Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

 

Likovi i senke

 

Kaplan

 

M. Grabež

 

Ove godine akademik Kaplan Burović, koji živi u Švajcarskoj, slavi 60 godina od svog prvog hapšenja, progona i disidentstva.

Akademik Burović je u Tabloidu objavio nekoliko dragocenih feljtona, koji ukazuju na poreklo Albanaca, i opisao jezikom činjenica i brojki, navodeći istorijske izvore, srpsko-albanske odnose, i nacionalna pitanja na Balkanu.

I ako je izložen stalnim osporavanjima, progonu i pretnjama, akademik Burović je ostao dosledan borac za istinu.

Tabloid je, koliko smo mogli, prati naučni rad gospodina Burovića. Pre nekoliko godina i tadašnje srpsko ministarstvo za dijasporu pozvalo je akademika Burovića, o svom trošku, u Beograd, poštujući njegov naučni rad. Druge države iz okruženja pozvale bi ga za članstvo u svojim nacionalnim akademijama, i priredile mu sve počasti. Nažalost, ANUS (Akademija nauka i umetnosti Srbije) već dve decenije služi, pseći, samo izvršnoj vlasti.

Pokušali smo da iz zahvalnosti prema nesebičnom požrtvovanju akademika Kaplana Burovića organizujemo u Beogradu prigodnu svečanost, na kojoj bi obeležili nesvakidašnji jubilej - 60 godina disidentstva akademika  Burovića.

U vreme velike krize i besparice,nastojali smo da upriličimo skromnu proslavu. Pokucali smo na vrata kulturnih ustanova da nam izdaju, u zakup salu, na dva sata, da prigodnim govorom podsetimo na put kojim je prošao ovaj neobično hrabar i dosledan čovek.

Nema sumnje da je akademik Burović jednako nepopularan među naučnoj javnosti i u Makedoniji, Albaniji, i Crnoj Gori, ali se i u tim državama štampaju njegove knjige, koje na drugi način govore, između ostalog, i o poreklu Albanaca, njihovoj kulturi i identitetu.

Nažalost, morali smo da obavestimo gospodina Burovića da su naši napori ostali jalovi. Sve je zauzeto, ili ne rade u taj dan, za koji smo bili namerni da jubilej obeležimo. A hteli smo da pozovemo srpske istoričare, pisce, političare, da se upoznaju sa radovima akademika Burovića, koji je dobio azil u Švajcarskoj.

Teško nam je bilo saopštiti to akademiku Buroviću. Bilo nas je, ljudski rečeno, sramota da mu saopštimo da nismo našli razumevanja ni u beogradskoj gimnaziji, koju je pre 60 godina završio gospodin Burović, kao njen odličan đak. Ali, on nas je razumeo. Otpisao nam je. U redu, čekaću još pet godina, pa ćemo proslaviti, nadam se drugi jubilej -65 godina mog disidentstva!

Obradovali smo se želji gospodina Burovića, koji će, u sledećoj godini ući u 85. godinu života! Čovek mora da ima razlog življenja, a akademik Kaplan ga, očigledno ima.

Verujemo da će sledeći jubilej gospodin Burović proslaviti sa našom redakcijom, a i da ćemo i mi biti na prozivci.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane