https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

RTV Svetac

RTV Svetac

 

Supa bez rezanaca

 

Rajko Roki Dvizac

 

 

im leto doe najpametnije je odmah iskljuiti televizor. Nije dovoljno pritisnuti taster na daljinskom, ve treba uiniti napor vie i iz zida izvui silom ili milom utika. Za svaki sluaj. to je sigurno - sigurno je. Ovi nai reprizni junaci su dovitljivi i uvek pronau nain da se po ko zna koji put ubace u male ekrane a tako i u nae domove.

Letnji tv meni je uvek isti - slui se podgrejana supa iz koje su odavno pojedeni svi rezanci. Umesto njih,kao zamena,ubaci se poneki komadi neega - da li iz politike, sporta ili sa estrade,svejedno. Supa je i dalje bez rezanaca

Ovog leta ponovo radi narodni bioskop,pardon,novi saziv Narodne skuptine Srbije.Po navici, pasionirani mazohisti hteli su da vide ta e novo da bidne. Tradicionalno, narod uvek navija za slabije, to jest, opoziciju. Jer opozicija, sama po sebi bar deklarativno (na reima ako ve nije na delima) je na strani obinog oveka. Kad ono - udo nevieno.Nova opozicija se i reima i delima ponaa kao da je i dalje na vlasti.Takav im renik, takvo im ponaanje. I dalje misle samo na sebe i svoje povlastice i privilegije. Ja pa jado kraja. Mesta za malog, obinog oveka nigde nema.

DS izgleda niko nije javio da vie nisu na vlasti.Nekada, jo od doba Miloevia, Kotunice i Tadia , opozicija je u Narodnu skuptinu dolazila u velikom broju. I to, redovno.

Pozicija bi se pojavljivala samo kad je trebalo neko njihov da se hvali ili da se narodu uvali neki glupavi zakon na silu. Danas je situacija obrnuta. Pozicija je brojnija od opozicije na svakoj sednici. ta to treba da znai, neka objasne politikolozi. Ja samo kaem ono to vidim na malom ekranu. A da, edi Jovanoviu se najzad ispunila dugogodinja elja! Njegov LDP vie ne mora da glumi lanu opoziciju. Sada su stvarno opozicija. No, i njemu izgleda treba neko da doapne u pauzi tv prenosa ili e da bude kao i prethodnih godina. Kad je rasprava, pljuje na vlast a im je glasanje - meu prvima die ruku u vis i u skuptinskoj veini trai pomilovanje i spas.

to se RTS-a tie, ovo varljivo leto bilo je u znaku Olimpijade u Londonu. Prenosili su sve i svata, samo da ekran ne zvrji prazan. Videli smo kako nai gube a drugi slave.Vano je bilo uestvovati. Nije Olimpijada svaki dan. Mi smo, hvala Bogu, preli stotku to se medalja tie. Do sledee emo se vala naekati.U kratkim pauzama izmeu Olimpijskih prenosa, pojavila bi se tek poneka vest to ivot a ne zabavu znai.Kao da je zatije pred buru. Negativne vesti su se selektivno objavljivale. One koje direktno pogaaju obinog oveka, kao i do sada, (ne)veto su se gurale pod tepih. Moda je to tajna vekovnog opstanka direktora RTS-a TV Pantelije?!

RTS je, dakle , ovog leta prigrabio Narodnu skuptinu i Olimpijadu. RTV Vojvoda je prisvojila Exit a tamburae iz blata Deronja prebacila u Novi Sad.Filmski festival na Paliu se jo ne da.TV Pink je oberuke prigrlio Guu kao da je u pitanju Grand arada.Ostalima su ostavljene mrvice. B 92 je pokuao oajniki da sauva rejting serijom filmova,uglavnom dobrih ali ve vienim. TV Prva je turske serije ojaala grkim kao zain su reprize Ekskluziva. Jo jedna supa bez rezanaca. Hepi i Studio B su jednu te istu ideju podelili po pola.Letnja ema uz koju se lako drema. Pokuao sam da na Studiju B gledam gostovanje Zane, ali poto ne uh svoje ime,prebacio sam na drugi kanal. Eh, ko mi je kriv, to svojevremeno JA nisam preutao njih,pitanje je da li bi danas bili gosti letnje eme Studija B? Daba prekrajate istoriju - jednom u i JA istinu progovoriti.

Poto je Rene iz serije Alo, alo zatvorio svoju krmu i otiao na letovanje, ostala su samo braa Troter da u kombiju trotokau jurcaju po TV Avali: popodne, uvee, posle ponoi. Tek kada se Rene vratio, Troteri su odjednom isparili. Ali jurnjava je nastavljena. Nikog nema da ih zaustavi. Na TV Avali nema voditelja. A televizija bez voditelja je kao supa bez rezanaca. Lii na supu a to ipak nije. Ba kao i TV Avala. Lii na televiziju ali to ipak nije.

Klot supa se redovno slui na trpezi takozvane Akademije debelih na biznis televiziji Pink. Jo jedan rijaliti ou sa ciljem da se zgrnu pare na raun naivnih tv gledalaca mekog srca. Osim rune navike da svojim gledaocima zavlai ruku u dep, vlasnik eljko Mitrovi je nainio iliti dozvolio dve skaradne greke- uvrede. Prvo, rijaliti ovog tipa nema ama ba nikakvih dodirnih taaka sa institucijom kakva je Akademija. Upotreba ovog imena je ve sama po sebi uvreda. Ali ono to je jo runije je koriene rei debeli za ljude koji svojom ili grekom prirode imaju nekoliko kilograma vie. Maniri lepog ponaanja jednostavno ne dozvoljavaju da se takvi ljudi nazivaju debelima.

O tome se ui ve u vrtiima a gradivo se ponavlja kod uiteljice. Mitrovi oigledno nije pazio na asu a RRA nije naao za shodno ak ni da ga opomene za nepristojno ponaanje a kamoli kazni. Ne sumnjam da cilj ove emisije je ipak pozitivan - a to je da pomogne gojaznim ljudima da uz strunu lekarsku pomo i to jo na televiziji, skinu balast sa svog tela. No, za sve treba imati ukusa i mere,pogotovo ako ste televizija sa nacionalnom frekvencijom. To bi trebalo neto da znai vlasnicima - pre svega odgovornost! No, i dalje u ovoj zemlji vai pravilo da zakonima odgovornosti podleu samo obini smrtnici. Za monike, zakon ne vai. Oni mogu da se ponaaju kako hoe i bez imalo stida i srama prodaju supu bez rezanaca bezobrazno tvrdei da je to specijalitet kulinarske kuhinje. Rezance su pojeli sa Pinka a supa (vodurina) velikoduno se deli takmiarima. Gde se sakrila pravda?

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane