https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

 

Likovi i senke

 

Kaplan

 

M. Grabež

 

Ove godine akademik Kaplan Burović, koji živi u Švajcarskoj, slavi 60 godina od svog prvog hapšenja, progona i disidentstva.

Akademik Burović je u Tabloidu objavio nekoliko dragocenih feljtona, koji ukazuju na poreklo Albanaca, i opisao jezikom činjenica i brojki, navodeći istorijske izvore, srpsko-albanske odnose, i nacionalna pitanja na Balkanu.

I ako je izložen stalnim osporavanjima, progonu i pretnjama, akademik Burović je ostao dosledan borac za istinu.

Tabloid je, koliko smo mogli, prati naučni rad gospodina Burovića. Pre nekoliko godina i tadašnje srpsko ministarstvo za dijasporu pozvalo je akademika Burovića, o svom trošku, u Beograd, poštujući njegov naučni rad. Druge države iz okruženja pozvale bi ga za članstvo u svojim nacionalnim akademijama, i priredile mu sve počasti. Nažalost, ANUS (Akademija nauka i umetnosti Srbije) već dve decenije služi, pseći, samo izvršnoj vlasti.

Pokušali smo da iz zahvalnosti prema nesebičnom požrtvovanju akademika Kaplana Burovića organizujemo u Beogradu prigodnu svečanost, na kojoj bi obeležili nesvakidašnji jubilej - 60 godina disidentstva akademika  Burovića.

U vreme velike krize i besparice,nastojali smo da upriličimo skromnu proslavu. Pokucali smo na vrata kulturnih ustanova da nam izdaju, u zakup salu, na dva sata, da prigodnim govorom podsetimo na put kojim je prošao ovaj neobično hrabar i dosledan čovek.

Nema sumnje da je akademik Burović jednako nepopularan među naučnoj javnosti i u Makedoniji, Albaniji, i Crnoj Gori, ali se i u tim državama štampaju njegove knjige, koje na drugi način govore, između ostalog, i o poreklu Albanaca, njihovoj kulturi i identitetu.

Nažalost, morali smo da obavestimo gospodina Burovića da su naši napori ostali jalovi. Sve je zauzeto, ili ne rade u taj dan, za koji smo bili namerni da jubilej obeležimo. A hteli smo da pozovemo srpske istoričare, pisce, političare, da se upoznaju sa radovima akademika Burovića, koji je dobio azil u Švajcarskoj.

Teško nam je bilo saopštiti to akademiku Buroviću. Bilo nas je, ljudski rečeno, sramota da mu saopštimo da nismo našli razumevanja ni u beogradskoj gimnaziji, koju je pre 60 godina završio gospodin Burović, kao njen odličan đak. Ali, on nas je razumeo. Otpisao nam je. U redu, čekaću još pet godina, pa ćemo proslaviti, nadam se drugi jubilej -65 godina mog disidentstva!

Obradovali smo se želji gospodina Burovića, koji će, u sledećoj godini ući u 85. godinu života! Čovek mora da ima razlog življenja, a akademik Kaplan ga, očigledno ima.

Verujemo da će sledeći jubilej gospodin Burović proslaviti sa našom redakcijom, a i da ćemo i mi biti na prozivci.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane