Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Pirot

Pirot

 

Epilog dugogodišnjeg čerupanja gumarskog giganta iz  Pirota - kupuju ga njegovim novcem 

 

Cena Tigrove kože

 

Agonija nekadašnjeg pirotskog giganta Tigra ulazi u završnu fazu. Da bi sprečilo pad akcija na berzi i uklanjanje sa A listinga, rukovodstvo kompanije je odlučilo da kupuje sopstvene akcije i to parama dobijenim od banaka na osnovu kredita za koji garantuju svi akcionari, ali i sredstvima otetim od Elektro - distribucije Srbije.

 

Igor Milanović

 

Akcije pirotske kompanije Tigar a.d. nalaze se na A listi Beogradske berze (popularno nazivane i Belex), jer je prilikom osnivanja berze pomenuta kompanija bila među vodećima u Srbiji. Međutim, Komisija za listing i kotaciju Beogradske berze je još 5. novembra 2010. godine bila donela odluku o utvrđivanju roka izdavaocu Tigar a.d. Pirot za obezbeđenje ispunjenosti kriterijuma za listing A - Prime Market, po kojoj je Tigar bio u obavezi da obezbedi ispunjenost koja u tom trenutku više nije postojala.

   Znači, već 2010. je nadzornim organima na Beogradskoj berzi bilo sumnjivo da li Tigar uopšte još ispunjava uslove da bude listiran u grupi koja određuje prosek Belex-a.

   Pošto je tadašnje rukovodstvo ove pirotske kompanije na sopstveno blagoutrobije spiskalo desetine milione evra dobijenih prodajom proizvoda kompanije i pozajmicom od francuskog Mišelina, krenulo se u besomučno zaduživanje kod poslovnih banaka, gde su kao garancije vraćanja kredita bile upisivane nekretnine Tigra, čiji su solidarni vlasnici svi akcionari, a ne samo na pljačku uvek spremno rukovodstvo.

   Početkom leta ove godine Tabloid je krenuo sa objavljivanjem serije članaka o stvarnom stanju u Tigru a.d, koja je dodatno obeshrabrila potencijalne kupce akcija ovog preduzeća.

   Prema pouzdanim izvorima iz same kompanije, postoje desetine hiljada akcija  koje se bukvalno raspituju da nađu kupca. Ne pojavljuju se obavezno i na berzi kako se ne bi urušila cena. Spremnost za kupovinu pokazuju jedino još finansijski veoma slabi pojedinci, koji imaju pomalo emotivan odnos prema ovoj akciji.

   Tigar posluje negativno već duže vreme i istovremeno je sve opterećeniji kreditima uzimanim da bi se u fabrikovanim bilansima prikazalo uspešno poslovanje. Protekli, treći kvartal 2012. godine je uprkos suprotnim obećanjima značajno iskazao minus u poslovanju Tigra. Dobro upućeni insajderi iz Tigra tvrde da će četvrti, završni kvartal ove godine biti najveće razočarenje za vlasnike akcija ovog preduzeća.

   Firma u međuvremenu nema para ni da plati struju, a dugovani iznos nije mali, negde je između 200.000 i 300.000 evra.

   Pošto su pomenute informacije, između ostalog i zahvaljujući Tabloidu, dospele do javnosti, došlo je do reduciranja na nulu potražnje za ovom akcijom, što je u krajnjoj liniji moglo da dovede do izbacivanja akcija Tigra sa A listinga i, time, smanjenja ionako niske vrednosti ove hartije.

   Da bi to sprečilo, rukovodstvo, koje je prethodnih godina opljačkalo Tigar a.d. do gole kože, odlučilo se da sama kompanija počne da otkupljuje svoje akcije kako bi sprečila njihov sunovrat.

   Kupovina sopstvenih akcija nije zabranjena, ali je nemoralno i nedolično da kompanija svoje akcije otkupljuje samo zato što je pri visokoj ponudi potražnja na nuli i da time veštački održava viši kurs. Takvo poslovanje ne samo da nema nikakve veze sa regulatorima datim u okvirima slobodnog tržišta, već je istovremeno i čista pljačka malih akcionara, budući da oni o svemu nisu uopšte ni konsultovani.

   Kriminalnu odluku da se iz sopstvenih sredstava cele kompanije finansira privid uspešnog poslovanja doneo je Nadzorni odbor Tigra 28. novembra 2012. U članu 3 odluke koju je potpisao predsednik NO "Dragan Nikolić zvani Faraon, nekadašnji generalni direktor kompanije, doslovno stoji: "Društvo će sticati sopstvene akcije na regulisanom tržištu - Beogradskoj berzi u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu hartija od vrednosti i sprečavanja veće i neposredne štete za "Društvo."

   Pošto više nema naivnih investitora koji bi na Beogradskoj berzi kupovali akcije ovog  opljačkanog preduzeća, koga su dokrajčili pomenuti Faraon i njegove klika, ono će samo da kupuje sopstvene akcije i to parama dobijenim iz kredita za koje garantuju (svesno ili nesvesno) svi akcionari, ili iz para koje nisu date da bi se platila potrošena struja! Ko još štiti ovu kriminalnu bandu?

 

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane