https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na dnevnom redu

Na dnevnom redu

 

Zvanična Moskva razočarana ponašanjem srpskih vlasti

 

Ko koči Južni tok?

 

M. Brkić

 

Direktor OAO Gasprom iz Moskve  Aleksej Miler utvrdio je pre tri meseca kandidaturu Dmitrija E. Mališeva za direktora kompanije Južni tok d.o.o. (South Strem d.o.o.). Načelnik odseka za upravljanje projektima Kompanije Gasprom L. S. Čugunov uputio je 23. jula ove godine generalnom direktoru Srbijagasa Dušanu Bajatoviću pismo kojim ga obaveštava o ovoj kandidaturi, očekujući njegovu saglasnost za postavljanje gospodina Mališeva na mesto koje pripada ruskom Gaspromu, kao investitoru ovog projekta.

Bez postavljanja direktora, projekat Južni tok je doveden u pitanje, a gospodin Bajatović duže od tri meseca izbegava da se pismeno izjasni o kandidaturi Mališeva.

Ne treba podsećati da bi izgradnjom Južnog toka, Srbija došla do investicije koja bi joj, izgradnjom gasovoda, omogućila zapošljavanje nekoliko hiljada radnika, a puštanjem u rad ubirala bi godišnje, od taksi, nekoliko stotina miliona dolara.

Da li to gospodin Bajatović sabotira svesno izgradnju, ili početak izgradnje Južnog toka? Ko ga od srpskih zvaničnika u tom podstiče, ili podržava?

Treba otvoreno postaviti pitanje: da li gospodin Dušan Bajatović ima saradnike i među ruskim državljanima u Beogradu, poput direktora NIS-a Kirila Kravčenika i njegovog tima? Da li i u Moskvi postoji neko ko na ovakvo ponašnje podstiče direktora Srbijagasa?

U Beogradu se špekuliše da su se mafijaški interesi upleli i u projekat izgradnje Južnog toka. Okruženje direktora Bajatovića tvrdi da njega spotiče u radu i odlučivanju ministarka energetike Zorana Mihajlović, koja je, kao savetnica bivšeg potpredsednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa, otvoreno lobirala protiv izgradnje Južnog toka, a u korist propalog projekta Nabuko. Naravno, ona je to sve radila i zbog novca.

Zvanična Moskva je razočarana ponašanjem srpskih vlasti, koje od Rusije očekuju političku zaštitu i svu finansijsku pomoć, ali odbijaju svaku privrednu saradnju, zasnovanu na poštovanju postignutih sporazuma.

Tabloid će istražiti korupciju i srpskih vlasti, i kriminalnih grupa, koje ih, kao izaslanici moskovskih kompanija, podržavaju u kriminalu.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane