Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zrenjanin

Zrenjanin

Naprednjaci u zrenjaninskoj gradskoj upravi  "pate" od nedostatka kvalitetnih kadrova

Odbornička većina očajnog sastava

Istina je tužna i teško izreciva, ali, grad Zrenjanin nema karakter, nema ni ljude spremne za težak i mukotrpan timski rad u cilju delimičnog povraćaja stare slave nekadašnjem trećem najjačem industrijskom centru bivše Jugoslavije.

Zoltan Horvat

 

 Posle samo dva meseca od konstituisanja nove lokalne vlasti sa 35 od ukupno 67 odbornika, čiju okosnicu čini koalicija SNS (25) i SPS (8), ne nazire se jasan put njihovog opstanka na vlasti.  Potpomognuti" vrhunskim ucenjivačkim kapacitetima SPO (mini- bus stranka u Zrenjaninu sa vrhunski ostvarenim apetitima nekolicine njihovih vrhovnika) i bivšom odbornicom LSV (kojoj je suprug trasirao put u SNS) za tesnu većinu u lokalnom parlamentu, aktuelna lokalna vlast se poslednjih nedelja "zabavlja" (pre)rasporedom očajnih kadrova na profitabilnim funkcijama.

Prosto je neverovatno koliko je ovdašnji SNS "visoko uzleteo" od 6. jula ove godine isturajući kadrove od kojih, najblaže rečeno, "boli glava". Jedan od aktulenih pomoćnika gradonačelnika je hapšen u vreme komunizma, ponovio je sličan "podvig" i "u Slobino vreme", a  treći put je stigao i do Specijalnog suda.

To mu, naravno, nije smetalo da u novoj hijerarhiji zauzme istaknuto mesto čoveka od najvećeg poverenja novog gradonačelnika, mr Ivana Bošnjaka. Uz to, nekolicina novoimenovanih direktora javnih preduzeća mogu da se pohvale "veličanstvenim radovima" na polju privatnog biznisa gde su svoja privatna preduzeća ostavili u buli sa ogromnim milionskim minusima i uz realnu pretnju procesuiranja pred sudom. 

Ako ovome dodamo automehaničare kao nove novcijate specijalne savetnike ganc- novih direktora javnih preduzeća, pa direktore kojima su specijaliteti kupovina sega-mega diploma od kojih postaješ mnogo pametan i upotrebljiv kadrovik - poslušnik, onda je to pouzdan znak da je kurcšlus u Zrenjaninu zagarantovan.

 

Demokratski scenario

 

Veoma je zanimljivo u JP Javna stambena agencija gde "kolo" vode „ligaši", trenutno opozicija koja se od konstituisanja nove vlasti još nije pojavila na skupštinskom zasedanju.

Od ukupno 25 zaposlenih više od polovine su pripadnici složne Čankove političke armade gde se kao specijalni savetnik direktora od sudbonosnog značaja za grad pojavljuje Dejan Čapo, šef LSV u Zrenjaninu.

Njegove zasluge su za grad nemerljive, takoreći nevidljive, jer se podaci o katastrofalnom poslovanju u njegovoj direktorskoj eri uporno sakrivaju od javnosti. Ne zna se tačno ko sve od privilegovanih zakupaca godinama ne plaća zakup poslovnih prostorija meren desetinama miliona dinara, odnosno ko se sve od još privilegovanijih bivših i sadašnjih istaknutih lokalnih kadrovika besramno baškari u desetak stanova u vlasništvu grada. Ovo javno preduzeće je u "teškoj buli", ali to uopšte ne smeta pozicionim i opozicionim pobratimima da razvijaju privatni biznis. Brale, nije bitno u kojoj si stranci, važno je da interesne grupe složno nastavljaju da pelješe gradsku kasu.

Dodajmo ovome narasle apetite istaknutih lokalnih vrhovnika SNS, gde se uglavnom postavlja pitanje, gde, kako i koliko mogu da se ugradim. Za ovogodišnje mini Dane piva ponovio se "demokratski scenario" gde su neki recimo pokušali da profitiraju na nastupu Nevernih beba. Tačno 6,5 hiljada evra trebalo je podeliti „na ravne časti", više od polovine sume izvođačima, a preostala „sića" vernim lokalnim sledbenicima "trpanja love" u sopstvene džepove.

 

Junačka, tesna većina

 

Nešto manji berićet bio je nakon sprovođenja tendera za kupovinu robe manje vrednosti gde su vešti manipulanti uspeli da uberu "svega" par stotina hiljada dinara. Ove i ovakve dokazane apetitlije su već na prvom koraku pokazale predsednicima mesnih odbora i svim drugim stranačkim aktivistima koji su "hrabro poginuli" u predizbornim aktivnostima, "da su džaba krečili", odnosno da su posle (zlo)upotrebe, jednostavno zaboravljeni.

Odlaskom bivšeg gradonačelnika i vrhovnika lokalnog SNS Gorana Kneževića na funkciju republičkog ministra, njegovi stranački sledbenici, počev od gradonačelnika Ivana Bošnjaka, magistra veterine, jednostavno nemaju petlju da prekinu sa kopiranjem rada svojih prethodnika iz redova kvazidemokrata.

Pokušaj čelnika lokalnog SPS da, koliko-toliko zajednički zavedu red u nered, još uvek ne daje željene rezultate. Naime, zrenjaninski socijalisti su predložili svojim koalicionim partnerima iz SNS da se u rešavanju teških problema krene redom, počev od obavezujućeg konkretnog podnošenja izveštaja na mesečnom nivou od svih direktora javnih preduzeća i ustanova.

 To je u najjačoj partiji u Zrenjaninu ocenjeno kao direktan pritisak na koalicionog partnera, pa ne čudi što izostaju međusobni konkretni i otvoreni razgovori o sprovođenju suštinske saradnje. Istovremeno, ni krivi ni dužni, priliku koriste manje stranke u koaliciji koji klasičnim ucenama prisvajaju funkcije. SPO je tu "najjači", a tim povodom se prepričavaju anegdote o njihovim predizbornim aktivnostima, gde su u jednom danu od 18 časova svojim prisustvom davali podršku predizbornom skupu "ligaša", a od 20 časova aplaudirali do besvesti na konvencijama SNS.

Otuda ne čudi što su se na poslednjem skupštinskom zasedanju problematični odbornici, odnosno prebezi, morali pratiti do WC-a i natrag kako bi se održala "junačka" tesna većina. Ovakvi gafovi bacaju u senku dolazak nekih od lokalnih čelnika SNS na skupštinsko zasedanje u šorcu. gde je moralo intervenisati obezbeđenje kako bi se bahati i osioni uklonili. Ni to nije pomoglo, jer su dotični, moćni i svemoćni, osvanuli na galeriji barokne sale odakle su, na zaprepašćenje novinara, nesmetano pratili tok zasedanja.

 

Ko je u Zrenjaninu zaboravio nacionalne manjine?

 

Na jednom od poslednjih sastanaka lokalnih čelnika SNS rodila se ideja da bi se gordijev čvor oko večitog namicanja problematične većine mogao rešiti uklanjanjem SPS iz vlasti. Na ovakav rasplet kao zapeta puška čekaju "ligaši", trubeći na sav glas o dugogodišnjim fantastičnim odnosima na relaciji Knežević - Kostreš.

U prilog ovakvom (ne)verovatnom scenariju je overa funkcija četiri specijalna savetnika direktora javnih preduzeća i ustanova, uz činjenicu da nakon promene vlasti kadrovima LSV ne fali ni dlaka sa glave. Naprotiv, njihova ofanziva u Zrenjaninu je vidljiva na svakom koraku, a lokalni elektronski mediji, bolje reći zaštitnici interesnih grupa koji im daju lovu, naprosto se utrkuju da recimo za novu PR Kulturnog centra, inače bivšu direktorku, kažu da, ni manje ni više, super iliti genijalno radi svoj novi posao. Možda ne znaju, ili im to još niko nije rekao da je za vreme njenog "ligaškog" direktorovanja Kulturni centar postao jalova, kilava i neprofitabilna ustanova, odnosno da se minus u poslovanju i nenaplativost od zakupaca meri milionima dinara.        

Takođe je veoma zanimljiv način na koji čelnici grada Zrenjanina odlaze na važna i neodložna poklonjenja gazdama u Beogradu i Novom Sadu. Verovali ili ne, na jedan od važnijih "beogradskih" zadataka odvezlo se, sa pet putnih naloga, petoro zrenjaninskih funkcionera u tačno pet vozila. Udobna vožnja im je, ponaosob, bila zagarantovana.

Na stranu paradoks da među funkcionerima lokalne vlasti nema ni jednog jedinog pripadnika nacionalnih manjina. Svaka čast, domaćine.

 

Kako ćemo - lako ćemo

 

Teško je zamisliti grad bez autoritativnih ljudi. Zrenjanin ima tu nesreću da dugi niz godina i decenija nema autentičnog lidera iz sopstvenih redova, rođenog zrenjaninca.

Običnom građaninu je još teže prihvatiti činjenicu da su garniture neodgovornih i pohlepnih ljudi, žednih vlasti i ličnih privilegija, ubili preko 10 milijardi evra u poslednjih 20 godina. Ako nisu dođoši, a šta su nego to, ako nisu prođoši, to su i pride, rasturali su grad naočigled pasivnih domaćina. Pomenimo aktuelne tajkune, lidere, vajne masone, sve sam rođeni zrenjaninac... 

 Vršac, Sombor i Kikinda imaju pisano pravilo da gradonačelnik mora biti rodom iz grada kojim rukovodi, u Zrenjaninu je na delu princip: poslušnik sam, tim se dičim, z… me se što ovaj i ovakav grad propada i tone u bedu.

   Danas je u Zrenjaninu pojam domaćinskog odnosa prema obavezama Živanko Radovančev, aktuelni direktor Mlekoprodukta, retko uspešne firme sa ovih prostora. Radnici se jednostavno kunu u njega, poslovni rezultati ga proizvode u odgovornog i  poštenog zrenjaninca. Da li je mana što je trenutno predsednik Okružnog odbora SPS?

   Naravno da nije, ali, ako se u Zrenjaninu još uvek nije rodila nova stranka koja će odmah beskompromisno povući napred, primer ovog socijaliste koji ima poverenja u vodeći stranački dvojac Malušić - Bulajić, hrabri i podstiče na borbu različitih za grad. Nameće se pitanje, da li samo socijalisti u Zrenjaninu, bremeniti nasleđem stranačke prošlosti koju kvazidemokrate još uvek žestoko pljuju, uviđaju svu težinu trenutka u kojem se živi nudeći početna skromna rešenja?

 

   

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane