Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Zrenjanin

 

Zrenjanin

Dilema katastarske službe: kako uknjižiti nešto čega nema?

Štrojenje pameti za dva miliona evra

Zrenjaninska politička scena pretvorena je u hrpu pojedinaca, gladnih i žednih neograničene vlasti i ličnog bogaćenja. Ove i ovakve najobičnije interesne grupe rodbinsko-kumovsko-pajtaški umreženih samozvanih lidera, danas "štroje" pamet sugrađanima. Usput se, kao od šale, rastaču milioni evra u korist tajkuna i šefova u centralama moći

Zoltan Horvat

 

Licitacija državnog zemljišta od strane poljoprivrednih proizvođača u atarima Zrenjanina i naseljenim mestima pretvorena je u ofiranu pljačku koja dostiže dva miliona evra. Gradska komisija za davanje u zakup državnog zemljišta na čijem je čelu, verovali ili ne, gradonačelnik mr Ivan Bošnjak, magistar veterine, prevela je žedne preko vode seljake zrenjaninske opštine uz direktno šurovanje sa tajkunima. Naravno, podrazumevao se i blagoslov centrale moći iz nadležnog ministarstva. Intervenisala je i policija, inspektori privrednog kriminala detaljno češljaju ovdašnji katastar, privedeni su na informativni razgovor i pojedini članovi komisije, a nije zaobiđena ni kancelarija gradonačelnika.

Kako se opljačkao seljak u ovom slučaju? Ništa lakše, na licitaciji mu je umesto plodnih oranica uvaljeno na stotine i stotine hektara zemljišta koje nije ni najgore kategorije.

Da stvar bude najgora, ovakve neupotrebljive baruštine i trskare, pet puta manje tržišne vrednosti, nisu u vlasništvu države, već, protivno zakonu, u privatnom vlasništvu tajkuna. Najbolje parcele u zrenjaninskoj opštini članovi komisije su veoma pažljivo sakrili od poljoprivrednih proizvođača predavši ih praktično na obradu tajkunima koje su na licitaciji zastupali fiktivni obrađivači zemlje. Ako se pomnoži broj hektara sa godišnjom dobiti od po 400 evra, uz čist ćar od 500 procenata na ime neupotrebljivih parcela koje je licitirao poniženi seljak, dobije se cifra od dva miliona evra godišnjeg profita koji se direktno sliva u džep tajkuna! Da li su se usput "omastili" i gradonačelnik, članovi komisije i nadležni u ministarstvu?

Na ovo pitanje bi mogao precizno da odgovori recimo Milojko Erić, vlasnik AD Banatski Despotovac, čija se privatna i bezvredna zemlja izdavala u zakup seljacima iz tog sela. Ovaj tajkun iz Odžaka, koji se, ničim izazvan, šepuri na tuđoj zemlji u ataru Banatskog Despotovca, obožava poslovne ručkove na tajnim mestima sa svima koji su spremni da zalegnu za njegovu stvar. Poljoprivredne proizvođače iz sela ne zarezuje ni za suvu šljivu, al bogato nagrađuje sve koji mu pomažu u ličnom bogaćenju.

Njegovo veličanstvo Tajkun, zahvalan je do neba i slugeranjskoj zrenjaninskoj komisiji. Uprkos odluci skupštine grada, najvišeg organa lokalne vlasti na čijem je čelu retko častan čovek Rade Bulajić, da se licitaciji usled protesta poljoprivrednih proizvođača pristupi na ozbiljan način i da to pređe u nadležnost gradskog veća, gradonačelnik Ivan Bošnjak je,  bukvalno noć pre licitacije samog sebe postavio za predsednika komisije za davanje u zakup državnog zemljišta. Na licitaciji se nije pojavio, ali su njegovi poverljivi saradnici poput  Stojana Kralja i Voje Subina "znalački" odradili posao.

Povodom ovakve još jedne prevare seljaka nije se oglasilo ni Ministarstvo poljoprivrede. Stvar je prosta, vrli gradonačelnik, inače rodom iz Melenaca je aktuelni član SNS, još aktuelniji je pokrajinski poslanik ove stranke sa očiglednim sukobom interesa, a pride ima i sporadičan četvorogodišnji minuli rad u stranci Nova Srbija.

Protiv ovakvog pljačkaškog nasrtaja na opstanak seljaka u opštinskom ataru nisu se oglasili ni seljaci iz Melenaca, Taraša, Botoša, Aradca, Kleka...Ali,  žestok protest iskazali su jedino paori iz Banatskog Despotovca koji su na licitaciju došli sa članovima svojih porodica.

 Duško Vučen, Joka Čelebić, Aleksa Mrđen, Zoran Pašter, Dragan Erceg, Željko Matić, Zoran Kontić, Dragan Milinović, braća Nebojša i Anđelko Marjanac i Nenad i Goran Božić, hrabri poljoprivredni proizvođači iz Banatskog Despotovca, pokazali su kukavicama iz preostalih naseljenih mesta zrenjaninske opštine kako se brani selo od propadanja.

Na kraju, hoće li najzad neko u Zrenjaninu da odgovara za rastakanje vredne imovine i „ubijanje ljudi u pojam"? Ni petnaest dana nakon okončanja licitacije (8. oktobra), a zakon to izričito nalaže, poljoprivrednim proizvođačima nije uručeno rešenje na osnovu kojeg imaju obavezu da plate zakup i krenu sa radovima.

Dakle, nema pisanog traga da su poljoprivredni proizvođači zakupili parcele, a  nadležni posrednici ističu se u punjenju privatnih džepova (kao da je to nešto novo u zemlji Srbiji).  Policijski inspektori su bili u Gradskoj kući, zrenjaninska javnost sa nestrpljenjem iščekuje njihov izveštaj. Na sramno objašnjenje nadležnih u Zrenjaninu da su za ovaj slučaj krivi administrativci iz katastra, jer navodno nisu dobro uknjižili pojedine parcele, stigao je odgovor, takođe iz katastra. Kako da uknjižimo nešto što od nadležnih do dana današnjeg nismo ni dobili!? 

 

Nije me prpa od drpa

 

Interesne grupe su moderni zaštitni znakovi Zrenjanina. Ima ih uvek tamo gde može da se nesmetano drpa.

U zrenjaninskoj bolnici (u večitoj izgradnji) jedna od najjačih interesnih grupa je tehnička služba, na čijem je čelu dugi niz decenija gospođa Ljiljana Đuričin. Tehnička služba (inženjeri svih struktura kao kontrola izvođača radova) je naslednik nekadašnjeg Sektora za razvoj i izgradnju koji je ugašen nakon ukidanja samodoprinosa. Gospođa Đuričin u tehničkoj službi trenutno ima više inženjera nego ovdašnji Naftagas?!

O njihovoj problematičnoj stručnosti bi se moglo raspredati,  ali kada je reč o "apetitima" elitnih bolničkih tehničara, tu nema granica alavosti. Kao monopolisti u određivanju prioriteta za plaćanje potrošnog i drugog materijala, u malverzacijama svake vrste nemaju premca u bolničkom krugu. Poslednji slučaj zabeležen je prilikom nabavke klima komora (deo sistema za hlađenje i grejanje objekata).

Izvođač radova na postavljanju klima komora bila je legendarna beogradska firma "Janko Lisjak", bivši gigant sveden na prosjački štap. Nije poslovni nonsens, ali u klima komore je ugrađeno 15 kompenzatora čija je svrha smanjenje oscilacija kako ne bi došlo do oštećenja pumpi.

Ako se zna da zrenjaninska bolnica dugi niz godina koristi bešumne pumpe čime je potreba za kompenzatorima ravna idiotizmu, postavlja se pitanje ko se u ovaj posao "ugradio"? Gospođa Đuričin, naravno, "nema pojma" o čemu je reč, a u međuvremenu su popucali kompenzatori, i umesto da se uklone kao apsolutno nepotrebni, postavljeni su novi, kupljeni od firme Termoinvest?!

Gospođa Đuričin neće u penziju iako je odavno ispunila uslov, osladila joj se slatka rabota večitog ugrađivanja u posao koji je u vremenu trajanja Sektora za izgradnju i razvoj imao i sopstveni žiro-račun. Nezavisno bolničko tehničko "drp društvo" ne namerava da odstupi, jer bi, po sopstvenom priznanju, samo budala napustio mesto gde samom sebi određuješ redovne visoke apanaže.

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane