Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli kriminal

Beli kriminal

 

Kako žive stomatolozi-mešetari u beogradskom Domu zdravlja Stari grad

 

Partijsko rukovodstvo i njegovo knjigovodstvo

 

Vlast, dok to još može, nemilosrdno zapošljava svoje ljude od poverenja i tamo za šta nemaju stručnu spremu. Važno je samo da su to sigurna i dobro plaćena radna mesta. Plate treba da idu na teret budžeta, ali ako to nije moguće, onda će novac da se uzima od onih koji prihoduju. Lopovluk kao navika, pokazuje slučaj stomatološke službe Doma zdravlja Stari Grad.

 

Igor Milanović

 

Jedan od onih koji je Tabloid uhvatio sa "prstima u pekmezu" jeste i bivši direktor beogradskog doma zdravlja Stari Grad Ljubiša Perišić. Budžetska inspekcija je tragom našeg pisanja i posle obimne kontrole rada pomenute zdravstvene ustanove svoje primedbe iznela na preko 100 strana, protiv direktora podnela više od 20 prijava, a njemu je sa viših mesta sugerisano da se ne kandiduje ponovo za direktora. Nezvanično, "otišao je u ministarstvo zdravlja da piše projekte"!

 Ništa bolje nije prošla ni Tatjana Ilić, saradnik za finansijsku operativu, jedino što je ona još zaposlena u Domu zdravlja. Tako je na mesto direktora došla Gordana Dragašević, istaknuti član Demokratske stranke i odbornik u skupštini opštine Stari Grad. Sve ostalo je ostalo po starom.

U okviru Doma zdravlja radi i stomatološka zdravstvena zaštita koja se najvećim delom ne finansira iz Fonda za zdravstveno osiguranje, već od svojih sopstvenih prihoda. Sedište joj je u okviru hotela Mažestik u centru Beograda.

Od svih prihoda koje DZ Stari Grad ostvari mimo Fonda za zdravstveno osiguranje, daleko najveći su oni koje ostvari pomenuta služba stomatološke zaštite. Po finansijskom izveštaju za period 1. januar 2011. - 30. septembar 2011. ova služba je zaradila 62.630.760 dinara. Na drugom mestu po prihodima bila je medicina rada sa 13.387.217,78 dinara, dok su ukupni prihodi DZ-a ne računajući budžetska sredstva za obaveznu zdravstvenu zaštitu iznosili 91.027.903,53 dinara.

Iako stomatologija u slobodno ostvarenim prihodima učestvuje sa dvostruko većim iznosom nego svi ostali zajedno, za njene radnike nema para za plate!

Po pravilniku donetom još 2006. godine, da bi jedan stomatolog sa svojim pomoćnim osobljem stekao platu, on mesečno mora da zaradi između 210.000 i 250.000 dinara. Kada se od te svote odbiju sve dažbine, ali i novac koji sam DZ potražuje na ime nekakvih zajedničkih troškova (iako stomatologija nije u istoj zgradi u kojoj je Dom zdravlja), lekar dobije oko 70.000 dinara, a sestra tek 40.000 dinara. Mada, poslednjih dva meseca niko nije dobio ništa.

Pomenuti "zajednički troškovi" je eufemizam koji služi da prikrije više od 40 zaposlenih u Domu zdravlja koji nisu medicinsko osoblje i za koje Fond za zdravstvenu zaštitu ne želi i ne može da isplaćuje plate. Sve su to partijske kolege direktorke Dragašević i rođaci njenih prijatelja. Novac za njih se onda uzima od onih koji prihoduju, ali nisu u milosti direktorke. Između ostalog i od stomatološke zaštite.

Da bi se to izvelo pobrinuo se novi načelnik ekonomsko finansijskog odeljenja Rajko Kunovac, koji je na to mesto došao pošto je rođeni brat Dejana Šoškića, bivšeg guvernera Narodne banke, glavom bez obzira pobegao iz finansijske službe Doma zdravlja svestan kolike se mahinacije tamo prave.

Kunovac je osmislio jedan metod knjiženja, po kome se prihodi i rashodi knjiže kada i kako to nekome odgovara, pa na računima nikad nema para za plate zaposlenog medicinskog osoblja, ali zato trutovi iz administracije mogu da se nadaju i povišicama.

Drugi način izvlačenja para iz stomatologije je preko naduvanih faktura. Tako je jednom privatna firma Gaga komerc za otpušavanje kanalizacije fakturisala 90.000 dinara. Za sanitetski materijal za prvih devet meseci 2011. stomatologija je platila 351.827.64 dinara, kao da se radi o hirurgiji. Uračunava se na kraju i amortizacija osnovnih sredstava otpisanih kao amortizovana još pre više godina. Konačni obračun za prvih devet meseci prošle godine iznosio je na rashodnoj strani 8.753.921 dinar, bez plata zaposlenih. Od toga je za zubarski materijal potrošeno nešto manje od 3,5 miliona dinara?!

Ni načelnik stomatološke službe dr. Dušan Živanović ne obazire se na vapaje zaposlenih da se prestane sa izvlačenjem para za finansiranje nepotrebno zaposlenih i da se medicinskom osoblju isplate zaostale plate. "Vi to ne razumete", odgovara im načelnik koji izvan radnog vremena tezgari po tuđim, privatnim stomatološkim ambulantama.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane