https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Za{to je saslu{avana na~elnica Odseka za komercijalne poslove KPZ Ni{ koja je ukazivala na korupciju

 

Zašto je saslušavana načelnica Odseka za komercijalne poslove KPZ Niš  koja je ukazivala na korupciju

 

Istragu u niškom kazamatu

 

Z. Miladinović

 

Pripadnici Policijske uprave Niš koji su deetaširani u niškom Kazneno-popravnom zavodu saslušali su nedavno načelnicu Odseka za komercijalne poslove Valentinu Krstić, u postupku istrage- ko je od zatvorskih službenika medijima dostavio poverljivi dokument zatvorske uprave! A, reč je o dokumentu vezanom za kriminal i korupciju.

Izvori tabloida saznali su da je saslušanje obavljeno po „urgenciji" Višeg javnog tužilaštva u Nišu, a to ovoj stvari daje posebnu težinu...

- Detaširani policajci su Krstićevu ispitivali u vezi sa jednom polurečenicom u Tabloidu, iz jula ove, 2012. godine, valjda da se vidi da je neko novinarima dostavio formalnu naredbu v.d. upravnika KPZ-a Gordana Božića kojom se određuje vanredni nadzor zakonitosti poslovanja i na kojoj stoji oznaka „poverljivo".

- I ovaj i sledeće vanredne nadzore isposlovali su upravo Krstićeva i grupa bivših i sadašnjih zatvorskih službenika koji su prethodno, ali i nakon toga, ukazivali na dugogodišnje i milionske zloupotrebe svim nadležnim instancama u zatvoru i izvan njega, tvrdi Aleksandar Cvejić, advokat niškog Centra za ljudska prava, koji je prisustvovao saslušanju Krstićeve.

Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu je zaštitila Krstićevu statusom uzbunjivača, nakon što je ona Ministarstvu pravde, Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, Agenciji za borbu protiv korupcije, tužilaštvu, policiji i nadležnima u zatvoru više puta ukazivala na ozbiljne zloupotrebe u kojima navodno učestvuje i deo zatvorske uprave. Ona je sa grupom kolega Agenciji dostavila i dokumenta o nezakonitostima, među kojima su mahinacije prilikom nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, sumnjivo plaćanje rada osuđenika ili lažiranje i nestanak dokumentacije. Agencija je dokumentaciju prosledila niškoj policiji i tužilaštvu, ali Krstićeva do danas nije pozvana da pruži informacije „na ove okolnosti".

- Umesto da brzo i revnosno postupa u slučajevima ozbiljnih sumnji na zloupotrebe u KPZ-u kojima se nanosi ogromna šteta državnom budžetu, tužilaštvo i policija u Nišu se „hitno" bave otkrivanjem onih koji su na moguće zloupotrebe ukazali, što je krajnje besmisleno - kaže Cvejić i dodaje  da bi nadležni državni organi trebalo pre svega da provere rad Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja je najčešće i godinama žmurila pred mogućim kriminalom, korupcijom i nezakonitim trošenjem budžetskih sredstava u zatvorima u Srbiji. On smatra da je „krajnje vreme" da u Upravu uđu policija, tužilaštvo i budžetska inspekcija.

Očito, došlo je vreme i za proveru rada Uprave za izvršenje krivičnih sankcija...

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane