Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Mafija

 

Mafija

 

Novi Sad: divlja gradnja i urbanistički haos uz odobrenje vlasti

 

Zidanje bez pitanja

 

Građevinska mafija neometano hara Novim Sadom, jer ima podršku podmitljivih tužilaca i sudija. Sporovi koje prevareni i opljačkani kupci vode protiv nesavesnih investitora traju godinama, sve dok tuženo preduzeće ne ode u stečaj pošto je prethodno vlasnik na sigurno sklonio novac.

 

Arpad Nađ

 

Do sada je poznato da je u Novom Sadu evidentirano oko pedesetak nesavesnih investitora, koji su prevarili preko 1.500 kupaca stanova, od kojih najmanje njih oko 600 nikada neće videti ni ključ od stana, a kamo li stan koji je odavno platio. Veliki broj kupaca moraće da dokazuje da je u započetoj gradnji uplatio veći deo novca od vrednosti stana, a da mu pravosuđe to isto osporava. Pretpostavlja se da je takvih oko 2.100 ljudi. Ako se prethodne brojke pomnože sa brojem članova domaćinstva, ispada da je u Novom Sadu na neki način u vezi kupovine nekretnine prevareno preko 10.000 ljudi.

  Redakcija Tabloida je prikupila informacije o velikom broju investitora, koristeći kao izvore novinske članke, dokumenta Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK), registar Agencije za privredne registre (APR), dojave insajdera, ali i neizabranih sudija i tužilaca Novog Sada koji više nisu želeli da ćute svesni da nisu reizabrani upravo iz razloga što nisu poštovali zahteve građevinske mafije.

  SZ i DOO "Si - Partner", direktor Janković Slavko, započeo je gradnju na sledećim lokacijama: produžetak bulevara Jovana Dučića, iza Gradskog Zelenila (80 stanova, 14 lokala), završio "Trgomen", Produžetak bulevara Jovana Dučića, iza Gradskog Zelenila, ( 130 st. 24 lok.), takođe završio "Trgomen", Tolstojeva 55 i 57 , koje je završio kasnije "Trgomen" iz Kraljeva, Veselina Masleše 20, gde je neporušena kuća, Hadži Ruvimova 55, trebao da nastavi "Trgomen" iz Kraljeva, ugao Janka Čmelnika 29 i Koste Racina 24 , gradnju nastavio Brig-Veternik, deo stanova useljen...

  Tekući račun "Si Partnera" blokiran je od 19. novembra 2007. na iznos od oko 3,5 miliona evra. Neke od banaka su uspele da  delimično izvrše naplatu, kao i Zavod za izgradnju grada Novog Sada, poreska uprava, sudski i drugi državni organi. To su Findomestik banka A.D. Beograd, Meridian Bank-Credit Agricole Group AB Novi Sad,  ProCredit Bank A.D. Beograd, AIK banka A.D. Niš i Eurobank EFG štedionica AD-Beograd.

Posle naplate iz stečajne mase, gde su se mogle naplatiti navedene banke, iza "Si Partnera" ostaće najmanje 50 kupaca, od kojih će veći broj morati da doplati za već jednom uplaćene stanove novim investitorima. Deo njih neće moći da plati, pa će ostati i bez novca i bez stana. "Primogradnja-meridijan", čiji je vlasnik Košutić Jovica, započeo je gradnju, negde je i završio zgrade, ali ih nije legalizovao. Poznate su sledeće lokacije: Kiš Ernea br. 42 i 44 i 46 ( P, 3 i Pk) , prodao 59 neizgrađenih stanova, Branka Bajića 42 (neki stanovi prodati duplo), izgradio 34, a prodao 55 stanova, Jastrebačka bb, ozidao i omalterisao zgradu, bez ugrađene stolarije...

  Poznato je da je dosta zgrada započeo bez potrebne građevinske i druge dokumentacije, pa su sudski postupci u toku. Košutić ima preko 100 krivičnih prijava od strane prevarenih kupaca stanova.

  Firme "Mrmoti" i "Euro cop-invest", čiji je vlasnik bio Kostić Đorđe iz Čerevića, radile su uz pomoć neregistrovane agencije za promet nekretnina"AS Nekretnine" čiji je osnivač Aleksijević Goran. Isto tako i preko agencije "Paralela"Tamare  Marčetić  preko kojih je prevario 55 kupaca stanova i to: Svetosavska 2b, gde je završio 20 stanova, uknjižio samo 16 stanova, jer nije imao dozvoljenu spratnost, Hadži Svetića 1, gde je započeo gradnju 11 ili 12 stanova 2003., a zgradu završavaju sami kupci tek 2012, Vojvode Šupljikca 6, gde nije porušio staru kuću pa je lokaciju ustupio drugom investitoru za 18.000 evra, a "zaboravio" šest kupaca koji su ostali bez stanova (sudski spor je u toku), Kisačka ulica br. 24, gde je porušio staru kuću, započeo zidanje zgrade koju je preko vlasnika placa ustupio novom investitoru za 40.000 evra, a oko 40 kupaca je ostalo bez stanova, garaža i lokala. Novi investitor ne priznaje stare kupce.Tužbe i krivične prijave su podnošene od 2004. do 2010, a iznos uzet od prevarenih kupaca je preko 1. 200.000 evra.

"Lucky land" i "Spid" Co. vlasnika Lakić Dragana i Nebojše, advokati su Kričković Zdenka, Tubić Jasna i drugi, trebali su da grade zgrade na sledećim lokacijama:

  Cankareva 26, gde je stanove trebalo da dobije 26 kupaca i vlasnici placa, stara zgrada nije bila ni porušena, dokumenta su bila falsifikovana, a vlasnici su  tek 2011. sklopili novi ugovor sa drugim investitorom koji gradnju završava 2012. Okruglićeva 15 u Petrovaradinu, gde je prodato preko 22 stana, a stara zgrada nije ni porušena, sudski postupak je u toku (Lakić Dragan  je bio pritvoren , advokat-saučesnik isto, u međuvremenu pušten).

  Tekelijina 11, završena ali 15 stanova prodavano i po nekoliko puta (jedan stan je prodat rekordnih 7 puta). "Frenki gradnja" i  "NS building-co", čiji je vlasnik Panzalović Radojica, gradio je nekoliko zgrada, ali ih nije završio sve. Poznato je da je bio pritvaran, pa pušten na slobodu, a oko 80 kupaca je ostalo bez stanova.

  "Imperijal-nacional" čiji su vlasnici Grujić Milica i Marija, gradila je na više lokacija, od kojih je poznata ona u Branislava Nušića 4, gde je započetu zgradu završio Radovan Peruničić  i stanove ponovo prodavao. Preko 20 kupaca ima ugovore za iste stanove.

"Pzim-invest", čiji su vlasnici  Mirko Horota  iz Čerevića i  Zlatko Pejčić iz Novog Sada, gradio je na više lokacija: Plitvička 8 , gde je umesto kuće sa četiri do pet stanova napravio zgradu sa 17 stanova, od kojih je samo 13 legalizovano, Vojvode Šupljikca 43, gde su vlasnici placa i 12 kupaca sami završili i legalizovali zgradu i uselili se, Miše Dimitrijevića 47, gde su zgradu završili drugi investitori, kupci se uselili, ali još nije sve legalizovano, Janka Čmelnika 91a i 92a vode se sudski sporovi Preradovićeva 88 u Petrovaradinu, gde su odustali od gradnje Janka Čmelnika 90a i 92a, gde je zbog neslaganja sa vlasnicima placa raskinut ugovor, a dosta stanova je već prodato.

  "Dominus gradnja", vlasnik Antunović Dragan i njegova bivša tašta Trešćak Vlasta, agent prodaje Kopljar Darko i drugi iz agencije za promet nekretnina "Dominus" Jevrejska 35 i 2, započeli su gradnju na sledećim lokacijama: Toplice Milana 20, zgradu su završili sami kupci sa vlasnicima placa, Devet Jugovića (preko puta prethodne lokacije), gde su isto kupci završili izgradnju, Vardarska 19a, posle dužeg vremena je raskinuo ugovor sa vlasnicima placa, a izgradnju je 2012. završio drugi investitor...

Petefi Šandora 169, gde je takođe raskinut ugovor sa vlasnicima placa. "Osa-Valjevo" čiji su vlasnici Rokvić Slobodan, Milovanović Saša i Ivanović Dragoljub, nastavili su gradnju koju je započeo Zaklan Milan 1997. na lokaciji Bulevar Jaše Tomića 13, 13a i 13b gde je 13 stanova dobilo više od 35 kupaca i to kako od prethodnog tako i od drugog investitora.

"Tehnouniverzal" čiji su vlasnici Mesić Azis i Milićević Spasoje započeo je nadogradnju ravnog krova na lokaciji Deža Đerđa 11, ll a i ll b, gde 15 kupaca čeka da se završi oko 15 stanova, sudski postupak je u toku i neizvestan je za kupce. Firma "Mozaik", vlasnika Tikveše Ramiza, započeo je gradnju dve lamele, čiji je rok izgradnje bio 30. novembar 2004, gde je oštećeno oko 15 kupaca, na lokaciji Patrijarha Čarnojevića 15.

  "CNN-susek" vlasnici su bili Đurišić Nikola i Miomir, građevinski tehničar, imao je uslovnu osudu za ranije prevare, ali je i dalje aktivan iako je prevario oko 31 kupca za stanove i lokale. Na lokaciji Novosadskog Sajma 19 je zgrada trebala da bude završena pre šest godina, a sada se tek nalazi u završnoj fazi gradnje zahvaljujući kupcima koji su se udružili,

  "NS-pogled" čiji su vlasnici istovremeno i vlasnici agencije za nekretnine u Futoškoj 1, Stanković Zoran i Živković Nebojša, trebalo je da gradi na sledećim lokacijama: Futoška 42, gde je neporušena kuća, Deža Đerđa 61 i 63, gde je još uvek neporušena kuća, zbog imovinsko-pravnih problema sa vlasnicima placeva.

  " Petrić gradnja" čiji su vlasnici Petrić Svetlana i Marko, trebao je da izgradi preko 11 stanova na lokaciji Petefi Šandora 72, gde su investitori uzeli novac od kupaca, a ništa nisu ni pokušali da reše po pitanju gradnje. Svesno su varali kupce o čemu su ispitivani od strane SBPOK-a i tužilaštva. Mušicki Dragan, investitor iz Novog Sada, gradio je duže vremena na lokacijama: Marka Miljanova 24, gde je od 12 vlasnika samo jedan dobio stan 21.marta 2011, Janka Čmelnika 55, gde je neke stanove prodavao i po 2 puta, a zgrada je trebalo da bude završena još 2004. (tek sada je u završnoj fazi) Protiv Mušickog je od strane SBPOK-a podignuta krivična prijava u  najmanje tri slučaja. Bio je pritvoren pa pušten.Tačan broj prevarenih kupaca se tek utvrđuje.

SZ "Aktlva"-Gradnja je prekinula radove na ozidanoj i omalterisanoj zgradi u Polgar Andraša 34. lzvođač radova je bio MG DOM iz Novog Sada, a sada završava zgradu drugi investitor. SZ "Eto", čiji je direktor Babić Sava, do sada je izgradio nekoliko zgrada na MZ "7 . juli", ali ih nije legalizovao paje pokušao da nastavi sa radovima na lokaciji Miše Dimitrijevića 15, gde ga je građevinska inspekcija zaustavila.  SZ "Rafinerija" , vlasnik i direktor Jović Stanko, izgradio je nekoliko zgrada u Novom Sadu, neke nisu legalizovane pa je zastao na zgradama: ugao ulice Alekse Šantića i bulevara Cara Lazara, koja je započeta još oko 1990. i stoji bez daljih radova od 2006. Šumadijska 14 i 16.

   GZP "UDARNIK" čiji je direktor Vidović Milutin ozidao do 70 odsto zgradu u Bul. Cara Lazara 94 , gde je oštećeno 60 kupaca od 2007, a 20 stanova duplo je prodato.  SZ"PROFIT", čiji je direktor Dragan Jakešević , gradio je više zgrada u ulici Slovačka i Valentina Vodnika, ne može da legalizuje ni zgradu dovršenu još 2004. Zida na lokacijama: Cara Dušana 82A, Aranj Janoša 2, Braće Lučić i Koste Šokice 35, gde nije ni započeo gradnju...  ü

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane