bezakonje


Rasulu na domaæem tržištu rada dobrim delom doprinosi i država koja ne isplaæuje svoje obaveze redovno, tako da su mnoga preduzeæa primorana da otpuštaju radnike.

Po zakonu budžet ne može da bude u minusu, tako da državno raèunovodstvo prikazuje samo one rashode koji su isplaæeni. Tako se desilo da je iz 2011. u 2012. preneto izmeðu jedne i po i dve milijarde evra duga, najviše prema izvoðaèima radova na objektima infrastrukture, ali i farmaceutima za lekove.

Umesto da bude zamajac obnove, država je tako postala kamen oko vrata domaæe privrede, jer ne samo da preduzeæa koja imaju nenaplaæena potraživanja iz budžeta smanjuju obim rada i otpuštaju radnike, veæ to isto èine i njihovi dobavljaèi i kooperanti



Lom u bilansima privrede


Prema studiji Miodraga Skuliæa, "Da sam ja Ivica Daèiæ predsednik vlade Republike Srbije saopštio bih narodu istinu o teškom ekonomskom stanju Srbije koje preuzima od prethodne vlade", privreda Srbije je po srednjem kursu na dan 31. decembra 2009. imala 42 milijarde evra sopstvenog kapitala, od èega joj je za obrtni kapital ostajalo samo 2,5 milijardi evra.

U vezi ukupnog stanja srpske privrede, Skuliæ navodi: "...Prikaz poslovanja u 2010. i 2011. godini još je više pogoršao strukturu i zaduženost ukupne privrede. Ovde se neæe prikazivati rezultati poslovanja srpske privrede u 2010. i 2011. godini, jer su oni potpuno nerealno, usled održavanja kursa dinara, na nultom rastu. Tek æe u 2012. godini biti prikazani pravi rezultati, izraženi u evrima, kada evro krajem godine preðe granicu iznad 130 dinara i na taj naèin vrednost dinara opadne za oko 23 posto.

Tada æe obaveze po kreditima ugovorene sa kamatom uveæanom za deviznu klauzulu, dovesti do loma u bilansima privrede, gubici iz 2010. i 2011. isplivaæe na površinu, a privrednici æe s jeseni ove godine korigovati svoje kalkulacije, i inflacija æe naglo porasti u èetvrtom kvartalu ove i u prvom polugodištu iduæe godine. Plate i penzije mogu ostati u dinarima na nivou iz 2011, ali izražene u evrima opašæe za više od 20 poto, to æe uzrokovati smanjenje potrošnje, pad uvoza i ukupni pad životnog standarda. Kako i budžet u skoro 45 posto zavisi od visine uvoza, doæi æe do pada priliva i deficit u budžetu æe se poveæati na iznad 15 do 20 posto njegovog planiranog obima."


Lažni svedoci


Kako se u Srbiji postupa sa sindikalnim liderima u sluèaju borbe za veæa radnièka prava, pokazuje i primer Miroslava Miletiæa, nekadašnjeg predsednika Nezavisnog sindikata u preduzeæu FAD u Gornjem Milanovcu.

Dana 29. decembra 2009. desila se spontana obustava rada zbog kašnjenja isplate i malih plata, kao i loših uslova rada. Posle dvomeseènog saslušavanja 150 radnika metodama koje je ranije jedino primenjivao Gestapo, našla su se samo dva radnika koja su pod pritiskom svedoèila da je Miletiæ navodno organizovao pomenuti štrajk, zbog èega ovaj radnik dobija momentalni otkaz.

Iza preduzeæa FAD inaèe stoji malo poznati tajkun Dejan Babiæ koji je osim ove upropastio i mnoge druge firme koje je kupio: Tozu Markoviæ iz Kikinde, Vetprom hemikalije, Elektrometal iz Beograda...

Sudski spor po tužbi Miroslava Miletiæa još uvek traje.


podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane