Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Vojni penzioneri stavljeni van zakona

 

Vojni penzioneri stavljeni van zakona

 

Ni živi, ni mrtvi

 

Ministarstvo odbrane na čelu sa bivšim ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, unelo je član 193. stav 1. Zakona o Vojsci Srbije, kojim su vojne penzionere izmestili iz Ministarstva odbrane. Tim povodom, Šutanovac je govorio da je ''...vezivanje budžeta Vojske Srbije i vojnog penzionog fonda neodrživo". Nemoguće je, kaže on, ispratiti i povećanje oko 27.000 plata i oko 50.000 penzija, jer, recimo, sada imamo 15 generala u aktivnoj službi i 756 generala u penziji. To je nezabeleženo bilo gde u svetu''.

Posle te izjave, nastala je jedna anarhija, koja traje i dan danas...

 Logično je bilo da nam penzije povećaju do zakonskog nivoa pa onda da nas izmeste iz Ministarstva odbrane. Ne, da nisu to učinili, već su nas smišljeno stavili van zakona da bi mogli da sa nama manipulišu. Skupština je donela, u periodu od 2008-2011. godine, dva zakona o Vladi Srbije, gde je u oba pisalo da brigu o vojnim penzionerima vodi Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. Međutim, i dalje je Ministarstvo za odbranu u svom sastavu držalo Fond za socijalno osiguranje vojnih osiguranika i raspolagalo novčanim sredstvima koja su bila izdvojena posebnom stavkom u budžetu Republike Srbije.

Posledica takvog bezakonja je bila da smo mi vojni penzioneri stavljeni van zakona. Naša rešenja o penzionisanju su postala neupotrebljiva - stavljena su van zakona Odlukom Vlade kojom je ukinula Pravilnik po kom su nam doneta Rešenja. Prvo povećanje penzije koje je trebalo da bude sprovedeno na osnovu Rešenja od 01. januara 2008. godine, nije sprovedeno. Zašto? Rešenje RF PIO ne prepoznaje Rešenja o penzionisanju vojnih penzionera. Rešenja vojnih penzionera imaju bodove a Rešenja ostalih penzionera imaju lične bodove.

Odluku o tom prvom usklađivanju vojnih penzija nisu doneli. Tako da vojnim penzionerima nisu uskladili penzije za 11,06% od 01. januara 2008. godine. Na zahteve Fondu za socijalno osiguranje vojnih penzionera da im se uskladi penzija od 01. januara 2008. godine za 11,06%, Fond je bio prisiljen da izmisli nekakvu fantastičnu priču kojom će da odbaci traženje vojnih penzionera.

Da vojni penzioneri nisu bili u sistemu PIO Republike Srbije, te ih zbog toga ne sleduje usklađivanje penzije za 11,06% od 01. januara 2008. godine. I još nekoliko manje važnih neistina. Te neistine je u celosti preuzelo pravosuđe Republike Srbije. Oni su navodili i razno razne smicalice da bi se oslobodili obaveze da vojnim penzionerima priznaju to pravo. Posle četiri i po godine vojni penzioneri su stigli do prve Odluke od 22. juna 2012. godine Ustavnog Suda Srbije. Ustavni sud je imao hrabrosti da kaže istinu da su nadležni bili nenadležni za donošenje Odluka po naređenju ministra Šutanovca, te da Fond nema pravo da odlučuje da li vojne penzionere sleduje ili ne sleduje povećanje penzije već samo da iznađe način kao da će im to povećanje dati!

Ima osam meseci kako je Ustavni sud doneo prvu odluku, a prema nezvaničnom izvoru do sada je doneo nekoliko stotina i to na žalbe presuda Upravnog suda i žalbe presuda Viših sudova.

Srpsko pravosuđe očekuje da im vrh izvršne vlasti da signal kako da postupe po Odlukama Ustavnog suda. To bezakonje koje traje dvanaest godina od dolaska demokratske vlasti, gde država Srbija ima pravosudni sistem koji ne funkcioniše ili nije na usluzi građanima, je osnovna posledica celokupnog stanja u državi Srbiji.

 

Dragoslav Ivanović

Beograd

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane