https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Svet

Svet

 

Kina: Obesni tatini sinovi dnevno troe na hiljade radnikih dnevnica

 

Prinevii dravno pitanje

 

Kineski radnici rade za aku pirina i odriu se svega kako bi mogli da prehrane svoje izgladnele porodice. Nasuprot tome, nova kineska elita, sinovi uticajnih politiara, od obesti ne znaju ta e vie. O najnovijem sluaju koji preti da postane prvorazredno dravno pitanje, izvetava na novinar Fridrih Emke koji je nedavno boravio u Kini

 

 

Fridrih Emke

dopisnik iz Frankfurta

 

 

Prosean kineski radnik preivljava sa dnevnicom od pet dolara i sebe smatra srenim, jer ima posao, platu, hranu i krov nad glavom. Za njegove roake koji su ostali na selu i pomenutih pet dolara dnevno je misaona imenica.

Velike svetske, ali i kineske korporacije koriste pogodnosti koje nudi vlada u Pekingu i svoje proizvodne pogone otvaraju u najsiromanijim delovima ove ogromne drave, najee na zapadu i u centralnim provincijama.

U velikim kombinatima koji tamo niu, radnici ne samo da rade, ve tu i jedu i spavaju. Radno vreme obino traje 12 sati dnevno i to svakog dana u nedelji. Izmoreni radnici ne bi imali snage da stignu do svoje kue, koja se esto nalazi stotinama kilometara daleko. Zbog toga su pored fabrika izgraene spavaone, nalik onima u logorima ili kasarnama, gde u jednoj sobi spavaju desetine izmuenih radnika i to, esto, na smenu - dok jedan radi drugi spava u njegovom krevetu.

Slobodni dani tokom nedelje ne postoje, ali postoje odmori - nekoliko dana u godini kada radnik moe da obie svoju porodicu. Posete porodice radniku su zabranjene, jer poslovodstvo smatra da bi im to snizilo radni elan i dodatno ih iscrpelo. Svu svoju energiju, fiziku i psihiku, radnik u Kini treba da posveti kombinatu u kome radi.

On na neki nain postaje robot, maina bez svoje volje i potreba, koristan samo dok je u stanju da privreuje. Nije zato ni udo da je stopa samoubistava meu tim radnicima u zabaenim pogonima na zapadu i jugo-zapadu Kine najvia na svetu.

Postoji, meutim, i jedna druga Kina o kojoj se malo zna i jo manje izvetava.

Saobraajni udes koji se 18. marta 2012. u 4 sata ujutru dogodio u Pekingu danas preti da izazove dravnu krizu u Kini. Posle jedne lude noi na zabavama i po klubovima dvadesettrogodinji lokalni plejboj Ling Gu u svom crnom Ferariju Spajder 458 (u Evropi prosena cena 250.000 evra) jurio je po etvrtom prstenu autoputeva oko Pekinga.

Momak nije bio sam u kolima. Sa njim se nalaze dve devojke koe kao svila, koje potiu iz egzotinih provincija Kine: jedna je iz Ujgurije, druga sa Tibeta. Ling Gu i jedna od devojaka su potpuno goli. Njih troje, kako se kasnije saznalo, upranjavali su seks na autoputu.

Severno od Pekinga, na Baofuzi mostu, mladi voza je izgubio kontrolu nad svojim vozilom i svom snagom udario u jedan betonski stub. Ling Gu je poginuo na licu mesta, njegove saputnice su preivele sa tekim i trajnim povredama. Jedna je od vrata nanie nepokretna.

Policija je pokuala da prikrije nesreu, ak je na umrlici stajalo lano ime.

Ve sledeeg dana za to zaduena kineska sluba je na internetu koji se koristi u zemlji blokirala pretragu u kojoj postoji re Ferari. Nareenje za tako neto moe da stigne samo sa najvieg mesta.

Tek se ovih dana saznao razlog za ove postupke. Ling Gu je jedan Prinevi, kako u Kini nazivaju decu uticajnih dravnih funkcionera. Njegov otac je Ling Jihua, tada na mestu efa kabineta najmonijeg Kineza - predsednika republike Hu Jintaoa.

Vreme kada se Prinevii pojavljuju je nou, kada armija od desetina miliona radnika odlazi na spavanje. Oni tada sedaju u svoje luksuzne automobile i kreu u provod po ekskluzivnim klubovima metropola u koje obian narod ne sme ni da proviri.

Trenutno je u Pekingu najpopularniji Angel-Club u Sanlitunu, diplomatskoj etvrti prestonice. U tom lokalu, gde flaa crnog vina (Lafit - Rotild) kota 2.100 evra, postoji ceo jedan sprat namenjen samo VIP posetiocima, u koje spadaju Prinevii. U privatnim prostorijama na tom spratu, izmeu plianih sofa i staklenih stolova, igraju striptizete koje se angauju posebno za te prilike.

U cik zore, novi vladari Pekinga, koje oekuju visoke pozicije u dravnoj administraciji ili diplomatiji, sedaju u svoje Ferarije, Lambordinije i Maseratije i kreu u trkanje po gradskim ulicama. Ako bi ih policija sluajno zaustavila dovoljno je samo da kau svoje ime i mogu da nastave sa ludovanjem. Za Prinevie vae potpuno drugi zakoni, a mnogi tvrde da oni ne potuju nikakve zakone.

Visoki dravni slubenik zarauje u Kini, po zvaninim podacima, oko 8.000 evra godinje. Kako sin efa kabineta moe sebi da omogui kupovinu jednog Ferarija? Ovo pitanje je uzbudilo Kineze, poto se ovih dana saznalo o saobraajnoj nesrei koja je trebalo da ostane tajna. Na kontrolisanom kineskom internetu postoje na hiljade blogova koji se bave ovim dogaajem i ima ih toliko da dravna cenzura ne stie da ih sve ukloni.

Poetkom septembra je konano reagovala i kineska vlada reavajui problem na svoj nain. Sve se desilo bez javnih nastupa, bez istrage i bez kazne. Jedino to Ling Jihua vie nije mogao da ostane da radi kod predsednika republike. Zato je postavljen za - ministra.

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane