Natrag

Stav

Stav

 

REZULTATI

 

Branko Draga

 

POLITIKA  - Politika je iracionalna. Poslednjih dve decenije graani Srbije ne glasaju za nekoga, nego glasaju protiv nekoga. Tako je bilo od ruenja Miloevia do ruenja Tadia. Komunista Miloevi je postao nacionalista i vod ugnjetene nacije. Ideolog vulgarnog pragmatizma ini je, za vreme bombardovanja, pobegao iz zemlje, davao je nepristojne izjave, nije bio nosilac opozicione liste za promene despotskog sistema, ali je, ipak, postao premijer. Sladunjavi zgubidan Tadi je, u nedostatku kvalitetnog izbora, postao predsednik stranke i predsednik drave, mada nije imao sposobnosti da vodi ni prodavnicu na Dorolu. Ni kriv ni duan graevinski referent iz Kragujevca, etniki vojvoda, eeljev posilni, veiti politiar, koji je od vlade dobio stan od 150 kvm, medijski trajka glau, koji se toliko izblamirao da bi se, da je pristojan i kulturan ovek, za sva vremena povukao iz politike, evropejac i stiropor- revolucionar, postao je predsednik drave, koji  posle dravne posete Italiji pie dnevnik na nivou uenika petog razreda osnovne kole koji je na ekskurziji. To je srpska politika. Ludilo!

ta smo dobili novim izborima? Jedino to da je poraen narcisoidni bezveznjak Tadi. Sve ostalo je nepromenjeno. Graani Srbije su ponovo prevareni. Sada se pria o novim izborima. Gospodo drugovi, vlasti se menjaju, ali nama je sve gore! Na novim izborima nemojte da glasate protiv nekoga. Glasajte za sebe.

Glasajte za ostvarene rezultate. Nijedan dananji politiar nema ostvarene rezultate. Njihove izborne kampanje su la. Zato, vi, graani, napokon treba da preuzmete stvari u svoje ruke. To je jedini nain da se spasimo. Ne treba se uditi uestalim izborima. Srbija je tu situaciju imala u periodu 1903-1906, kada je u tri godine promenjeno est vlada, koje su trajale u proseku po pola godine. To smo, dakle, imali i danas nam je potrebno da menjamo vlade na est meseci i da odravamo izbore svake godine, posle usvajanja zavrnog rauna. Potrebno je da merimo ostvarene rezultate politiara. Sve ostalo je prazna i dosadna pria.

Graani mere rezultate politiara i odluuju se da li da ih podre ili da im uskrate poverenje. Kako to funkcionie u Kini? Razgovarao sam na jugu Kine sa partijskim liderom jednog velikog grada. Kinu vode komunisti. Tako se bar oni predstavljaju. Moj sagovornik mi je rekao da svi politiki funkcioneri odlaze u Peking da referiu Centralnom komitetu o svojim rezultatima. Ako je prosena stopa rasta u Kini, recimo, te godine bila 9% i ako politiki funkcioneri iz regiona imaju stope rasta ispod te prosene stope rasta u dravi, onda oni ne mogu vie da vode taj region. Smenjuju se jer su neuspeni. Nema velike prie. Sastanci traju nekoliko minuta. Nema objanjavanja i pravdanja. Takav sistem treba uvesti za srpske politiare. Ako to uspemo da  uvedemo, itava ova bulumenta politiara parazita e otii na smetite istorije, gde im je i mesto. Pojavie se novi, moderni, uspeni politiari i vremenom, uvoenjem direktne demokratije, prestae potreba u drutvu uopte za politiarima. Merimo rezultate i volimo se tano onoliko koliko para ima. Tako postajemo uspeno i bogato drutvo. To je poetak obnove drutva. Istovremeno, poinjemo i moralnu bnovu drutva. Bez moralne obnove nema opstanka Srbije.

 

EU - Odluka Nobelovog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodele EU je dokaz

da je evropska politika potpuno bankrotirala i da evropski politiari nemaju nijednu vie politiku ideju, osim da ive na staroj slavi. Iskren da budem, kada ovek pogleda na politiare koji upravljaju EU, onda mora da bude zabrinut za sudbinu ostarele i nezaposlene Evrope. Uzmite samo da je predsednik EU izvesni Herman van Rompuj, koji pre lii na provincijalnog klovna, pajaca, nego na oveka koji treba da spasi Evropu iz krize. Da li biste Rompuju  poverili vae finansije da vam vodi? Kako je onda mogue da on predvodi EU? Ko je takvog bezlinog tipa stavio da upravlja EU? Oni isti koji su naredili da Nobelova nagrada pripadne birokratama iz EU. Svet postaje tragino smean.Vaclav Klaus kae da je to sa nagradom - vic. Vremena su mnogo ozbiljna i teka da bi se Evropa stavila u ruke nesposobnih i korumpiranih briselskih birokrata, koji vode neku svoju linu evropsku politiku i sami sebi dodeljuju nagrade. Srbiji nije mesto u EU. Niti je EU spremna za nas. Najbolja naa pozicija je da budemo nezavisni. Ne treba nam Nobelova nagrada za mir. Trebaju nam dravnici na elu Srbije da sauvaju nau dravu i na narod od potpune propasti. Rezultati dosadanjeg uslovljavanja EU su katastrofalni. Neko mora da prekine tu agoniju.

PRITISAK - Birokratija EU je izgubila svaki kriterijum. Nema vie nikakvih tajni, oni zahtevaju da Srbija prizna  Kosovo kao nezavisnu dravu. Tako se zaokruuje istorijski ciklus od sto godina. Gubimo u miru ono to su nai preci u ratu krvavo odbranili. Ucene su neizdrive. Politiki reim tek sada, kada su stavljeni pred svren in, poinje da shvata kako funkcioniu birokrate iz Brisele. Pokuaj da ih omalovae i da potcene njihovu istrajnost je poguban za Srbiju. Kako onda dalje?

EKONOMSKE UBICE - itam ovih dana na naslovnim stranama dnevnih novina da se ,

napokon, poeo da proziva u javnosti i siva eminencija nae propasti, profiter dosadanje tranzicije i ovek koji je povlaio strateke poteze u kom pravcu e ii nae propale reforme - Danko uni. Morao je da doe i on na dnevni red u obraunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Ali ima jedan lik koji se prikrio, koji se sakrio, koji se na vreme povukao, koji misli da smo mi toliko glupi da ga se neemo setiti, ovek koji danas kritikuje reforme koje je on osmiljavao i na kojima je postao bogat, taj tranzicioni umiveni i doterani lik je - profesor socijalistike politike ekonomije i glavni guru neoliberalnog koncepta u Srbiji - Miroljub Labus. On je taj koji je iniu nametnuo ovaj propali koncept, koji ga je lino sprovodi, koji je izmislio krizne tabove i koji je lino profitirao, dok je koncept pukao i drava Srbija ekonomski unitena a graani opljakani i osiromaili. Profesora Labusa niko ne proziva. On treba da bude procesuiran i da se vidi njegovu uloga u naoj tranzicionoj pljaki.

On zna mnogo o tome kako je osmiljena privatizacija, kako su zatvorene nae banke, ko je otvorio trite za strane regionalne banice, kako je otpisan pariski dug, zato su priznate redovne kamate u periodu od 1992, kada su uvedene sankcije, do dana skidanja sankcija, zato je priznata zatezna kamata za taj period, zato je toliko naduvan na dug, kada je mogao da bude znaajno manji, on treba da objasni kako je ila prevara sa Nacionalnom tedionicom i zato su prodavane strateke grane : cemantare,eerane, duvanska industrija, poljoprivredna dobra, Sartid i telekomunikacije. Labus je bio glavni promoter ideologije neoliberalnog kapitalizma. On je govorio da ne treba da proizvodimo kada moemo da uvozimo. On je ekonomski ubica koji je dobio nalog da uniti nau ekonomiju i uspeo je u tome. Molio sam i preklinjao inia da otera tog ulickanog politekonomistu, perfidnog pokvarenjaka koji nita ne zna o tritu i kompanijama, koji prodaje maglu, koji je folirant i koji se angauje samo tamo gde ima line interese.

Podsetio sam ga na 1994 godinu, kada sam otvoreno pozvao prof. Dragoslava Avramovia da se suelimo na Prvom programu RTS i da meni, pred itavim auditorijumom, objasni kako je mogue da se uspostavi stabilan kurs marka dinar 1:1, kada znamo razliku u privredama Srbije i Nemake.

Profesor Avramovi, simpatini i estiti slubenik meunarodnih organizacija, koji nije nikada radio na tritu, koji je bio dobronameran, ali nije imao praktina znanja sa trita, koji je iskoriten od strane Miloevia, nije prihvatio da se suelimo u TV duelu i priznao mi je da je to jako opasno za njega kao guvernera, jer je dobio zadatak od Miloevia da stabilizuje kurs. Pristao je nekoliko dana kasnije da ukrsti koplja sa Miroljubom Labusom i mene je ini zamolio da pripremim Labusa za taj duel, to sam i uinio. Labus je bio kod mene u kabinetu i dao sam mu instrukcije i pripremio ga za taj duel. Duel je bio na RTV Politika. Gledao sam uvee taj razgovor i postideo sam se na koji se nain ljigavac i poslunik Labus povlaio pred prof. Avramoviem. Bilo me je sramota da to gledam. Meni je bilo jasno da je Labus planski u opoziciji i da na njega raunaju kada bude sruen despotski reim u Srbiji. Kada se to desilo, Labus je odabrao svoje kadrove: Dinki, eli, Jelai, Piti, Milosavljevi i Vlahovi. Njihov deo zadatka je bio da obmanu inia i preuzmu voenje ekonomske politike u Srbiji i nametnu tetni neoliberlani koncept. ini je naivno naseo na njihove lai i dozvolio im je da unite  ekonomski Srbiju.

Najvea opasnost tom klanu ekonomskih ubica srpske privrede pretilo je od mene. Zato su krenuli krajem 2000 i poetkom 2001 napadi. Sa svih strana iz vlade stizale su iniu pritube na moje javne nastupe. To me je toliko iznerviralo da sam nazvao neke ministre i rekao im da u doi na sednicu vlade da im izvuem ui pred svima, jer su oni gomila neznalica, koji nemaju dobre namere prema Srbiji. Na alost, ini je verovao tim ekonomskim ubicama i tako je srpska privreda unitena i banke rasprodate. Danas se nastavlja ta ista politika. Dinki ponovo iz bankrotiranog budeta deli strancima subvencije za otvaranje radnih mesta u Srbiji. To nigde nema u svetu. Smeje nam se itav svet. Neprijatno mi je pred strancima da objanjavam sulude poteze naih ministara.

 U zvaninom saoptenju ministarstva kae se da je od 2006 do danas drava subvencionisala -1,4 milijardi evra i da su otvorili 46.000 radnih mesta. Kada te dve cifre podelite, onda dobijete da jedno radno mesto kota - 30.435 evra. Oni ne znaju od obesti vie ta priaju. Jedino reenje je - Zakon o poreklu kapitala politiara, tajkuna i javnih linosti za period 1989  - 2012 i Zakon o konfiskaciji imovine steene privilegijama, korupcijom, kriminalom i zloupotrebom slubenog poloaja. Nemoj Vuiu da preti hapenjima! Donesi zakone! Institucije sistema e da odrade svoj deo posla. Nama treba institucionalna borba protiv organizovanog kriminala, a ne partijski obrauni ili javne pretnje potpredsednika vlade. Treba nam i Zakon o reviziji privatizacije, steaja, dokapitalizacije i restrukturiranja. Neka ekonomske ubice odgovaraju po zakonu i neka im se konfiskuje imovina. To je jedina kazna koju oni razumeju. Zatvor njih ne moe da opameti. Zakonski im konfiskujte imovinu i sve e se pokrenuti u Srbiji. To je katarza koja nam treba.

 

 

podeli ovaj lanak:

Natrag
Na vrh strane